Η φυλακή μέσα μου

γυναίκα πίσω από παράθυρο
· Εκθέσεις · Θεσσαλονίκη // Δημοσίευση: 10 Νοε 2010

έκθεση φωτογραφίας της Έλενας Λαγαρία στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης Contrast / Αντίθεση

Είναι πραγματικά επικίνδυνο, μα συνάμα συναρπαστικό να εξερευνά κανείς τα σκοτεινά κομμάτια της ψυχής. Αυτά που μένουν καλά κρυμμένα μέσα στη λήθη του χρόνου. Μοιάζει με βουτιά σε μαύρα και παγωμένα νερά, που όσο η λογική λέει να τα αποφύγεις, τόσο μεγαλώνει η πρόκληση να τα εξερευνήσεις. Δεν είμαστε πάντα έτοιμοι γι’ αυτό, αλλά σίγουρα κάποια στιγμή στη ζωή μας έρχεται η ώρα να αφήσουμε τη σιγουριά του φωτεινού μικρόκοσμου στον οποίο περιφέρεται το σώμα και να βουτήξουμε μέσα μας, παίρνοντας τα ρίσκα για τις επερχόμενες αλλαγές, που αυτή η κίνηση μπορεί να φέρει.

Η δική μου ενδοσκόπηση φανέρωσε έναν κόσμο που ήξερα με σιγουριά ότι υπάρχει, αλλά μέχρι τώρα φοβόμουν να αντιμετωπίσω. Για την ακρίβεια, πολλές φορές στη μέχρι τώρα ζωή μου σφάλιζα τα μάτια και του γύριζα την πλάτη, νομίζοντας πως έτσι τον εξαφανίζω.

Στο κελί της φυλακής μέσα μου, βρήκα όλα τα θέλω μου, που εγκλωβισμένα τόσα χρόνια πασχίζουν να βρουν ένα τρόπο να το σκάσουν και να βοηθήσουν τα όνειρά μου να γίνουν πραγματικότητα. Βρήκα και το δεσμοφύλακα. Το τρομερό «πρέπει» με το οποίο ανατράφηκα και μεγάλωσα, που έβαζε φρένο σε κάθε αυθόρμητο ξέσπασμα, κάνοντάς με να το θάβω βαθειά μέσα μου.

Είδα την προσπάθεια της εφηβείας μου να απεγκλωβιστεί και να απελευθερωθεί, αφήνοντας στη θέση της μια γυναικεία υπόσταση που συνέχισε να παλεύει με τα «πρέπει».

Είδα τον πόνο από τον πρώτο έρωτα, την προσπάθεια του σεξουαλικού προσδιορισμού, τη θλίψη της απώλειας, πολλές μικρές αμαρτίες, τον ερωτισμό και την ανεκδήλωτη χαρά της επιτυχίας.
Είδα τη φυλακή μέσα μου.

Έλενα Λαγαρία
Η Έλενα Λαγαρία γεννήθηκε στη Λάρισα όπου ζει μόνιμα τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Εργάστηκε ως φωτορεπόρτερ σε Περιφερειακά ΜΜΕ στην Κρήτη και τη Λάρισα, από το 1994 έως το 2007. Τα τελευταία δυο χρόνια ασχολείται αποκλειστικά με την καλλιτεχνική φωτογραφία. Έχει λάβει μέρος σε ομαδικές εκθέσεις και έχει διακριθεί σε διαγωνισμούς στην Ελλάδα.

Εγκαίνια: Τετάρτη 10 Νοεμβρίου στις 19:00
Σε συνεργασία με το Block 33