Αναζητώντας το αληθινό πρόσωπο

ζευγάρι, γυναίκα ντυμένη στα μαύρα, άντρας ντυμένος στα άσπρα
· Εκθέσεις · Βόλος // Δημοσίευση: 25 Νοε 2010

έκθεση φωτογραφίας της Νατάσας Καρακατσάνη στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Νοέμβριος Φωτογραφίας 2010

Έκπληκτη συνεχώς και σε εγρήγορση. Έχοντας την αίσθηση ότι δεν μπορώ να αφομοιώσω την πληθώρα εικόνων και ερεθισμάτων που με βομβάρδιζαν καθημερινά. Έτσι ήμουν και τις οκτώ μέρες στο Μαρόκο. Η μηχανή ξαφνικά έγινε απαραίτητη, όχι μόνο στη φωτογράφο, αλλά και στην ταξιδιώτισσα, με την έντονη ανάγκη επέκτασης μιας εικονικής μνήμης, εξαιρετικά περιορισμένης. Παρόλα αυτά, ήταν πολλά εκείνα που έμειναν εκτός. Ένιωθα κυνηγός ενός αγνώστου που κρυβόταν επιδέξια, προπορευόμενος διαρκώς, απαιτώντας περισσότερο χρόνο από αυτόν που διέθετα για να μου δείξει το πρόσωπό του. Κάπου βαθύτερα στα στενά των σουκς, στην καρδιά των χωριών του Άτλαντα, πίσω από τους εξωτερικούς απρόσωπους τοίχους των σπιτιών, το αληθινό Μαρόκο ανάσαινε κρυμμένο από τα δικά μου μάτια. Κι όλα τα φευγαλέα βλέμματα, τα χαμόγελα, οι χειρονομίες που αιχμαλώτιζα με τη βοήθεια του φακού στα τουριστικά μονοπάτια που διέσχιζα, έμοιαζαν να με περιπαίζουν και να μεγαλώνουν την αίσθηση του ανικανοποίητου. Γύρισα, κουβαλώντας μέσα μου μια μικρή, αλλά έντονη γεύση του τόπου και εικόνες, που μου έδειξαν ότι για να βρεις το αληθινό πρόσωπο μιας χώρας, πρέπει να φτάσεις εκεί πού χτυπά η καρδιά της.

Στους ανθρώπους που την κατοικούν. Αυτούς που μαγνήτιζαν το βλέμμα μου, φέρνοντας τις έντονες αντιθέσεις σε πόλεις και ύπαιθρο και τους ανοιχτούς ορίζοντες σε δεύτερη μοίρα. Αυτούς που με έκαναν να συνειδητοποιήσω ότι τα ταξίδια δεν τελειώνουν με την επιστροφή.

Το Μαρόκο θα παραμένει εκεί, έτοιμο να με δεχτεί και να μου ανοιχτεί όπως επιθυμώ, αρκεί να είμαι κι εγώ έτοιμη να αφοσιωθώ στην εξερεύνησή του. Γεμάτο εκατομμύρια πρόσωπα. Εκατομμύρια εν δυνάμει μοναδικά ταξίδια, εκατομμύρια ευκαιρίες να εκμηδενιστούν οι αποστάσεις, να σβηστούν οι πολιτισμικές και φυλετικές διαφορές, να βρεθεί ο άνθρωπος…

Νατάσα Καρακατσάνη
Η Νατάσα Καρακατσάνη γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε Οικονομικά στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάζεται στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, στο Βόλο, και είναι συνεργάτιδα του Εργαστηρίου Λόγου και Πολιτισμού του Πανεπιστημίου. Βιβλιοπαρουσιάσεις και κείμενά της έχουν δημοσιευτεί σε λογοτεχνικά έντυπα και το Θεσσαλικό Τύπο.
Το βιβλίο της «Ο Ήλιος είναι για όλους» βραβεύτηκε με έπαινο από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου. Είναι μέλος της Φωτογραφικής Λέσχης Βόλου, έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις και έχει λάβει μέρος σε διαγωνισμούς φωτογραφίας, αποσπώντας διακρίσεις.

Εγκαίνια: Παρασκευή, 26 Νοεμβρίου 2010, ώρα 20:00