Green-Project-Africa

4 παιδιά κάθονται σρα κάγκελα μιας γέφυρας
· Εκθέσεις · Πειραιάς · Παλαιό Φάληρο // Δημοσίευση: 25 Νοε 2010

έκθεση φωτογραφίας του Γιάννη Τζώρτζη στο πλαίσιο του Athens Photo Festival 2010

Στο πλαίσιο του κεντρικού εκθεσιακού προγράμματος του Athens Photo Festival 2010 που θα αναπτυχθεί στο κτίριο Εσπλανάδα, εγκαινιάζεται την Παρασκευή 19 Νοεμβρίου η έκθεση του Γιάννη Τζώρτζη ”Green-Project-Africa”.

Το green-project-africa (a preview) αποτελεί την πρώτη συνοπτική παρουσίαση σε επιμέλεια της Νίνας Κασσιανού, της προσωπικής μαρτυρίας του Γιάννη Τζώρτζη RPS, ο οποίος παρακολούθησε φωτογραφικά την αποστολή της Green Project (GP www.green-project.org) στην Αφρική το καλοκαίρι του 2010, Διεθνούς Έτους Βιοποικιλότητας, στα χνάρια της αποδημητικής πορείας του υπό εξαφάνιση «γερακιού της Ελεονόρας». Η GP πραγματοποίησε το οδοιπορικό "Green Project στην Αφρική: Αθήνα-Κέϊπ Τάουν από τους δρόμους του νερού στους δρόμους της ενέργειας" στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής "The EU, Africa and China: Towards trilateral dialogue and cooperation" και "EU-Africa Energy Partnership".

Συγκεκριμένα, από τις 13 Ιουλίου μέχρι τις 7 Σεπτεμβρίου 2010, 20 επιστήμονες και καλλιτέχνες διέσχισαν τη μαύρη ήπειρο ταξιδεύοντας οδικά από την Αθήνα μέχρι το Κέϊπ Τάουν, με αυτοκίνητα χαμηλών εκπομπών CO2 (πρώτη παγκόσμια προσπάθεια) για να συλλέξουν «πράσινη έμπνευση και γνώση» στους δύσβατους Αφρικανικούς «δρόμους του νερού και της ενέργειας». Στο απαιτητικό αυτό εγχείρημα των 17.500 χλμ και 55 ημερών, ο Γιάννης Τζώρτζης αποτύπωσε ως art-photojournalist σε πανοραμικές φωτογραφίες film, σημεία «πράσινου» ενδιαφέροντος 8 Αφρικανικών χωρών (Αιγύπτου, Σουδάν, Αιθιοπίας, Κένυας, Τανζανίας, Ζάμπια, Μποτσουάνα και Νοτίου Αφρικής).

Στόχος της GP ήταν η καταγραφή παραδοσιακών και σύγχρονων βέλτιστων πρακτικών αξιοποίησης της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) στις απομακρυσμένες κοινότητες της μαύρης ηπείρου. Ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε σε έργα και πρωτοβουλίες της UNESCO, του UNDP, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και διεθνών ΜΚΟ. Το εγχείρημα αυτό αποτυπώθηκε επιστημονικά, φωτογραφικά και σε ντοκιμαντέρ, για την ανάδειξη της σημασίας της ορθολογικής χρήσης των φυσικών ενεργειακών πόρων στην αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας, την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και την προστασία της βιοποικιλότητας.

Η GP επεδίωξε να επαναλάβει την επιτυχία του οδοιπορικού του 2008 «Green Project στην Ασία: Αθήνα-Πεκίνο από τους δρόμους του μεταξιού στους δρόμους της ενέργειας», το οποίο παρουσιάστηκε στο Athens Photo Festival 2010 και βραβεύτηκε στο "Festival Ιnternational de l' Image Envrironnementale 2010" στη Γαλλία. Η GP αποτελεί μη κερδοσκοπική οργάνωση, η οποία προήλθε από την εθελοντική πρωτοβουλία ενεργών πολιτών, επιστημόνων και καλλιτεχνών, με στόχο την αφύπνιση της περιβαλλοντικής συνείδησης μέσω της καλλιτεχνικής δημιουργίας. Με την πραγματοποίηση των «πράσινων οδοιπορικών τέχνης & επιστήμης», η GP επιδιώκει να αποτελέσει εργαλείο διαπολιτισμικής επικοινωνίας, αποσκοπώντας να συμβάλει στην ανάδειξη των ισχυρών ενεργειακών δεσμών και των κοινών περιβαλλοντικών ανησυχιών μεταξύ των λαών που επισκέπτεται.

Με την υποστήριξη: Ολυμπιακά Ακίνητα