Δεν φταίει κανείς...

άδειος χώρος, τρεις καρέκλες όπου κάθονται δύο γυναίκες και ένας άντρας
· Εκθέσεις · Βόλος // Δημοσίευση: 03 Δεκ 2010

έκθεση φωτογραφίας του Δημήτρη Τσιουβάκα στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Νοέμβριος Φωτογραφίας 2010

Αφορμή: Mια χοροθεατρική παράσταση («Το Δείπνο»*), που εστιάζει πότε στον τρόμο και πότε στη γλυκύτητα των ανθρωπίνων σχέσεων.
Δράστης: Ο φωτογραφικός φακός, που προσθέτει ηθελημένα ή αθέλητα τις δικές του ατάκες στο κείμενο, ενώνεται με τον Λόγο, την Κίνηση, τη Μουσική και τα συμπληρώνει ενισχύοντας περαιτέρω το εκρηκτικό μίγμα.
Συνέπειες: Τα πρόσωπα ηθοποιών και χορευτών και ο ηλεκτρισμός που είναι διάχυτος στην ατμόσφαιρα, φωτίζονται από ένα διαφορετικό φως, πολύ αποκαλυπτικό ενίοτε, φέρνοντας στο κέντρο της σκηνής και τού μυαλού μας πράγματα που ως θεατές θα προτιμούσαμε να είχαμε ξεχάσει ή κάναμε πως δεν τα είδαμε ποτέ.

… Ο Στέργιος Ντέρτσας, συγγραφέας του «Δείπνου», και ο Δημήτρης Τσιουβάκας, φωτογράφος της παράστασης, σε ένα νέο ραντεβού με αφορμή το ίδιο έργο, που έρχεται τώρα, μέσα από τη συνένωση λόγου και φωτογραφίας, να μας αποκαλύψει τις άπαιχτες του πράξεις, το άγραφο κείμενο, αυτό που εκ πρώτης όψεως δεν φαίνεται και που αποτελεί θεμέλιο λίθο και βασική προϋπόθεση σε κάθε καλλιτεχνική δημιουργία.

Ο Δημήτρης Τσιουβάκας γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Βόλο, όπου ζει και εργάζεται ως μηχανολόγος-μηχανικός. Η φωτογραφία τον κέρδισε από την εποχή που ήταν φοιτητής. Σήμερα, συνεχίζει να φωτογραφίζει σε κάθε ευκαιρία, όσο δύσκολο κι αν είναι αυτό, την εποχή που ο ελεύθερος χρόνος έχει γίνει είδος υπό εξαφάνιση και η τέχνη καπελώνεται από την υποκουλτούρα των reality και των talent shows. Είναι ιδρυτικό μέλος της Φωτογραφικής Λέσχης Βόλου και έχει πάρει μέρος σε περισσότερες από 15 ομαδικές εκθέσεις. Αυτή, είναι η δεύτερη ατομική του.

O Στέργιος Ντέρτσας γεννήθηκε στο Βόλο το 1970. Ασχολείται σχεδόν με όλα τα είδη του γραπτού λόγου. Από το 1993 έως σήμερα έχει δημοσιεύσει μεγάλο αριθμό διηγημάτων σε τοπικά λογοτεχνικά (και όχι μόνο) περιοδικά. Το 2004 διακρίθηκε στον πανελλήνιο διαγωνισμό διηγήματος ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΚΗΣ με το διήγημα «Στην εξέλιξη της φάσης», το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καστανιώτη. Το 2008 διακρίθηκε στο διαγωνισμό της ΕΚΠΟΛ για τους νέους ποιητές τού Βόλου. Το 2010 παρουσίασε το πρώτο του θεατρικό έργο στο θέατρο της Παλιάς Ηλεκτρικής («Το Δείπνο»), καρπό της συνεργασίας του με την ομάδα θεάτρου & χορού «Αντί-θέσις». Παράλληλα με τις δραστηριότητες αυτές, σπουδάζει στο τμήμα Ισπανικής Γλώσσας και Πολιτισμού του Ανοιχτού Πανεπιστημίου.

* Η παράσταση «το Δείπνο» ανέβηκε από την ομάδα χορού και θεάτρου «Αντι-θέσεις» στο Βόλο, στο θέατρο της Παλιάς Ηλεκτρικής τον Ιούνιο του 2010.

Στο χώρο της έκθεσης θα ακούγεται και η μουσική που έγραψε για την παράσταση ο Χρήστος Παπαγεωργίου.