Μετοίκησις

τυλιγμένο άγαλμα
· Εκθέσεις · Αθήνα // Δημοσίευση: 14 Δεκ 2010

έκθεση φωτογραφίας της Λίζης Καλλιγά στο Μουσείο Μπενάκη

Μετοίκησις: μετοικία = η αλλαγή κατοικίας, μετοίκησις, μετανάστευσις. Το να εγκατασταθεί τις εν τινι τόπω ως μέτοικος, εγκατάστασις, διαμονή εν ξένη πόλει (ορισμός από το Λεξικό της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας του Ιωάννου Σταματάκου, Βιβλιοπρομηθευτική, 1994).

Τυπωμένες αναμνήσεις, παγωμένες στο χρόνο, οι τελευταίες στιγμές τους στο παλιό «σπίτι» τους, οι στιγμές της «μετοικήσεως», του αποχωρισμού και οι στιγμές της άφιξης. «Εκκρεμή σώματα», «Σαβανωμένες θεότητες», οι Κόρες, που στεγάζονταν στο παλαιό μουσείο της Ακρόπολης κατά τη μεταφορά τους στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης, όπως τις φωτογράφισε-αποκάλυψε με το φακό της η Λίζη Καλλιγά.

Η έκθεση Μετοίκησις πρωτοπαρουσιάστηκε στη Θεσσαλονίκη (24 Απριλίου - 6 Ιουνίου 2010) από το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του αφιερώματός του σε σύγχρονες γυναίκες εικαστικούς. Η έκθεση εντάχθηκε, επίσης, στη φετινή Φωτομπιενάλε που διοργάνωσε το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης.

Λίζη Καλλιγά
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1943. Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας και στο New York Studio School στις ΗΠΑ. Είναι μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος και της Ένωσης Ελλήνων Χαρακτών. Έχει παρουσιάσει έργα σε πολυάριθμες ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετοχή σε πολλές ομαδικές στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει εκδώσει έξι φωτογραφικά λευκώματα. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.
www.lizziecalligas.com