Φωτογραφικό οδοιπορικό στο Άγιον Όρος, 1969-2001

αφίσα έκθεσης
· Εκθέσεις · Σύρος // Δημοσίευση: 09 Απρ 2011

έκθεση φωτογραφίας του Κώστα Μπαλάφα στη Σύρο

Ο Θεατρικός Πολιτιστικός Όμιλος Σύρου «Απόλλων» παρουσιάζει την έκθεση φωτογραφίας του διακεκριμένου φωτογράφου Κώστα Μπαλάφα, με τίτλο «Φωτογραφικό οδοιπορικό στο Άγιον Όρος, 1969-2001» από 9 έως 18 Απριλίου 2011.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα τελεστούν 9 Απριλίου και ώρα 20:00 στον χώρο της έκθεσης (Αίθουσα Τέχνης «Ερμούπολη»)

Ο Κώστας Μπαλάφας, επισκέφθηκε το Άγιο Όρος αρκετές φορές από το 1969 έως το 2001, με στόχο να συγκροτήσει τη δική του φωτογραφική κατάθεση για τον τόπο και τους ανθρώπους του. Στα μάτια του δημιουργού, τα επιβλητικά μοναστηριακά αρχιτεκτονήματα ζωντανεύουν το μεγαλείο του Βυζαντίου, ενώ η ζωή των μοναχών με την ιδιαίτερη οργάνωσή της, ίδια στο πέρασμα των χρόνων, ανακαλεί στη μνήμη του την προσφορά τους στους αγώνες του Έθνους. Εδώ η παράδοση, από την οποία –όπως τονίζει ο ίδιος- «ο λαός μας αντλεί δύναμη όταν χάνει το δρόμο του», παραμένει ακόμη αναλλοίωτη. Εδώ ο «μύθος της Ρωμιοσύνης» που διαπερνά γενικότερα το έργο του, διατηρείται ζωντανός.

Κατά την οδοιπορία του στον Άθω, όπως και στο υπόλοιπο έργο του, το κύριο ενδιαφέρον του επικεντρώνεται στον άνθρωπο. Πρόθεσή του είναι να μπει «στο πετσί των μοναχών» και να τους παρακολουθήσει κατά τη διάρκεια της λειτουργίας, στην καλλιέργεια της γης και στα ταπεινά διακονήματα. Οι Αγιορείτικες φωτογραφίες του Κώστα Μπαλάφα συμπληρώνουν την εικόνα της δικής του Ελλάδας, εξοικειώνουν το ευρύ κοινό με την ποιότητα της οπτικής του και απελευθερώνουν μία δίοδο κοινής εμπειρίας και συλλογικής μνήμης.
Φανή Κωνσταντίνου

Κώστας Μπαλάφας
Ο Κώστας Μπαλάφας γεννήθηκε το 1917 στο ορεινό χωριό Χώσεψη (Κυψέλη σήμερα) της Ηπείρου, από γονείς αγρότες. Μυήθηκε στη φωτογραφική τέχνη, την οποία αγάπησε και υπηρέτησε για εξήντα και πλέον χρόνια, στα Γιάννενα, λίγο πριν το ξέσπασμα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στην Ελλάδα. Από το 1941 έως το 1944 φωτογράφησε τον ένοπλο αντάρτικο αγώνα του ηπειρώτικου λαού κατά των κατακτητών. Μετά το τέλος του πολέμου εργάστηκε στη ΔΕΗ στο Τμήμα Αναπαραγωγής Σχεδίων, από όπου και συνταξιοδοτήθηκε. Υπήρξε από τα ιδρυτικά μέλη της Ελληνικής Φωτογραφικής Εταιρείας. Από το 1952 ταξίδεψε σε όλη την Ελλάδα, φωτογραφίζοντας και κινηματογραφώντας τη ζωή και τα έθιμα των ανθρώπων της επαρχίας. Τα τελευταία τριάντα χρόνια, οι φωτογραφίες του έχουν παρουσιαστεί σε πολυάριθμες ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό και έχουν δημοσιευτεί σε καταλόγους εκθέσεων καθώς και σε προσωπικές εκδόσεις.