έκθεση φωτογραφίας του Manu Tilinski στην Δημοτική Αγορά Κυψέλης
Όταν όλοι οι άνθρωποι του κόσμου δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν, πως μπορεί να ξεχωρίζει μια περιοχή? Μόνο μια ματιά ξεχωριστή η οποία διεισδύει στα χρώματα και στις κρυμμένες υφές του τοπίου, μπορεί να καταφέρει να μας μεταφέρει μια τέτοια αίσθηση.
Αφορμές για έναν φωτογράφο να συλλάβει μια εικόνα υπάρχουν αμέτρητες, όταν όμως αυτό συμβαίνει μέσα από την διάδραση πρωταγωνιστών και συνθέτη, τότε η κάμερα, το μέσο, παύει να στέκεται εμπόδιο ανάμεσα τους και ελευθερώνει το φωτογραφικό παιχνίδι..
Το Territorio del Mundo (Περιοχή του Κόσμου) είναι μια περιοχή πολύ διαφορετική από οποιαδήποτε άλλη, μια περιοχή η οποία υπάρχει μόνο γιατί υπάρχει το είδωλο της στον φωτογραφικό φακό. Είναι ο προσωπικός κόσμος του φωτογράφου που τον μοιράζεται μαζί μας, που εμπεριέχει τον χρόνο και τον άνθρωπο. Η «περιοχή του κόσμου» δεν είναι γεωγραφικό μέγεθος, αλλά είναι μια στιγμή, που ξεκλειδώνει πληθώρα ερεθισμάτων.
Τι μπορεί να κάνει μια έκθεση φωτογραφίας για να ξεχωρίσει, η ίδια η φωτογραφία; Η παρουσίαση; Η προσωπικότητα του φωτογράφου; Στο παιχνίδι αυτό πρέπει να συμμετέχει κι ο ίδιος ο θεατής. Ο θεατής πρέπει να σαγηνευθεί κι να περιπλανηθεί ο ίδιος σε αυτόν τον πρωτότυπο κόσμο..
Σαν ιδανικός χώρος για την έκθεση επιλέχθηκε η Παλαιά Αγορά της Κυψέλης. Ένας χώρος διαχειριζόμενος από κατοίκους και μη που προσπαθούν να διατηρήσουν εναν από τους ελάχιστους χώρους ελεύθερης έκφρασης στο κέντρο της Αθήνας. Η αγορά της Κυψέλης συλλαμβάνεται σαν μια ακόμη «περιοχή του κόσμου» που συνδέεται αρμονικά με τις αποχρώσεις και την αίσθηση του Territorio. Σκοπός της έκθεσης δεν είναι μόνο να παρουσιάσει κάποιες όμορφες εικόνες, αλλά είναι επίσης να ευαισθητοποιήσει και να κάνει τον θεατή να σκεφτεί. Και σε αυτή του την σκέψη να συμπεριλάβει και τον πραγματικό χώρο στον οποίο βρίσκονται οι φωτογραφίες.
Manu Tilinski
Ο Manu Tilinski γεννήθηκε το 1983 στο Βερολίνο, από πατέρα Γερμανό και μητέρα Ουγγαρέζα Ελληνικής καταγωγής. Σε ηλικία τριών ετών μετακόμισε μαζί με την μητέρα του Ζωή στην Αθήνα, όπου και μεγάλωσε.
Από πολύ μικρός βρέθηκε μέσα στον κινηματογραφικό κόσμο, λόγω οικογενείας. Η απόφασή του να ασχοληθεί με την Διεύθυνση Φωτογραφίας ήταν αυθόρμητη, παρόλο που αρχικές του σπούδές ήταν στο μοντάζ. Αφού εργάστηκε λίγο καιρό ως μοντέρ, κατάλαβε ότι ήθελε να στραφεί προς τη φωτογραφία.
Από το 2005, ενώ δούλευε στην πρώτη μεγάλου μήκους ταινία ως δεύτερος βοηθός οπερατέρ, ξεκίνησε ο δρόμος προς την κάμερα. Μετά από δεκαεπτά ταινίες μεγάλου μήκους, και αφού εργάστηκε ως focus puller σε ταινίες και διαφημιστικά στην Ελλάδα και το εξωτερικό, πήρε την απόφαση να ασχοληθεί με πιο προσωπικά έργα. Το έναυσμα για την πρώτη αυτή ατομική έκθεση το έδωσε το πρόσφατο ταξίδι του στην ζούγκλα του Αμαζονίου και τις κοινότητες του Rio Napo, για τις ανάγκες ενός ντοκυμαντέρ.
Η στατική φωτογραφία, άλλωστε, αποτελεί κομμάτι σχεδόν αναπόσπαστο κάθε ανθρώπου που ασχολείται με το φως, τις συνθέσεις και τις ιστορίες που γεννιούνται από τον συνδυασμό αυτών των δύο.