διαγωνισμός φωτογραφίας στο facebook από το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης διοργανώνει διαγωνισμό φωτογραφίας στο Facebook στο πλαίσιο της έκθεσης “The Last Grand Tour. Σύγχρονοι Περιηγητές στην Ελλάδα” και σας δίνει τη δυνατότητα να κερδίσετε ένα ταξίδι για 2 άτομα στην Κωνσταντινούπολη!
Λήξη διαγωνισμού: 25 Αυγούστου 2011
Μοιράσου τις δημιουργικές στιγμές, έργα τέχνης, τοποθεσίες ή ό,τι άλλο σε ενέπνευσε στη δική σου περιήγηση στον κόσμο!
Κάνε LIKE στην σελίδα http://www.facebook.com/CycladicArtMuseum & πάρε μέρος στον διαγωνισμό "Win your own grand tour!"
Το Grand Tour (η μεγάλη περιήγηση):
- Ήταν ένα ταξίδι που πραγματοποιούσαν από τον 17ο αιώνα κυρίως εύποροι νεαροί Ευρωπαίοι και αργότερα αρκετοί νέοι από την Αμερική.
- Αποτελούσε ένα είδος εκπαιδευτικής και πολιτιστικής ιεροτελεστίας.
- Συχνά γινόταν με τη συνοδεία του αποκαλούμενου «Cicerone» - ενός οδηγού ή εκπαιδευτή με ευρείες γνώσεις.
- Οι ταξιδιώτες ακολουθούσαν ένα προκαθορισμένο δρομολόγιο για να γνωρίσουν τα μνημεία της αρχαιότητας και να επισκεφθούν αρχαίες τοποθεσίες της Ευρώπης
- Το ταξίδι μπορούσε να διαρκέσει από μερικούς μήνες μέχρι αρκετά χρόνια.
- Χάρη στην ανάπτυξη νέων, ταχύτερων και φθηνότερων μέσων μεταφοράς, σταδιακά το ταξίδι έγινε πιο φθηνό, πιο ασφαλές και προσιτό σε περισσότερους.
- Στη συνηθισμένη περιήγηση της Ιταλίας, της Γαλλίας και της Ισπανίας προστέθηκαν η Γερμανία και η Ελβετία. Αργότερα, οι πιο περιπετειώδεις -ιδιαίτερα εάν είχαν στη διάθεσή τους ιστιοπλοϊκό- επισκέπτονταν τη Σικελία, αλλά και την ίδια την Ελλάδα.
- Η Ελλάδα συμπεριλήφθηκε στο δρομολόγιο των περισσότερων ταξιδιωτών από το τέλος του 18ου αιώνα και μετά, και φυσικά στο πρώτο Grand Tour που πραγματοποίησε ο Λόρδος Βύρων.
Λίγα λόγια για την έκθεση
Η έκθεση σύγχρονης τέχνης με τίτλο "The Last Grand Tour. Σύγχρονοι Περιηγητές στην Ελλάδα" που πραγματοποιείται στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης ως τις 10 Οκτωβρίου 2011, παρουσιάζει για πρώτη φορά συγκεντρωμένο το έργο διεθνώς καταξιωμένων καλλιτεχνών, οι οποίοι έζησαν και δημιούργησαν στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα. Βλέποντας την Ελλάδα ως τόπο έμπνευσης κατά τα τελευταία εξήντα χρόνια, τα έργα που παρουσιάζονται αντικατοπτρίζουν τους διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους η χώρα, η μακρά πολιτιστική ιστορία και τα γεωγραφικά χαρακτηριστικά της συνεχίζουν να αποτελούν πηγή καλλιτεχνικών πρωτοποριών μέσα στο χρόνο. Πού αναζητούν τώρα έμπνευση οι καλλιτέχνες και ποιοι παραλληλισμοί μπορεί να γίνουν τη σημερινή εποχή της υπερκινητικότητας, με τα ταξίδια και τις πολιτιστικές εξερευνήσεις καλλιτεχνών των προηγούμενων γενεών;
Επιμέλεια: Jessica Morgan, Tate Modern