Πορτρέτο

Φωτογραφία - Yasser Alwan
· Διάφορα · Θεσσαλονίκη // Δημοσίευση: 09 Οκτ 2011

εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές Α'-ΣΤ' Δημοτικού από το Μ.Φ.Θεσσαλονίκης

Το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο του προγράμματος «Θεσσαλονίκη-Σταυροδρόμι Πολιτισμών» του ΥΠ.ΠΟ.Τ. που για το 2011 αφορά την ανταλλαγή πολιτιστικών αγαθών με τη Μέση Ανατολή και τον αραβικό κόσμο, και στο πλαίσιο των φιλοξενούμενων δράσεων της 3ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης του ΚΜΣΤ, διοργανώνει εκπαιδευτικό πρόγραμμα στην έκθεση Facing Mirrors / Απέναντι στον καθρέφτη για τους μαθητές Α΄ - ΣΤ΄ Δημοτικού.

Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην έκθεση διαπραγματεύονται την έννοια του πορτρέτου. Η φωτογραφία πορτρέτου δίνει πληροφορίες για τον εικονιζόμενο, το κοινωνικό και πολιτιστικό του περιβάλλον. Πολύ συχνά βλέπουμε τον εαυτό μας σε φωτογραφίες που μας έχουν τραβήξει άλλοι. Αυτές οι φωτογραφίες επιδρούν στον τρόπο που σκεφτόμαστε για τον εαυτό μας και τη θέση μας μέσα στην κοινωνία. Οι μαθητές θα προσεγγίσουν επιλεκτικά κάποια από τα έργα της έκθεσης σε μια προσπάθεια να εξετάσουν τις διαφορετικές προσεγγίσεις στην τέχνη του φωτογραφικού πορτρέτου και να κατανοήσουν τις κοινωνικές, πολιτικές και συμβολικές προεκτάσεις του.

Περιγραφή του προγράμματος: Στην αρχή του προγράμματος οι μαθητές, μέσα από σύντομες κιναισθητικές ασκήσεις, θα διερευνήσουν τις απεριόριστες εκφραστικές δυνατότητες του προσώπου και του σώματός μας. Στη συνέχεια θα προσεγγίσουν τα έργα της έκθεσης ξεκινώντας από τις υπερμεγέθεις φωτογραφίες διαβατηρίου νέων Λιβανέζων του Gilbert Hage (Λίβανος). Ο Hage μέσα από το έργο του θέτει ερωτήματα σχετικά με την ανωνυμία και την ατομικότητα του προσώπου. Οι μαθητές θα παίξουν ένα παιχνίδι φαντασίας προσπαθώντας να μαντέψουν την ιστορία και την ταυτότητα των εικονιζόμενων προσώπων. Ο Yasser Alwan (Ιράκ-ΗΠΑ), φωτογραφίζει ανθρώπους στην εργασία τους και στο κοινωνικό τους περιβάλλον και «παίζει» με τις έννοιες του καθρέφτη και του αντικατοπτρισμού, τοποθετώντας τις φωτογραφίες διαφορετικών ανθρώπων σε μία συνεχόμενη σειρά.

Οι μαθητές θα ζωντανέψουν με δραματοποίηση τους ανθρώπους που εικονίζονται στις φωτογραφίες, αφού προηγουμένως εντοπίσουν τις ομοιότητες και τις διαφορές μεταξύ τους. Το πρόγραμμα θα κλείσει με την εγκατάσταση multimedia του Raed Yassin (Λίβανος). Στη φανταστική διήγηση του που συνοδεύει την ταινία του με τίτλο Ποιος σκότωσε τον βασιλιά της Ντίσκο; (Who killed the King of Disco?) κατασκευάζει το πορτρέτο του πατέρα του μέσα από την εξερεύνηση του άλυτου προβλήματος της εξαφάνισής του. Οι μαθητές της Α΄ - Γ΄ Δημ. θα ζωγραφίσουν το πορτρέτο του «βασιλιά της Disco», ενώ οι μαθητές της Δ΄ - Στ΄ Δημ. θα δημιουργήσουν τη δική τους εκδοχή για τη λύση του μυστηρίου της εξαφάνισής του.

Για όσους εκπαιδευτικούς ενδιαφέρονται να προετοιμάσουν τους μαθητές πριν την επίσκεψη στην έκθεση και να συνεχίσουν στο σχολείο με δραστηριότητες σχετικά με το πορτρέτο υπάρχει διαθέσιμο εκπαιδευτικό υλικό, το οποίο μπορεί να αποσταλεί ηλεκτρονικά.

Τα προγράμματα θα υλοποιούνται, κατόπιν ραντεβού, από Τρίτη έως Παρασκευή 9:30-16:00.

Διάρκεια εκπαιδευτικού προγράμματος: 45΄-60΄.

Για την ομαλή διεξαγωγή του προγράμματος οι μαθητές δεν πρέπει να ξεπερνούν τους 30. Η τιμή εισιτηρίου για τις ομαδικές επισκέψεις είναι 0,50 €.

Διάρκεια εκπαιδευτικών προγραμμάτων: 4 Οκτωβρίου έως 3 Νοεμβρίου 2011

Πληροφορίες:
Μαρία Κοκορότσκου, Υπεύθυνη Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων ΜΦΘ Τηλ. 2310.566716, e-mail: educ.thmp@culture.gr Ώρες επικοινωνίας: 9:00-16:30