Contrast / Αντίθεση 2011-2012

Φεστιβάλ Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης / 2η διοργάνωση
· Φεστιβάλ · Θεσσαλονίκη // Δημοσίευση: 25 Οκτ 2011

φεστιβάλ Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης / 2η διοργάνωση

Μια σύμπραξη φωτογραφικών δυνάμεων, με την πρωτοβουλία της φωτογραφικής ομάδας «Φωτοπόροι» του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Ελευθερίου Κορδελιού «Μελίνα Μερκούρη».

Το νέο φεστιβάλ ξεκινάει δυναμικά τον Νοέμβριο παρουσιάζοντας τρεις μεγάλες ομαδικές εκθέσεις / παραγωγές, ενώ άλλες τέσσερις ακολουθούν.

 

Ιστορικό του φεστιβάλ

 

Νοέμβριος 2006 - 2009 - Η Φωτογραφία στα Καφέ Μπαρ της Θεσσαλονίκης

Η φωτογραφική ομάδα «Φωτοπόροι», διοργάνωσε για τέσσερις συνεχόμενες χρονιές (2006 – 2009) ένα φεστιβάλ φωτογραφίας, που πραγματοποιούνταν στα καφέ – μπαρ της Θεσσαλονίκης, με ατομικές εκθέσεις των μελών της.
Μετά τις πετυχημένες διοργανώσεις της «Φωτογραφίας στα Καφέ Μπαρ της Θεσσαλονίκης», η φωτογραφική ομάδα «Φωτοπόροι» αποφάσισε να διευρύνει το φεστιβάλ και να αγκαλιάσει φωτογραφικές ομάδες και μεμονωμένους φωτογράφους, προσφέροντας στην πόλη ένα σύγχρονο, μεγάλο και πλήρες φεστιβάλ φωτογραφίας.

 

Contrast / Αντίθεση: Φεστιβάλ Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης 2010

Η αρχική σύλληψη βασίστηκε στην ιδέα ενός φωτογραφικού φεστιβάλ που θα διοργανώνεται και θα υποστηρίζεται από τους ίδιους τους συμμετέχοντες και στο οποίο θα συνυπάρχουν όλες οι φωτογραφικές δυνάμεις της χώρας.
Ζητούμενο ήταν να παρουσιαστούν δουλειές φωτογράφων, ακόμη και αντίθετες από την αισθητική των διοργανωτών, με μόνη απαίτηση να υπάρχει σαφής άποψη και σοβαρότητα.
Ο στόχος ήταν η δημιουργία ενός φεστιβάλ που θα συμπεριλαμβάνει πολλές και διαφορετικές απόψεις και που δεν θα διακατέχεται από την άποψη και την αισθητική ενός ανθρώπου ή μιας ομάδας.
Η συγκέντρωση των τελικών συμμετοχών δικαίωσε τους στόχους μας, παρουσιάζοντας μέσα από 49 εκθέσεις ένα σημαντικό κομμάτι από την σύγχρονη «φωτογραφική σκηνή» της χώρας.

 

Contrast / Αντίθεση: Φεστιβάλ Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης 2011

Το φετινό φεστιβάλ βασίστηκε στην ιδέα της ανάπτυξης μιας πιο συγκεντρωτικής διοργάνωσης, που θα αποτελείται από λίγες, αλλά μεγάλες ομαδικές εκθέσεις / παραγωγές.
Για κάθε έκθεση ορίστηκε ένας επιμελητής, ο οποίος ανέλαβε την διοργάνωση και το στήσιμο της έκθεσης.
Το αποτέλεσμα είναι η παραγωγή 7 μεγάλων ομαδικών εκθέσεων με πολλές συμμετοχές από μεμονωμένους φωτογράφους ή μέλη ομάδων από όλη την χώρα και συγκεκριμένα:
7 ομαδικές εκθέσεις, 170 φωτογράφοι, 700 φωτογραφίες.

 

ΕΝΑΡΞΗ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2011

Το νέο φεστιβάλ ξεκινάει δυναμικά τον Νοέμβριο παρουσιάζοντας τρεις μεγάλες ομαδικές εκθέσεις / παραγωγές, ενώ άλλες τέσσερις ακολουθούν.

 

«Ίχνη - σκιές - υπαινιγμοί»

επιμέλεια: Βασίλης Γιαγκόπουλος, φωτογραφική ομάδα Φωτοπόροι
συμμετέχουν: Γκιζάρης Γιώργος, Νταγιούκλας Σταύρος, Μιχαήλογλου Αναστασία, Γανδά Έλενα, Χίος Τάσος, Σταματίου Σταύρος, Μπακαλούδης Βασίλης, Τζάραλης Κώστας, Θεοδωρίδου Μάρθα, Χαβουτσας Γιώργος, Πήτερσον Εύη, Χρηστινίδης Γιώργος, Μπέντας Νίκος, Μπλιζιώτης Θέμης, Στεργίου Νίκος, Χρυσικού Έλενα Μαρία, Κουματζιάς Δημήτρης, Γρέδη Λουλουδιά, Χατζηστεφάνου Άννα, Αυδίκος Ηλίας, Χαλκίδου Εύη. 

Εγκαίνια: Τρίτη 1 Νοεμβρίου στις 20:00
Διάρκεια: 1 – 30 Νοεμβρίου
Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο
Γ. Βαφόπουλου 3
τηλ: 2310 424-132, 2310 424-133
Τρ. – Παρ. 10:00 - 14:00 και 18:00-21:00
Σαβ. 18:00 - 21:00
Κυρ. 10:00 - 14:00
Δευτ. κλειστά

ΙΧΝΗ - ΣΚΙΕΣ – ΥΠΑΙΝΙΓΜΟΙ
Εκμεταλλευόμενοι την υπαινικτική ιδιότητα της φωτογραφικής τέχνης παρουσιάζουμε μία σειρά από έργα, η δυναμική των οποίων εστιάζεται στην απουσία ή απόκρυψη προσώπων και πραγμάτων και στην συνακόλουθη «εμφάνισή» τους  μέσω των σκιών, των αποτυπωμάτων τους ή των νοητών παρουσιών τους.

Με αυτό τον τρόπο αποφεύγουμε το προφανές, το εύκολα συγκινησιακό, το στείρα περιγραφικό, αναζητώντας ταυτόχρονα τον υπαινιγμό, την υπέρβαση, τη δημιουργική περιέργεια.
Ο κάθε φωτογράφος, επιλέγοντας ελεύθερα στιλ και τεχνοτροπία, δίνει τη δική του ερμηνεία στο θέμα, παντρεύοντας φόρμα και περιεχόμενο προς όφελος της δικής του «ψευδούς» αλήθειας.

 

«Σχεδιάζοντας με το φως»

επιμέλεια: Γιώργος Κατσάγγελος, Σχολή Καλών Τεχνών ΑΠΘ
συμμετέχουν: Δαμιανός Μωραΐτης, Φιλίππου Στέλιος, Αγαθούπουλος Δημήτρης, Αγάπη Μαυρουδή, Ακριτιδου Ιωάννα, Λουλουδιά  Γρέδη, Αλέκα Τσιρώνη, Αντωνιάδης Στέργιος, Βασίλης Βαρσακέλης, Γιάννης Σωτηρίου, Ελανα Κωνσταντίνου, Θάνος Γρηγορόπουλος, Καζαντζιδου Ευρώπη, Καίτη Λιαλιαμπίδου, Κοκόρης Δημήτρης, Κώστας Γούναρης, Λαμπρος Ασημάκης, Μπαλαφούκου Γιούλη, Περτούλα Κατερίνα, Χαμπάκη Τάνια, Σταμάτης Θανάσης, Κωνσταντινίδης Μιχάλης, Christina Karagiannis, Γιώργος Σάρδης, Πλούταρχος Χαλόφτης, Σταύρος Σταματίου, Στεφανία Ιωάννου, Τζεμαλάι Λέντια, Στέλιος Καραθεοδώρου, Σπύρος Μαρκογιαννάκης.

Εγκαίνια: Πέμπτη 3 Νοεμβρίου στις 20:00
Διάρκεια: 3 Νοεμβρίου – 7 Δεκεμβρίου
Πολυχώρος Εικόνας Κούνιο
Κομνηνών 24, Λουλουδάδικα
τηλ. 2310 271003
Δευτ. – Τετ. 9:00 – 18:00
Τρ. – Πεμ. 9:00 – 21:00
Παρ. 9:00 – 16:00
Σαβ. 9:00 – 11:30 και 14:30 – 16:00
Κυρ. κλειστά

ΣΧΕΔΙΑΖΟΝΤΑΣ ΜΕ ΤΟ ΦΩΣ
Οι εικόνες της έκθεσης διαφοροποιούν την αίσθηση μας για το χρόνο και το χώρο  αλλά κυρίως δοκιμάζουν την πεποίθησή μας σχετικά με το «πραγματικό». 
Οι φωτογραφίες που εκτίθενται  κινούνται στο χώρο της πειραματικής  φωτογραφίας, ενώ κάποιες από αυτές αποτελούν προϊόν επεξεργασίας που έγινε κατά την λήψη ή σε χρόνο που ακλούθησε  την 
διαδικασία της λήψης. Το εικαστικό αποτέλεσμα των φωτογραφιών  κινείται στο όριο του εφήμερου, καταργεί τη στιγμή και απελευθερώνει τον φωτογράφο από τον καταναγκασμό να περιγράψει με ακρίβεια το υπαρκτό. Ο φωτογράφος δημιουργεί εικόνες που υπάρχουν στο μυαλό του και προκύπτουν από την ανατροπή και την σύνθεση σειράς οπτικών γεγονότων. Στην έκθεση συμμετέχουν δημιουργοί από όλη την Ελλάδα καθώς και φοιτητές του Εικαστικού Τμήματος της Σχολής Καλών τεχνών του ΑΠΘ.

 

«Transformations / Μετασχηματισμοί»

επιμέλεια: Γιάννης Βουλγαράκης, φωτογραφική ομάδα Φωτόγραμμα
Ραφαήλ Αρετάκης, Νάνσυ Γεωργίου, Νίκος Φεργάδης-Γιαννακόπουλος, Γιάννης Δακανάλης, Άλκηστις Ζογκόλη,  Ιωάννα Καϊμάζογλου, Ιωσήφ Κάπελλας, Δημήτρης Κιοσέογλου, Γιώτα Κουλοχέρη, Γιάννης Λογιωτατίδης, Μάριος Μαντζουρογιάννης, Παναγιώτης Μερέκος,  Αναστασία Μιχαήλογλου, Εύη Μπανταβάνου, Νίκος Μπέντας, Νίκη Μπουλιγαράκη, Νίκος Σταυρόπουλος, Αγγελική Στελλάκη, Πάρις Ταβιτιάν, Μάνος Χρυσοβέργης.

Εγκαίνια: Δευτέρα 7 Νοεμβρίου στις 20:00
Διάρκεια: 7 – 30 Νοεμβρίου
Tettix art gallery
Διαλέττη 3 έναντι ΧΑΝΘ
τηλ. 2310 243304
Δευτ. - Παρ. 18:00 - 21:00
Σαβ. 11:00 - 14:00
Κυρ. κλειστά

TRANSFORMATIONS / ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ
Ζούμε σε έναν κόσμο, μία κοινωνία που μετασχηματίζεται. Έτσι ανάλογες αλλαγές προκύπτουν και στο ανθρώπινο επίπεδο. Μέσα και «έξω» μας, όλα αλλάζουν. Όσον αφορά τη μορφή, την εμφάνιση, το σχήμα, τη δομή, τη φύση τους, τον χαρακτήρα τους, το αστικό τοπίο, το ανθρωπογενές περιβάλλον, η ίδια η φύση που μας περιβάλλει, αλλά και ο άνθρωπος ως ύπαρξη, υφίσταται καθημερινά αλλαγές που υποβάλουν οι σύγχρονες συνθήκες και κυρίως η  τεχνολογία και τα νέα μέσα. Η φωτογραφία, ένα μέσο «μετασχηματισμού» της πραγματικότητας, ίσως είναι ο καλύτερος τρόπος να αφουγκραστούμε και να προβληματιστούμε πάνω σε ότι «αλλάζει» αλλά «μοιάζει» ίδιο.

20 φωτογραφικές προσπάθειες που επιχείρησαν να αποτυπώσουν κάθε είδους μετασχηματισμούς, άλλοτε δημιουργώντας τους, άλλοτε «συλλαμβάνοντάς» τους. 20 φωτογράφοι που παρουσιάζουν τη δύναμη των μετασχηματισμών είτε ως αυτούσιες εικόνες είτε σε συνδυασμούς που αναδεικνύουν την ισχύ της εικόνας όταν αυτή παραλλάσσεται, συγκρίνεται ή συνομιλεί με το περιβάλλον. Εντός και εκτός κάδρου, εντός και εκτός του εαυτού μας, μέσα και έξω από την καθημερινότητα μας.
 

«Ειρήνη είναι…»

επιμέλεια: Νίκος Στεργίου, ΜΚΟ Κόσμος χωρίς πολέμους και Βία
Έκθεση με τις 40 διακριθείσες φωτογραφίες του 3ου ομώνυμου διαγωνισμού φωτογραφίας.
Εγκαίνια: Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου στις 20:00
Διάρκεια: 9 – 31 Δεκεμβρίου
Πολυχώρος Εικόνας Κούνιο
Κομνηνών 24, Λουλουδάδικα
τηλ. 2310 271003
Δευτ. – Τετ. 9:00 – 18:00
Τρ. – Πεμ. 9:00 – 21:00
Παρ. 9:00 – 16:00
Σαβ. 9:00 – 11:30 και 14:30 – 16:00
Κυρ. κλειστά

 

«Μνήμες»

επιμέλεια: Νίκος Μπέντας, Φωτογραφική Λέσχη Κατερίνης
συμμετέχουν: Μαρίνος Αγγλέζης, Αθανασία Σακαλίδου, Μεταξία Χανδόλια, Σοφία Αραβίδου, Ιωάννης Τσιαλός,  Μιχάλης Ιπκιτζόγλου, Μαρια Sibela Zizaj, Νικόλαος Μπέντας, Παλέντζα Αθανασία, Λουλουδιά Γρέδη, Καρασσάβα Γωγώ,  Λογιοτατίδης Ιωάννης, Στεργίου Νικόλαος, Μπακαλούδης Βασιλείος, Τερψιχόρη Κουζούνη, Δημόπουλος Πολυχρόνης, Γρηγορίου Θεοχάρης, Γανδά Έλενα, Θεωδορίδου Μάρθα, Ζησοπούλου Νατάσα, Παπαγεωργίου Δημήτριος,  Μιχαήλογλου Αναστασία, Αυδίκος Ηλίας, Φτάρας Παναγιώτης.

Εγκαίνια: Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου στις 20:00
Διάρκεια: 22 Δεκεμβρίου - 31 Ιανουαρίου
Αλατζά Ιμαρέτ
Κασσάνδρου 91-93, τηλ. 2310 278587
Τρ. - Κυρ. 10:00 - 18:00
Δευτέρα κλειστά

ΜΝΗΜΕΣ
Οι φωτογραφίες της έκθεσης αποτελούν μια φυσική εξέλιξη καταστάσεων και πραγμάτων που περιβάλουν τον κάθε άνθρωπο από την ώρα της δημιουργίας του (Μνήμες – Αναμνήσεις). Μέσα από την παραγωγική εξέλιξη της φωτογραφικής διαδικασίας οι «Μνήμες» έρχονται ως μια καλοστημένη θεματική ενότητα, προσφέροντας στον θεατή την νοητική διάσταση των αναμνήσεων, μια διάσταση πολύτροπη, όπου εύκολα μπορεί κανείς να γλιστρήσει σε άλλα μονοπάτια .

Μνήμες και αναμνήσεις συνυπάρχουν σε ένα κοινό εννοιολογικό χώρο όπου μέσα από αυτόν ανασύρονται όλα όσα θέλουμε να διατηρήσουμε και να καταγράψουμε στο υποσυνείδητο μέρος του εγκεφάλου μας, ως χρηστικές η μη πληροφορίες.
Οι μνήμες αποτελούν μέρος της καθημερινής μας ύπαρξης,  μια και που ο ανθρώπινος εγκέφαλος λειτουργεί ως ένα είδος σκληρού δίσκου, όπου η ανεξάντλητη χωρητικότητα του συνεχίζει να υπάρχει και να καταγράφει κάθε τι. Περιορίζεται μόνον από την καταναγκαστική ή ακόμα και  βίαια διακοπή λειτουργίας του, παραμένει δε σε άμεση εγρήγορση επαναφέροντας κάθε φορά στοιχεία που αυτός θεωρεί χρήσιμα ή αναγκαία για την αντιμετώπιση καταστάσεων, δεδομένων, γεγονότων, μνήμες ευχάριστες, δυσάρεστες, τραυματικές, χαράς, λύπης, εργασίας, εγκατάλειψης, μοναξιάς, αλλά και ηλικιακές, στιγμές που περιλαμβάνονται στον ατέλειωτο κατάλογο των αναμνήσεων.

Συμπλεκόμενες μνήμες και αναμνήσεις  άφθαρτες στον χώρο και τον χρόνο, μη επηρεαζόμενες από πολύπλοκες και επαναλαμβανόμενες σκέψεις, που προσπαθούν να αναθεωρήσουν ή να αλλοιώσουν το ήδη υπαρκτό καταγεγραμμένο αποτέλεσμα, καταστάσεις μνημονικής φθοράς, που κινούνται γύρω τους σε κάθε ευκαιρία και ζητούν τον δικό τους χώρο για να αναδιαμορφώσουν γεγονότα και να διαγράψουν καταστάσεις, μαζί με όλα όσα υποσυνείδητα ο ανθρώπινος νους δεν θέλει να θυμάται.
Μέσα από τον λαβύρινθο του μυαλού και τα κανάλια του νευρικού συστήματος που αμύνεται με τον δικό του τρόπο σε κάθε είδους λειτουργία ή δυσλειτουργία γύρω από τον αποθηκευμένο χώρο του, όπου τα γεγονότα καταγράφονται μέσα από πολύπλοκες διαδικασίες, έρχεται εκεί και εμπλέκεται ο φωτογραφικός χρόνος, που μας περνά στη φωτογραφική διάσταση μέσω της αποτύπωσης.

Η αντιμετώπιση των θεμάτων είναι απλή, με εύκολη προσέγγιση, κατανοητή, ανοιχτή, χωρίς κρυφά μηνύματα για το κοινό, παρουσιάζοντας την φωτογραφική όψη της απλής καθημερινότητας, μέσα από τα μάτια των δημιουργών της.

 

«Είμαστε όλοι θυμωμένοι (Έρημη χώρα - ΚΡΙΣΗ-μοι καιροί)»

επιμέλεια: Βασίλης Καρκατσέλης, Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης
Συμμετέχουν: Σμάρα Αγιακάτσικα, Μαριρένα Γρηγορά, Γιάννης Παπαδόπουλος, Κυριάκος Κατσαρέας, Δημήτρης Λουζικιώτης, Δημήτρης Ζωγράφος, Άσπα Ζώγια, Σταύρος Δαγτζίδης, Δημήτρης Προκοπίου, Νίκος Κοτζαμπασάκης, Μαρίνα Προβατίδου, Βασίλης Καρκατσέλης, Σάββας Κόης, Έμμογλου Κοσμάς, Γιάννης Λογιοτατίδης, Βασίλης Βαρσακέλης, Στέλιος Καραθεοδώρου, Φιλίππου Στέλιος, Γιάννης Χολογκούνης, Μαρία Παΐζη, Evi Peterson, Θάλεια Καραφύλλη, Μαρία Καππάτου.

Βίντεο Σταύρος Δαγτζίδης και εγκατάσταση Βασιλική Παραπούρα.

Εγκαίνια: Δευτέρα 9 Ιανουαρίου στις 20:00
Διάρκεια: 9 – 31 Ιανουαρίου
Γκαλερί Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης
Λεωφόρος Στρατού 2Α, τηλ. 2310821231
Δευτ. - Παρ. 10:30 - 13:30 και 18:00 - 20:00
Σαβ. 10:30 - 13:00
Κυρ. κλειστά

ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΘΥΜΩΜΕΝΟΙ (ΈΡΗΜΗ ΧΩΡΑ - ΚΡΙΣΗ-ΜΟΙ ΚΑΙΡΟΙ)
Το θέμα της νέας έκθεσης, με τον παραπάνω τίτλο, δόθηκε για  να βρουν την ευκαιρία να μιλήσουν οι φωτογράφοι εξωαισθητικά, να έχουν λόγο για μία μη φορμαλιστική φωτογραφία, να εκφραστούν πολιτικά. Για να τους δοθεί η ευκαιρία να πάρουν θέση με το έργο τους πάνω σε αυτά που συμβαίνουν σήμερα στην Ελλάδα, να πουν την άποψή τους για τους δύσκολους καιρούς που περνάμε, για την αλλαγή στις μεταξύ των ανθρώπων σχέσεις που παρατηρούμε τα τελευταία χρόνια, για την ευτέλεια της δημόσιας ζωής, την καταβαράθρωση των πολιτιστικών αξιών και γιατί όχι, για την αντίσταση στην κρίση αυτή που αρθρώνεται, όταν αρθρώνεται.

Το αποτέλεσμα που θα παρουσιαστεί στη μεγάλη γκαλερί του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης είναι ακριβώς αυτό. Μία αρθρωτή ομαδική έκθεση που προσπαθεί να καλύψει με πολλά επιμέρους, όλα αυτά που θα μπορούσαμε να φανταστούμε ότι εγγράφονται στο κεφάλαιο χώρα και θεσμοί σε κρίση, μήπως και η τέχνη; Τα αντικείμενα, οι εγκαταστάσεις, τα τοπία, οι σχέσεις, οι καταστάσεις είναι κλειστές. Οι άνθρωποι αυτής της χώρας διαφέρουν από τα στερεότυπα των ξέγνοιαστων διακοπών. Οι αντιδράσεις και οι αγώνες μιας ελάχιστης μερίδας κατοίκων της, αυτών που δεν αφήνονται και προσπαθούν να σταματήσουν την κατηφόρα, δεν απουσιάζουν από την έκθεση, επίσης.

Φυσικά, ο κάθε φωτογράφος που συμμετέχει σε αυτήν, δίνει το δικό του περιεχόμενο στην έννοια κρίση-μοι καιροί, συνεισφέρει με τον δικό του τρόπο προσέγγισης στη διερεύνηση αυτής της χώρας και των προβλημάτων της και εκφράζεται με τη δική του φόρμα. Ας μην ξεχνάμε ότι το πολιτικό περνάει από το βαθύ προσωπικό.

 

«Σπουδή στον Σουρεαλισμό»

επιμέλεια: Τάσος Σχίζας, φωτογραφική ομάδα Φωτοπόροι
συμμετέχουν: Βασίλης Μπακαλούδης, Σπύρος Γράψας, Ευαγγελία Δημητριάδου, Roney Herrera, Στέλιος Καλογεράκης, Στέλιος Καραθεοδώρου, Στέλιος Φιλίππου, Γιολάντα Σωτηροπούλου, Γιώργος Σάρδης, Δημοσθένης Άγκος, Σπύρος Ζερβουδάκης, Δημήτρης Κουμαντζιάς, Άννα Πεπόνη, Σταύρος Σταματίου, Παλέντζα Αθανασία, Ορέστης Κουράκης, Τάσος Χίος, Μιχάλης Κωνσταντινίδης, Νατάσα Ζησοπούλου, Μάρθα Θεωδορίδου, Αναστασία Μιχαήλογλου, Δήμητρα Σπαθάρα, Κώστας Τζαραλής.

Εγκαίνια: Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου στις 20:00
Διάρκεια: 2 Φεβρουαρίου – 2 Μαρτίου
Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης (Μ.Ι.Ε.Τ.)
Πολιτιστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης
Βασιλίσσης Όλγας 108, τηλ. 2310 295170-1
Τρ. 9.00-16.00
Τετ. & Πεμ. 14.00-21.00
Παρ. Σαβ. Κυρ. 10.00-18.00
Δευτ. κλειστά

ΣΠΟΥΔΗ ΣΤΟΝ ΣΟΥΡΕΑΛΙΣΜΟ
Ο Σουρεαλισμός αποτελεί ένα κίνημα της ιστορίας της τέχνης, που συνεχίζει να επηρεάζει το έργο πολλών φωτογράφων.
Η φωτογραφία ως μέσο έκφρασης διαθέτει πολλά σουρεαλιστικά στοιχεία. Μπορούμε να τα αναζητήσουμε ακόμη και στις πιο απλές καθημερινές εικόνες και να διαπιστώσουμε πως εμφανίζονται συχνά και χωρίς την πρόθεση του δημιουργού.
Ζητούμενο της ομαδικής έκθεσης / παραγωγής ήταν η διερεύνηση του έργου σύγχρονων φωτογράφων και η αναζήτηση των σουρεαλιστικών στοιχείων της δουλειάς τους, καθώς και η παραγωγή νέων φωτογραφιών με αναφορές στο κίνημα και στα χαρακτηριστικά του.
Εξερευνήθηκαν θέματα σχετικά με το ασυνείδητο, το όνειρο, τη φαντασία, το παράλογο και το παρανοϊκό.
Στην έκθεση αυτή, ο σουρεαλισμός παρουσιάζεται με σκηνοθετημένες λήψεις, ειδικές τεχνικές (light painting), πειραματικές τεχνικές (καύση φωτοευαίσθητων υλικών), ψηφιακή επεξεργασία (μοντάζ, κολάζ, σολαριζασιόν), αλλά και καθαρές ρεαλιστικές λήψεις, που περιέχουν μια δεύτερη σουρεαλιστική ανάγνωση.

 

Προσοχή: Ενδέχεται να υπάρξουν αλλαγές στο πρόγραμμα, γι’ αυτό θα ήταν καλό να επιβεβαιώνετε το ωράριο και την ημερομηνία μέσω της ιστοσελίδας του φεστιβάλ ή τηλεφωνικά.

Contrast / Αντίθεση: Φεστιβάλ Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης