Συρία. Στην Καρδιά της Μέσης Ανατολής

παλιά φωτογραφία Συρίας
· Παρουσιάσεις Φωτογράφων · Βόλος // Δημοσίευση: 19 Δεκ 2011

παρουσίαση της φωτογραφικής δουλείας του Παύλου Καρανίκου στο Καφέ Όπερα στο Βόλο

Ο φωτογραφικός χειμώνας συνεχίζεται στο Καφέ Όπερα και θα μας ταξιδέψει στην ταραζόμενη Συρία, στο ανατολικό άκρο της Μεσογείου, στα όρια της Αραβικής χερσονήσου της ερήμου και της Μεσοποταμίας.

Στη σημερινή Συρία έζησαν διάφοροι Σημιτικοί λαοί που υποδουλώθηκαν διαδοχικά από τους παρελαύνοντες κατακτητές όπως τους Αιγύπτιους, τους Χετταίους, τους Ασσύριους, τους Βαβυλώνιους, τους Πέρσες. Το 333 π.Χ. κατακτήθηκε από τον Μέγα Αλέξανδρο, παρέμεινε στην κυριαρχία των Σελευκιδών μέχρι την έλευση των Ρωμαίων, για να ακολουθήσουν ξανά οι Πέρσες, οι Άραβες, οι Σταυροφόροι, οι Τούρκοι, μέχρι και οι Γάλλοι τον 20στό αιώνα.

Στο πέρασμα των αιώνων στο χώρο αυτό αναπτύχθηκαν όλες οι θρησκείες της Μέσης Ανατολής, από τις παγανιστικές της αρχαίας περιόδου στην Ιουδαϊκή, στην Χριστιανική και στο Ισλάμ. Τόσο οι λαοί όσο και οι θρησκείες άφησαν τα ίχνη τους στο χώρο αυτό και τον στόλισαν με ανεπανάληπτα μνημεία και έργα.

Στο πέρασμά μας θα θαυμάσουμε την Μπόσρα και το Ρωμαϊκό θέατρό της, την Δαμασκό με τα Ισλαμικά κυρίως αξιοθέατά της, την άπιαστη Παλμύρα, το κάστρο των Σταυροφόρων, την Χάμα με τις νόριες, τον ποταμό Ορόντη και την Απάμεια, τις νεκρές πόλεις και το χιλιοτραγουδισμένο Χαλέπι, κυριολεκτικά στεφανωμένο με το κάστρο του και τα σούκ.

Ένα ταξίδι στον κόσμο, ένα ταξίδι στο χρόνο, ένα ταξίδι στην φαντασία, θα απολαύσουν, όσοι διαλέξουν να βρεθούν στην φωτογραφική πανδαισία, που θα παρουσιάσει η Φωτογραφική Λέσχη Βόλου στο Καφέ Όπερα (Όγλ 1) την Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011 στις 22:00.

Παρουσιάζει και ξεναγεί το μέλος της Λέσχης Παύλος Καρανίκος.