Cheap Art Photo

Αφίσα Εκδήλωσης
· Εκθέσεις · Αίγινα // Δημοσίευση: 19 Δεκ 2011

χριστουγεννιάτικο Χάπενινγκ από το Φωτογραφικό Εργαστήρι Αίγινας

Το φωτογραφικό Εργαστήρι Αίγινας την Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου στην αίθουσα του Μορφωτικού Συλλόγου Αίγινας «Ο Καποδίστριας» διοργανώνει το δικό της "Cheap Art Photo".

Στο χώρο που γίνονται οι συναντήσεις κάθε Τετάρτη, από τις 5 το απόγευμα έως τις 10 το βράδυ, σε ένα χριστουγεννιάτικο Χάπενινγκ, παλιά και καινούργια μέλη θα έχουν έργα τους από προηγούμενες εκθέσεις σε χαμηλή τιμή (ενιαία τιμή των έργων ορίσαμε τα 25 ευρώ) αλλά και αντικείμενα που σχετίζονται με τη φωτογραφία: φωτογραφικά περιοδικά, παλιές φωτογραφικές μηχανές, φιλμ, φωτογραφικά βιβλία, παλιές φωτογραφίες από οικογενειακά άλμπουμ, φωτογραφικές αφίσες … και ότι έχει σχέση με τη φωτογραφία σε χαμηλές τιμές.

Ο στόχος είναι, μια και η φωτογραφία στην Αίγινα τα τελευταία χρόνια δηλώνει σταθερά την "παρουσία" της με πολλές εκδηλώσεις-δράσεις και σε όλες τις ηλικίες, να δοθεί η ευκαιρία σε περισσότερο κόσμο να έρθει σε επαφή με τους ίδιους τους φωτογράφους, να συζητήσουν, να προβληματισθούν, να γνωρίσουν τον μαγικό κόσμο της φωτογραφίας και να φύγουν ευχαριστημένοι (φυσικά θα έχουμε μουσική και κάτι να πιούμε).

"Art is not business!..."
«.Η τέχνη είναι σαν το γλυκό ψωμί. Η τέχνη είναι σαν τα καταπράσινα δένδρα. Δεν ανήκει στις τράπεζες, δεν ανήκει σε επιτήδειους επενδυτές, δε μπορεί να είναι μόνο προνόμιο των μουσείων και των πλουσίων.
Η τέχνη είναι τροφή. Δε μπορείς να τη φας αλλά σε τρέφει.»
ΠΩΣ ΠΡΟΕΚΥΨΕ Η CHEAP ART;
Το κίνημα Cheap Art ξεκίνησε το 1982 στην Αμερική από το Bread and Puppet Theater, σαν απάντηση στην όλο και μεγαλύτερη εμπορευματοποίηση της τέχνης. Κάτω από αυτές τις συνθήκες η τέχνη (ξανα)αποκτούσε πολιτικό χαρακτήρα.
Η Cheap Art από τη γέννησή της σαν κίνημα παγκοσμίως, είναι έννοια αντίθετη στην κυριαρχία των νόμων των αποκλειστικών συμβολαίων και των σκληρών νόμων της αγοράς τέχνης, αφού κατά κύριο λόγο βασίζεται στην άμεση σχέση (και χωρίς διαμεσολαβήσεις) του δημιουργού με το κοινό του (Ανοιχτά εργαστήρια του Άμστερνταμ, καταλήψεις του Αμβούργου, καλλιτεχνικό χωριό του Σίδνεϋ, κοινοπραξίες cheap του Σαν Φραντζίσκο κλπ.). Έχει παρακλάδια σε όλες τις χώρες του κόσμου και είναι ένα κίνημα ανοικτό στους πάντες. Το μανιφέστο WHY CHEAP ART? φιγουράρει δημοσιευμένο ανάμεσα στο What our art means των Gilbert and George, στο Fluxus Manifesto, στο Dada Manifesto και όλα τα υπόλοιπα που σημάδεψαν την ιστορία της τέχνης τον περασμένο αιώνα.
Οι δημιουργοί του μανιφέστου Why Cheap Art τονίζουν:

«Η Cheap Art ελπίζει να ξαναφέρει στην επιφάνεια την εκτίμηση της καλλιτεχνικής δημιουργίας κάνοντάς την προσιτή σ' ένα πλατύτερο κοινό και να εμπνεύσει τον καθένα να ανακαλύψει τη χαρά του να κάνεις τέχνη, χωρίς αυτή να υπόκειται στην ακαδημαϊκή έγκριση ούτε να πρέπει υποχρεωτικά να γίνει αποδεκτή από τους επιμελητές εκθέσεων.»

Η ανάγκη βέβαια για τέχνη προσιτή στον καθένα υπήρχε σε όλο τον κόσμο πολύ πριν από αυτή τη χρονολογία και υπάρχει φυσικά και στη σημερινή εποχή σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γής..
Στην Ελλάδα η Cheap Art ήρθε (επίσημα τουλάχιστον) το 1995 από την ομώνυμη μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα εταιρία, που φρόντισε να κατοχυρώσει νομικά και το όνομα.
Φυσικά από παλιά είχε καθιερωθεί να γίνονται εκθέσεις με αυτό το σκεπτικό, μεταξύ άλλων από γκαλερί, μουσεία, φιλανθρωπικούς συλλόγους, φοιτητικές ενώσεις και ομάδες καλλιτεχνών.