έκθεση φωτογραφίας από το Φ.Κ.Θ. στο πλαίσιο της Photobiennale
O εκθεσιακός χώρος «Αλατζά Ιμαρέτ» του Δήμου Θεσσαλονίκης συμμετέχει στη 2η Photobiennale του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης που εφέτος έχει τον γενικό τίτλο: «ΤΟΠΟΣ», με την ομαδική έκθεση φωτογραφίας που έχει τίτλο: «ΤΟΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ», σε επιμέλεια του εικαστικού Βασίλη Καρκατσέλη.
Συμμετέχουν: Ζωγράφος Δημήτρης, Γκιζάρης Γεώργιος, Οικονομίδης Παναγιώτης, Στέλιος Καραθεοδώρου, Άννα Γαλανού, Σταύρος Νταγιούκλας, Σταύρος Σταματίου, Τάσος Χίος, Παπαφράγκου Χριστίνα, Κίτσος Κώστας, Βίκυ Μαρία Ιωάννου, Κάτσικα Ελπίδα, Ρίζος Δημήτρης, Κουπατσάρης Παναγιώτης, Κοτζαμπάσης Πέτρος, Παρασκευοπούλου Χριστίνα – Μαδεμλής Παναγιώτης, Ανδρέας Κρομυδάς, Κασαπίδης Γιώργος, Σιώζος Θάνος, Ορφανός Προκόπης, Πλαβός Ελευθέριος.
Η έκθεση παρουσιάζει ένα ελάχιστο μέρος από τα αποτελέσματα του φωτογραφικού διαγωνισμού, που προκηρύχτηκε το 2009 από τους διοργανωτές, με τίτλο: Για ένα πορτρέτο της Θεσσαλονίκης.
Κατά την ημέρα των εγκαινίων σε ειδική προβολή θα παρουσιαστούν όλα τα έργα, όλων των φωτογράφων, που υπεβλήθησαν προς κρίση.
Για την εικονογραφία μιας πόλης
Πως μπορεί να μοιάζει σήμερα το πορτρέτο μιας πόλης, που κατά το παρελθόν ευτύχισε να φωτογραφηθεί από σημαντικούς φωτογράφους;
Το πορτρέτο μιας πόλης. Το πορτρέτου ενός ζωντανού οργανισμού / τόπου. Τόπος ποιητικός, τόπος λογοτεχνικός, ανθρώπινος, ερώτων, παιδικής ηλικίας, εργασίας. Τόπος συναίσθημα, βίωμα, μνήμη, συμφέρον, ιδεολογία, αφετηρία, αυτοσκοπός, παρηγοριά, ελπίδα. Ο τόπος, της μνήμης που δεσμεύει, της ποίησης, της νοσταλγίας. Τόπος Θεσσαλονίκη. Θεσσαλονίκη, έκταση γης, χώρα, πόλη, πατρίδα, χώρος, θέση, κουκίδα, έρημος.
Η φωτογραφία του σήμερα απέναντι σε αυτήν την πόλη. Η εικόνα μιας πόλης. Οι δημιουργοί, αέναοι μετανάστες του τώρα, οικειοποιούνται και υποτάσσουν στις φιλοσοφικές και αισθητικές τους απόψεις την πόλη και τις κρυφές της (δικές τους) γωνίες. Η πόλη μας αποκαλύπτεται μέσα από τις λεπτομέρειες που χαρακτηρίζουν τη ζωή των φωτογράφων της. Η πόλη επέτρεψε μέσα της να συμβούν πολλές ειδικές στιγμές και οι φωτογράφοι που ήταν εκεί, με όλο το αίσθημα της ευθύνης τους απέναντι στην υποχρέωση του φωτογραφίζειν, μας τις παρουσιάζουν. Κατά κάποιο τρόπο, η πόλις παράγει τη φωτογραφία της και η φωτογραφία την πόλη. Η πόλις οικειοποιείται το έργο των φωτογράφων και τις εικόνες της, οικοδομώντας μία νέα για αυτήν μυθολογία. Σχέση αμφίδρομη.
Βασίλης Καρκατσέλης
Για την ίδια την έκθεση
Η έκθεση έχει έναν πολυσυλλεκτικό χαρακτήρα, καθώς συγκροτείται από εργασίες ξεχωριστών δημιουργών φωτογράφων. Είναι ανοικτή με πλούσιο υλικό και σε περιεχόμενο και σε φόρμα, σε όλες τις σκέψεις για το τι μπορεί να είναι τόπος, τι φωτογραφίζει ό φωτογράφος και τι όχι, περιλαμβάνει διαφορετικούς τρόπους προσέγγισης και φωτογραφικής ανάπτυξης, προτείνει πολλαπλούς τρόπους ανάγνωσης του θέματος.
Ανάμεσα στους διαφορετικούς χρόνους και τόπους που περιλαμβάνουν οι εικόνες της έκθεσης, και κάτω από την επίδραση εκ της ιστορίας του κτηρίου που τις φιλοξενεί, ανοίγει ένας διάλογος. Η διακίνηση των ιδεών και η κίνηση των έργων φέρνουν σε αντιπαράθεση τα έργα και τους θεατές. Οι ενότητες και οι διαδρομές που δημιουργούνται, ανασυνθέτουν την ιστορική γνώση για την εικόνα της Θεσσαλονίκης, θέτουν ερωτηματικά για την καλλιτεχνική ευαισθησία των σημερινών δημιουργών, φέρνουν ξανά στην επιφάνεια το πρόβλημα της μετατροπής της προσωπικής εμπειρίας σε καθολική και την ανάγκη για άμεσο βίωμα του θεατή.
Για περισσότερες πληροφορίες:
Βασίλης Καρκατσέλης, τηλ 6942 860 890
Ιωάννα Τσολακοπούλου, τηλ 6974 145 970
Εγκαίνια: 26 Απριλίου 2010, 7.00μμ