Street Photography Workshop

αφίσα εκδήλωσης
· Workshops · Αθήνα · Αμπελόκηποι // Δημοσίευση: 10 Mar 2012

τριήμερο σεμινάριο φωτογραφίας δρόμου με τον David Gibson στη σχολή Όραμα

H σχολή εικαστικών και φωτογραφικών σπουδών Όραμα διοργανώνει τριήμερο σεμινάριο φωτογραφίας δρόμου με τον διεθνούς φήμης φωτογράφο και ιδρυτικό μέλος του in-public- της παγκόσμιας κοινότητας των καλύτερων του είδους-David Gibson, από τις 11 έως τις 13 Μαΐου 2012.

Το σεμινάριο θα καλύψει την ιστορία, το νόημα, τις πρακτικές και την αισθητική της φωτογραφίας δρόμου. Θα δοθεί έμφαση στις εργασίες που θα ανατεθούν και στον κριτικό σχολιασμό τους, αλλά ο βασικός σκοπός του workshop είναι να εμπνεύσει, μέσα από τη δουλειά σπουδαίων φωτογράφων δρόμου, και να βοηθήσει τους συμμετέχοντες να κατανοήσουν το ήθος και τη σημασία που έχει το συγκεκριμένο είδος. Οι διαλέξεις θα γίνουν στα αγγλικά.

Πρόγραμμα

  • Παρασκευή 11 Μαΐου 18:00 -22:00
    Κατά την εισαγωγή του σεμιναρίου ο David θα δείξει μια επιλογή φωτογραφιών δρόμου από τη δεκαετία του 1930 έως και σήμερα. Θα παρουσιαστούν οι πρωτοστάτες της φωτογραφίας όπως ο Henri Cartier-Bresson, ο Elliott Erwitt, ο Garry Winogrand, Robert Frank. Θα συμπεριληφθεί επίσης και ένας σημαντικός αριθμός φωτογραφιών λιγότερο γνωστών φωτογράφων που έχουν εμπνεύσει και επηρεάσει τον David.Στη συνέχεια θα δείξει μια επιλογή της δικής του δουλειάς που καλύπτει σχεδόν 25 χρόνια, από τις ασπρόμαυρες φωτογραφίες του μεχρι τα πιο πρόσφατα έγχρωμα έργα του.Τέλος ο David θα αναθέσει εργασίες στους συμμετέχοντες για την επόμενη μέρα.
  • Σάββατο 12 Μαΐου από τις 10.00 πμ έως αργά το απόγευμα
    Η δεύτερη μέρα θα είναι ολόκληρη αφιερωμένη σε μια φωτογραφική εξόρμηση στους δρόμους της Αθήνας με τον David να κάνει προτάσεις, να ενθαρρύνει και να σχολιάζει. Ο κύριος στόχος είναι να εξοικειωθούν οι συμμετέχοντες με τη φωτογραφία δρόμου ώστε να βελτιώσουν τη δουλειά τους. Η ουσία είναι να περιπλανιέσαι με ματιά γεμάτη περιέργεια και όπως συνήθως αναφέρει ο David, να «αναζητάς την τύχη».
  • Κυριακή 13 Μαΐου 17.00μμ-20.00μμ
    Στο μεγαλύτερο μέρος της τελευταίας συνάντησης θα γίνει μια εκτενής ανάλυση των φωτογραφιών των συμμετεχόντων που τραβήχτηκαν την προηγούμενη μέρα. Θα αφιερωθεί όμως και χρόνος στο σχολιασμό παλαιότερων δειγμάτων δουλειάς τους, τα οποία μπορούν να φέρουν μαζί τους. Ο σχολιασμός αυτός θα γίνει σε κατ’ ιδίαν συνεδρίες με τον David.

Βασικοί στόχοι του σεμιναρίου

Nα εμπνεύσει μέσω των καλύτερων φωτογραφιών δρόμου των πιο φημισμένων αλλά και κάποιων λιγότερο γνωστών φωτογράφων.
Να ενθαρρύνει τους συμμετέχοντες να αναπτύξουν μια κριτική οπτική πάνω στη φωτογραφία τους και να βελτιώσουν τον τρόπο που επεξεργάζονται τη δουλειά τους.
Να δοθεί μια χειροπιαστή προσέγγιση για το πώς και πού μπορούν να εξασκούν τη φωτογραφία τους πιο ολοκληρωμένα.
Να τους δοθεί κίνητρο να συνεχίσουν να τραβάνε φωτογραφίες δρόμου και μετά το πέρας του σεμιναρίου.

Ποιους αφορά

Το workshop απευθύνεται σε οποιονδήποτε ενδιαφέρεται για τη φωτογραφία και συγκεκριμένα τη φωτογραφία δρόμου. Περισσότερο ή λιγότερο έμπειροι φωτογράφοι, αλλά και αρχάριοι για τους οποίους ονόματα όπως των Henri Cartier-Bresson, Garry Winogrand, Alex Webb ή ακόμη και μέλη του in-public, έχουν κάποια σημασία, είναι ευπρόσδεκτοι.

Ο David Gibson

Γνωστός Άγγλος φωτογράφος δρόμου που περιπλανιέται με την μηχανή του για σχεδόν 25 χρόνια. Είναι ένα από το ιδρυτικά μέλη του in-public και έχει παρουσιάσει έργα του σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι πιο πρόσφατες εκθέσεις του διοργανώθηκαν στο FORMAT Photography Festival στο Derby, στο Museum of London και στη Gallerie Hertz στις ΗΠΑ. Το έργο του περιλαμβάνεται στο Street Photography Now (Thames and Hudson), μια ανθολογία με έργα 52 από τους πιο φημισμένους φωτογράφους δρόμου. Ο David συχνά διδάσκει φωτογραφία δρόμου σε σεμινάρια, στο Tate Modern του Λονδίνου,στο Tate Liverpool και πρόσφατα στην Αθήνα, τη Βυρηττό, το Ντουμπάι. Κατέχει master στη Ιστορία και τον Πολιτισμό της Φωτογραφίας από το London College of Communication. Ο ίδιος, θέλοντας να υπογραμμίσει τη σημασία αυτών των σεμιναρίων, λέει:

«Συχνά με ρωτάνε πάνω σε τι δουλεύω με τη φωτογραφία μου, μια ερώτηση η οποία πάντα με μπερδεύει λίγο. Θα έπρεπε να δουλεύω πάνω σε κάτι συγκεκριμένο – σε ένα μεγάλο έργο – αλλά στην πραγματικότητα δουλεύω με την έμπνευση μου, πάντα προσπαθώντας να ξαναβρώ τον αρχικό ενθουσιασμό. Αυτά τα σεμινάρια είναι μέρος αυτής της διαδικασίας, διότι αυτό που προσπαθώ να μεταβιβάσω είναι η έμπνευση για ένα πολύ συγκεκριμένο είδος φωτογραφίας. Η αίσθηση της γνωριμίας και της ανακάλυψης άλλων ανθρώπων αναζωπυρώνει τη δική μου φωτογραφία. Και βέβαια συχνά με εμπνέει και με προκαλεί η φαντασία και τα στάνταρτ των άλλων. Επανέρχεται όλο αυτό στη δυναμική των workshop, και όλοι μας θα το μοιραστούμε και θα επωφεληθούμε από αυτό.»
www.gibsonstreet.com
www.in-public.com

 

Διάρκεια: 3 μέρες
Ημερομηνίες:
Παρασκευή 11 Μαΐου 18:00 μμ – 22:00 μμ
Σάββατο 12 Μαΐου 10:00 πμ έως αργά το απόγευμα
Κυριακή 13 Μαΐου 17:00 μμ– 20:00 μμ
Κόστος: 330 €, δεν συμπεριλαμβάνεται ΦΠΑ.
Για όσους εγγραφούν έως Παρασκευή 16 Μαρτίου το κόστος μειώνεται στα 280 € χωρίς ΦΠΑ.
Εγγραφές: Λίγες θέσεις έμειναν και οι εγγραφές συνεχίζονται μέχρι να καλυφθούν και αυτές

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το workshop: http://workshops.oramastudies.gr/streetphotography/