Το Ταξίδι του Ιάσονα

Άνδρας έξω από φούρνο στη Μ.Ασία
· Παρουσιάσεις Φωτογράφων · Προβολές · Βόλος // Δημοσίευση: 03 Απρ 2012

προβολή φωτογραφιών από το Γιάννη Γερόπουλο στη Φ.Λ.Βόλου

Για να συναντήσει την Αργώ στην Κολχίδα το καλοκαίρι του 2009, ένας συμπολίτης μας πραγματοποιεί το μύθο μόνο με την ανθρώπινη δύναμη, επαναλαμβάνοντας την Αργοναυτική Εκστρατεία με το ποδήλατό του. Χωρίς υποστήριξη ή βοήθεια, σε 68 ημέρες καλύπτει 6.150 χιλιόμετρα στα παράλια της Μαύρης Θάλασσας και στα βάθη της Ανατολής μέχρι την επιστροφή στην Ιωλκό με μια χούφτα γη της Κολχίδας. Περνά από την Προποντίδα, την Κωνσταντινούπολη, τη Βιθυνία, τον δυτικό και ανατολικό Πόντο, τη Σινώπη, τη γη των Αμαζόνων, τη χώρα των Κόλχων, τον Ποντιακό Καύκασο, τον άνω ρου του Ευφράτη, τα βουνά και τις ερήμους των καραβανιών και του αρχαίου Δρόμου του Μεταξιού, την Καππαδοκία, την Ιωνία, και στη διαδρομή του αναζητά και ανακαλύπτει τα διαχρονικά σημάδια της ιστορίας και του πολιτισμού της Μικράς Ασίας. Κάπου στα βάθη της Παφλαγονίας βρίσκει και προσκυνά τα χώματα των προγόνων του που έφυγαν πρόσφυγες το 1922, και κάπου στην Ιωνία βρίσκει και προσκυνά τη γη και την πόλη της Μαγνησίας, που ιδρύθηκε από Θεσσαλούς Μάγνητες αποίκους πριν από 27 αιώνες.

Ένας ταξιδευτής ταξιδεύει όχι απλά για να δει καινούργια μέρη, αλλά για να αποκτήσει καινούργια μάτια. Η φωτογραφία δεν είναι ο αισθητικός αυτοσκοπός του, αλλά είναι κάτι περισσότερο, είναι ένα ενεργό μέσο που υπηρετεί το σκοπό του ταξιδιού του. Είναι το εκφραστικό μέσο, με το οποίο ο ταξιδευτής θα καταγράψει τους τόπους και τους ανθρώπους που θα δει και τα απροσδόκητα και τα ενδιαφέροντα που θα συμβούν στο δρόμο του.

Ο φωτογραφικός φακός είναι πάντα έτοιμος και ανοιχτός για να καταγράψει και να συλλάβει ο,τιδήποτε, από ένα απέραντο τοπίο της ερήμου μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια, από ένα ιστορικό μνημείο μέχρι την τελευταία ανθρώπινη έκφραση. Όταν αυτός ο ταξιδευτής θα έχει γυρίσει πίσω, η φωτογραφία θα γίνει το μέσον με το οποίο θα μεταφέρει εικόνες και ήχους στους συμπολίτες του, τώρα προς την αντίθετη κατεύθυνση αλλά πάλι με τον ίδιο σκοπό. Το δεύτερο μέσον της επικοινωνίας θα είναι επίσης η αφήγηση. Με αυτές τις δύο σημαντικότερες αισθήσεις, την όραση και την ακοή, ο ταξιδευτής θέλει να μας πάρει μαζί του και να μας ταξιδέψει στο χώρο και στο χρόνο, στην πραγματικότητα και στο μύθο, για να γίνουμε κι εμείς κοινωνοί του ταξιδιού, για να ταξιδέψουμε μέσα στη μνήμη και τις διαχρονικές αξίες στις ρίζες της ιστορίας και του ανθρώπινου πολιτισμού.