προβολή, συζήτηση και portfolio review από τον Χάρη Κακαρούχα στο Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης
Την Παρασκευή 1 Ιουνίου, στις 20:30, ο φωτογράφος Χάρης Κακαρούχας θα παρουσιάσει σε μια ανοιχτή συνάντηση το έργο του, στα μέλη και τους φίλους του Φωτογραφικού Κέντρου Θεσσαλονίκης. Η παρουσίαση θα περιλαμβάνει προβολή φωτογραφιών και θα ακολουθήσουν ερωτήσεις και συζήτηση. Τέλος θα γίνει δημόσια προβολή πορτφόλιο μελών του Φωτογραφικού Κέντρου Θεσσαλονίκης και θα γίνει μια προσπάθεια να γίνουν κατανοητά τα νοήματα και το βαθύτερο αίσθημα που υπάρχει στις φωτογραφίες του κάθε φωτογράφου.
Portfolio review «Ανακαλύπτοντας το προσωπικό μας βλέμμα»
Φωτογραφίζουμε αυτό που μας προκαλεί συγκίνηση. Αυτό που αναζητούμε είναι εκείνη η μυστήρια στιγμή όπου όλα έρχονται στη «θέση τους». Για να συμβεί αυτό πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση ώστε να αναγνωρίσουμε αυτό που πραγματικά μας «μιλάει». Έτσι λοιπόν η φωτογραφία συνδέεται με έναν ομφάλιο λώρο με τον δημιουργό της. Μπορούμε να πούμε ότι καθρεφτίζει την εσωτερική του αλήθεια τη στιγμή της φωτογράφησης. Και έτσι οφείλουμε να τη βλέπουμε. Όχι δηλαδή σαν ένα αντικείμενο εκεί έξω, «καλό ή κακό», αλλά σαν κάτι «αληθινό ή ψεύτικο» σε σχέση με την αλήθεια του δημιουργού του αλλά και τη δική μας ως θεατές. Θα ξεκινήσουμε κοιτώντας τη δουλειά κάθε συμμετέχοντα. Και θα προσπαθήσουμε να ανακαλύψουμε τα νοήματα και το βαθύτερο αίσθημα που υπάρχει σε καθενός τις φωτογραφίες, σαν νήματα που είναι είδη εκεί και μπορεί να οδηγήσουν σε νέες κατευθύνσεις. Να κάνουμε ποιο ξεκάθαρα αυτά τα στοιχεία που συνθέτουν το «προσωπικό βλέμμα», το οποίο δίνει μορφή στο καλλιτεχνικό έργο. Aπευθύνεται σε όσους έχουν είδη φωτογραφικό έργο, αλλά και όσους αγαπούν την φωτογραφία, μια και θα μας βοηθήσει να εγκαταστήσουμε μια ουσιαστική σχέση με τη φωτογραφική εικόνα.
Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε χαρτογραφία στο Πολυτεχνείο της Θεσσαλονίκης, Θεωρία Χρώματος και Οπτική Αντίληψη στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης (M.Sc.) και φωτογραφία στο Πανεπιστήμιο του Derby (Ph.D) με τίτλο διατριβής «Προσωπογραφία: Εικονίζοντας τον Εαυτό». Έχει ακόμα εκπαιδευτεί σε διάφορες πρακτικές art therapy στο (Voicing Institute και Puna Multiversity), όπως και σε άλλους τρόπους εναλλακτικής ψυχοθεραπείας (Freedom Institute). Ως καλλιτέχνης έχει πραγματοποιήσει πλήθος ατομικών και ομαδικών εκθέσεων σε πολλές χώρες του κόσμου. Έχουν εκδοθεί δύο φωτογραφικά λευκώματα με φωτογραφίες του στην Ελλάδα και την Ευρώπη ( Στα μονοπάτια του χρόνου και Μετέωρος χρόνος - Κούβα) Έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία για το έργο του με κυριότερο το Βραβείο των Ευρωπαίων Εκδοτών 2003. Έργα του κρατούνται σε μουσεία και ιδιωτικές συλλογές. Παραδίδει φωτογραφικά σεμινάρια σε διάφορα μέρη της Ελλάδας.