έκθεση με έργα των καθηγητών Χαρακτικής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Αθήνας στο Long Room
H Fotograficus παρουσιάζει την έκθεση «Φώς & Τύπωμα» με έργα των καθηγητών Χαρακτικής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Αθήνας στο Long Room Πικερμίου.
Τί μπορεί να συμβεί όταν η Φωτογραφία συναντά την τέχνη της Χαρακτικής; Οι απαντήσεις δίδονται στη νέα έκθεση στο Long Room, «Φώς & Τύπωμα» όπου ειδήμονες της Χαρακτικής διεισδύουν μέσα στα μυστικά του φωτογραφικού κόσμου.
Μετά την πετυχημένη έκθεση του Τσέχου φωτογράφου Jan Saudek, εγκαινιάζεται την Παρασκευή 18 Μαΐου μία ιδιότυπη έκθεση με έργα των διδασκόντων του Τομέα Χαρακτικής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Αθήνας. Μέχρι σήμερα η Fotograficus έχει παρουσιάσει στο Long Room μόνο φωτογραφικές εκθέσεις και με την έκθεση «Φώς & Τύπωμα» εγκαινιάζει την προβολή και άλλων μορφών τέχνης στον εκθεσιακό της χώρο.
Η ιδιαιτερότητα της ομαδικής αυτής έκθεσης έγκειται στο γεγονός ότι, σε συνεργασία με τους καθηγητές, οι επιμελητές Ιωάννα Βασδέκη & Jeff Vanderpool επέλεξαν να προβάλλουν την ιδιάζουσα και άγνωστη στο ευρύτερο κοινό, σχέση της χαρακτικής τέχνης με την φωτογραφική. Οι συμμετέχοντες, οι οποίοι εκτός από διδάσκοντες είναι καταξιωμένοι καλλιτέχνες στην Ελλάδα και το εξωτερικό, θα παρουσιάσουν έργα τα οποία είτε έμμεσα ή πιο άμεσα συνδέουν την χαρακτική με την φωτογραφία.
Στην έκθεση συμμετέχουν αναλυτικά οι: Μιχάλης Αρφαράς, Ιωάννης Γουρζής, Ντίνα Κώτσιου, Άκης Πειρουνίδης, Μαίρη Σχοινά και Βίκυ Τσαλαματά.
Από τα αριστουργηματικά χαρακτικά του Albrecht Dürer τον 16ο αιώνα μέχρι τα σύγχρονα ψηφιακά τυπώματα, η Χαρακτική έχει να επιδείξει πολλές διαφορετικές μεθόδους εκτύπωσης. Μέσα σε αυτές, συγκαταλέγονται διαδικασίες προετοιμασίας του τελικού έργου, όπου μπορεί να χρησιμοποιηθεί και η Φωτογραφία (π.χ. στη λεγόμενη «φωτομεταφορά») αλλά και το φωτογραφικό έργο ως Προσχέδιο της Χαρακτικής. Με άλλα λόγια, ουκ ολίγες φορές, οι χαράκτες έχουν ως πηγή έμπνευσης την Φωτογραφία κι αυτό διαφαίνεται με μοναδικό τρόπο στα έργα των διδασκόντων στην έκθεση «Φώς & Τύπωμα» .
Μέσα σε μία εποχή, η οποία κατακλύζεται από ψηφιακές εικόνες, το Τύπωμα αποκτά ακόμη μεγαλύτερη αξία και σημασία και οι συμμετέχοντες της έκθεσης το χειρίζονται αριστοτεχνικά. Συγκεκριμένα στην έκθεση, ο θεατής θα συναντήσει τα πειραματικά τυπώματα του Αρφαρά, τις οξυγραφίες του Γουρζή, τα μεικτής τεχνικής έργα της Κώτσιου, τις μεταξοτυπίες του Πειρουνίδη, τις φωτοχαλκογραφίες της Σχοινά και τον συνδυασμό φωτογραφίας & χαρακτικού στα έργα της Τσαλαματά.
Εγκαίνια: 18 Μαΐου 2012 & ώρα 20:00