Εκπαιδεύομαι, εργάζομαι, εξελίσσομαι

φωτογραφία εκδήλωσης
· Διαγωνισμοί · Διεθνείς · Θεσσαλονίκη // Δημοσίευση: 12 Ιουλ 2012

4o Βραβειο Cedefop Photomuseum 2012 στο πλαίσιο της PhotoBiennale 2012

Το Cedefop, το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, ο μοναδικός κρατικός φορέας για τη φωτογραφία εποπτευόμενος από το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, προσκαλούν φωτογράφους να συμμετέχουν στο 4o  Βραβείο Cedefop Photomuseum, το οποίο διοργανώνεται στο πλαίσιο της PhotoBiennale 2012 / 22ης Διεθνούς Φωτογραφικής Συνάντησης (εκθέσεις, portfolio reviews, προβολές, masterclasses, ημερίδες). Φέτος η κεντρική θεματική της διοργάνωσης είναι ο «Λόγος» ολοκληρώνοντας με αυτόν τον τρόπο την τριλογία που ξεκίνησε με τη PhotoBiennale του 2008 με θέμα το «Χρόνο» και συνεχίστηκε το 2010 με τον «Τόπο».

ΘΕΜΑΤΙΚΗ
Εκπαιδεύομαι, εργάζομαι, εξελίσσομαι

Η κεντρική ιδέα της φετινής θεματικής περιστρέφεται γύρω από τη σπουδαιότητα της δια βίου εκμάθησης, καθώς και γύρω από την εργασία και τη σημασία της ως μέσο προσωπικής εξέλιξης και όχι μόνο ως τρόπο διαβίωσης.

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ
Όλοι οι φωτογράφοι ή οι καλλιτέχνες που χρησιμοποιούν το φωτογραφικό μέσο, ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας και εθνικότητας μπορούν να συμμετέχουν στο διαγωνισμό.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
Για να δηλώσει κανείς συμμετοχή θα πρέπει να αποστείλει στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης:

  1. την αίτηση συμμετοχής, η οποία βρίσκεται στο www.photobiennale.gr στον τομέα ΒΡΑΒΕΙΑ·
  2. ένα portfolio 10-20 φωτογραφιών·
  3. ένα σύντομο βιογραφικό σημείωμα·
  4. μια σύντομη περιγραφή του έργου/project.

Την αίτηση καθώς και τα έργα (με τη μορφή CD-ROM ή κατά προτίμηση εκτυπωμένα) μπορεί κανείς να τα στείλει είτε ταχυδρομικά στη διεύθυνση του Μουσείου (σημειώνοντας ως παραλήπτη το BΡΑΒΕΙΟ CEDEFOP PHOTOMUSEUM 2012) είτε μέσω e-mail στο cedefopaward@photobiennale.gr (το e-mail δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 10ΜΒ).

ΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ
Ο επιλεγμένος φωτογράφος/καλλιτέχνης (1ο βραβείο) θα λάβει ως αντίτιμο του βραβείου το ποσό των 5.000 ευρώ. Το έργο του/της θα προβληθεί σε slide show κατά την τελετή απονομής του βραβείου, ενώ το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης θα παρουσιάσει την παραγωγή μιας έκθεσης του βραβευμένου δημιουργού στην επόμενη PhotoBiennale, όπως έχει συμβεί με τον Μario Magnabosco (2008), τη Μυρτώ Παπαδοπούλου (2010) –νικητές των δύο προηγούμενων ετών– και θα συμβεί στη διοργάνωση του 2012 με το έργο της Eileen Kennedy. Σχετική διάκριση θα απονεμηθεί στο φωτογράφο που θα έρθει δεύτερος και τρίτος αντίστοιχα στη σειρά αξιολόγησης.

ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΒΡΑΒΕΙΟΥ
Πέρα από τη σχέση του φωτογραφικού έργου με την προαναφερόμενη θεματική, οι φωτογραφίες θα αξιολογηθούν βάση της συνοχής, της καλλιτεχνικής ποιότητας και της προσωπικής γραφής του δημιουργού.

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Μια πενταμελής επιτροπή από εξειδικευμένους στο χώρο της φωτογραφίας θα αξιολογήσει το έργο των συμμετεχόντων και θα αποφασίσει για το βραβείο. Η επιτροπή θα περιλαμβάνει εκπροσώπους των δύο διοργανωτών (το Cedefop και το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης) και άλλων πολιτιστικών οργανισμών και φορέων της Ευρώπης που η δράση τους σχετίζεται με τη φωτογραφία.

ΠΡΟΘΕΣΜΙΕΣ
Η αποστολή του φωτογραφικού υλικού (portfolios) πρέπει να γίνει μέχρι τις 30 Ιουλίου 2012.
Κατόπιν αιτημάτων για παράταση της προθεσμίας υποβολής συμμετοχών για το 4ο Βραβείο Cedefop Photomuseum, στο οποίο μέχρι τις 30 Ιουλίου κατέθεσαν προτάσεις συμμετέχοντες από 38 διαφορετικές χώρες από όλο τον κόσμο, δίνεται μια τελευταία παράταση μέχρι τις 15 Οκτωβρίου 2012.
 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Το φωτογραφικό υλικό θα πρέπει να αποσταλεί στην ταχυδρομική διεύθυνση του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης:
CEDEFOP PHOTOMUSEUM AWARD
Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης
c/o Κεντρικό Ταχυδρομείο Θεσσαλονίκης
Βασ. Ηρακλείου 38
541 01 Θεσσαλονίκη