Το METApolis ταξιδεύει στην Αφρική

λογότυπο φορέα
· Μαθήματα - Σεμινάρια · Monde // Δημοσίευση: 29 Ιουλ 2012

σεμινάριο από τη φωτογραφική ομάδα METApolis στο Monde της Uganda

Η Φωτογραφική ομάδα METApolis οργανώνει Σεμινάριο Φωτογραφίας, δημιουργώντας μια Φωτογραφική Αποστολή στο Monde της Uganda 18 Αυγούστου - 29 Αυγούστου 2012.

Η ομάδα αυτή, θα εργαστεί αποτυπώνοντας με το φωτογραφικό τους φακό το πρόσωπο της Αφρικής μέσα από τις καθημερινές ιστορίες των ανθρώπων που ζουν εκεί, διαφορετικές ιστορίες που προέρχονται από διαφορετικές κοινωνίες και πολιτισμούς, και μιλούν διαφορετικές γλώσσες, όμως μοιράζονται την κοινή πραγματικότητα της ζωής.

Συμμετέχοντες
Το σεμινάριο μπορούν να συμμετέχουν μόνον όσοι είχαν παρακολουθήσει ένα από τα εισαγωγικά σεμινάρια του «METApolis». Άλλωστε πρόκειται για την απαραίτητηπρακτική «επέκταση» τού «Προχωρημένου» σεμιναρίου. Χωρίς αυτήν την «επέκταση» η μόρφωση που προέρχεται αποκλειστικά από το εισαγωγικό σεμινάριο είναι ελλιπής. Εξαιρέσεις πραγματοποιούνται μόνο με την παρουσίαση Portfolio.

Μόρφωση και διασκέδαση
Είναι γεγονός ότι οι διακοπές είναι ιδιαίτερα πολύτιμες και μάλλον σύντομες, για να θυσιαστεί είτε το μπάνιο και η διασκέδαση είτε η άσκηση τής τέχνης που κάποιος αγαπάει. Έτσι η λογική τού σεμιναρίου είναι να γίνεται εκμετάλλευση μέρους των καλοκαιρινών διακοπών και παράλληλα να γίνεται με σοβαρότητα και η φωτογραφία. Το σίγουρο πάντως είναι πως η περίοδος τού σεμιναρίου δεν είναι περίοδος ξεκούρασης. Και το επίσης σίγουρο είναι πως πρέπει να προηγείται σαν στόχος η φωτογράφιση και να ακολουθεί η διασκέδαση. Να μην ξεχνάμε ότι το θερινό σεμινάριο είναι μάθημα σε συνθήκες διασκέδασης και όχι το αντίθετο.

Το σεμινάριο έχει δύο σκέλη: Την φωτογράφιση και την κριτική όλων ανεξαιρέτως των λήψεων. Η συνεχής εξάσκηση, έξω από περισπασμούς, καθώς και η καθημερινή κριτική τόσων πολλών φωτογραφιών πετυχαίνουν τον συνδυασμό τής πράξης με τη θεωρία, δίνοντας ταυτόχρονα μια γεύση τής συνεχούς ροής τής καλλιτεχνικής πρακτικής. Η αναζήτηση και προσέγγιση διαφορετικών θεμάτων, οι εκπλήξεις που επιφυλάσσει ο κάθε φωτογράφος τόσο στον εαυτό του όσο και στους υπολοίπους, η δυνατότητα να παρατηρεί και να σχολιάζει όχι μόνον δικές του αλλά και φωτογραφίες τρίτων των οποίων παρακολουθεί τις προσπάθειες, οξύνουν το κριτικό μάτι και οδηγούν σε βαθύτερες αναλύσεις και συζητήσεις. Το ζητούμενο όμως δεν είναι η πλασματική ευτυχία μιας τυπικής επιδοκιμασίας, αλλά η πίεση προς την κατεύθυνσηκαλύτερης φωτογραφίας και σωστότερης μεθόδου δουλειάς. Ο ρυθμός προβολής των φωτογραφιών (άλλοτε γρήγορος και άλλοτε αργός) συμβάλλει προς αυτή την κατεύθυνση. Στοιχείο τού περιεχομένου τού σεμιναρίου είναι να μάθει ο φωτογράφος να αποδέχεται την απόρριψη σαν εργαλείο σκέψης και μελέτης και να απολαμβάνει τον έπαινο σαν τυχαίο περιστατικό και όχι σαν στόχο.
Η θεματολογία μπορεί να αλλάζει από μέρα σε μέρα. Πάντως η κάθε σειρά φωτογραφιών πρέπει να στοχεύει κάπου. Πρέπει επίσης να αποφεύγονται οι φωτογραφικές φλυαρίες και οι «τυχαίες» φωτογραφίες. Η φωτογράφιση πρέπει να γίνεται μεθοδικά, με αυτοσυγκέντρωση και προγραμματισμό. Αν γίνει έτσι, τότε μία με δύο το πολύ ώρες ημερησίως υπεραρκούν για παραγωγή δουλειάς.
Η φωτογράφιση μπορεί να γίνεται όλη την ημέρα (Όσο διαρκεί το Φως ). Ποτέ όμως με διάθεση «ξεπετάγματος».

Κανείς δεν είναι υποχρεωμένος να παρακολουθεί το πρόγραμμα. Ούτε να φωτογραφίζει. Ο καθένας κρίνει ελεύθερα τις δυνάμεις του και την αντοχή του. Υπάρχει περίπτωση (και έχει συμβεί στο παρελθόν) κάποιος, που απλώς παρακολουθεί, να κάνει τις καλύτερες του φωτογραφίες μετά το σεμινάριο.

Τεχνικές πληροφορίες
Οι συμμετέχοντες χρησιμοποιούν ψηφιακές μηχανές. Ο κάθε φωτογράφος παραδίδει περιοδικά μία κάρτα αποθήκευσης ή ένα στικάκι USB. Ο φωτογράφος μπορεί, αν θέλει, να έχει κάνει μια πολύ χονδροειδή επιλογή (όχι όμως αυστηρή) και να έχει κάνει και μια στοιχειώδη επεξεργασία.
Ο φωτογράφος αποφασίζει αν τις θέλει ασπρόμαυρες ή έγχρωμες. Σκοπός του σεμιναρίου δεν είναι μόνον η κριτική, αλλά η φωτογράφιση και η μετέπειτα κριτική. Δεν υπάρχει ενδεικνυόμενος συγκεκριμένος αριθμός ημερησίων λήψεων.