City Portrait

αφίσα εκδήλωσης
· Εκθέσεις · Θεσσαλονίκη // Δημοσίευση: 06 Δεκ 2012

έκθεση φωτογραφίας 21 μελών της Φωτογραφικής Λέσχης Αρχιτεκτονικής Σχολής

Η Φωτογραφική Λέσχη Αρχιτεκτονικής Σχολής συμμετέχει στην έκθεση που θα γίνει στο νέο κτίριο του Μεγάρου, με θέμα «ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 100+».

Συγκεκριμένα, η ΦΛΑΣ θα εκθέσει φωτογραφίες από την τωρινή Θεσσαλονίκη, μέσα από την ματιά των μελών της. Διάφορες, λοιπόν, πτυχές της πόλης μας, γνωστές και άγνωστες, από 21 φωτογράφους που απαθανατίζουν το τωρινό πορτραίτο της Θεσσαλονίκης. Εξού και το “City Portrait”.

Εγκαίνια: Παρασκευή 07 Δεκεμβρίου 2012, ώρα 19:30

Σχετικά με τη ΦΛΑΣ:
Όλα ξεκίνησαν από τότε που μια παρέα φοιτητών του τμήματος Αρχιτεκτόνων του ΑΠΘ, με μόνο κίνητρο την αγάπη και το κοινό ενδιαφέρον για τη φωτογραφία, ένιωσαν την ανάγκη να οργανωθούν και να δημιουργήσουν μια ομάδα όπου θα μπορούσαν, συλλογικά πια, να ασχοληθούν με τη φωτογραφία, να μοιραστούν εμπειρίες,και να ανταλλάξουν απόψεις. Έτσι ιδρύθηκε η Φωτογραφική Λέσχη Αρχιτεκτονικής Σχολής (Φ.Λ.Α.Σ.)
Έκτοτε τα μέλη ανανεώνεται χρόνο με το χρόνο και συνεχίζουν με την ίδια όρεξη να δημιουργούν..συμμετέχοντας σε μια ομάδα που πλέον αποτελείται από άτομα διαφόρων σχολών και ειδικοτήτων της Παν/μιακής κοινότητας.
Οι συναντήσεις της ομάδας γίνονται κάθε βδομάδα σε μια αίθουσα στο υπόγειο της πτέρυγας Αρχιτεκτόνων , με πλήρες εξοπλισμένο σκοτεινό θάλαμο. Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων πραγματοποιούνται θεωρητικά και τεχνικά μαθήματα, καθώς και μαθήματα σκοτεινόυ θαλάμου. Για την πρακτική εξάσκηση των μελών πάνω στο αντικείμενο της φωτογραφίας οργανώνονται τακτικά φωτογραφικές εξορμήσεις, όπου στην πράξη πλέον ο καθένας μπορεί να αναπτύξει το φωτογραφικό του ταλέντο.
Η Φ.Λ.Α.Σ. είναι ανοιχτή σε όποιον επιθυμεί να μοιραστεί τις φωτογραφικές του ανησυχίες.
 

Σχετικά με τη διοργάνωση:
Η Θεσσαλονίκη, ως προϊόν μακράς ιστορικής διάρκειας, ισορροπεί μεταξύ Ανατολής και Δύσης και διαμορφώνει το χαρακτήρα της στο σταυροδρόμι θαλάσσιων και χερσαίων δικτύων, ιστορικών πολιτισμών και εθνοτήτων. Η συνεχής αστική λειτουργία, και η βαλκανική ενδοχώρα αποτελούν παραμέτρους διαφοροποίησης από άλλες ελληνικές πόλεις.
Η έκθεση προβάλλει τη νεότερη και σύγχρονη αρχιτεκτονική της Θεσσαλονίκης. Αναζητούνται οι πολλαπλές ταυτότητες της πόλης του παρελθόντας μέσα από την εικόνα του παρόντος. Κεντρική ιδέα είναι α ανάδειξη των εκσυγχρονισμών που επιχειρήθηκαν στη μετάβαση προς τη σύγχρονη πραγματικότητα. Οι εκμοντερνισμοί και οι προσαρμογές στις τοπικές ιδιαιτερότητες παρουσιάζονται με εύληπτο τρόπο στο ευρύτερο κοινό και στους ειδικούς επιστήμονες. Επιδιώκεται η εμπειρία ενός αρχιτεκτονικού περιπάτου στη σημερινή πόλη, ενώ μέσα από τομές στο χώρο και στο χρόνο δίνονται ευκαιρίες μίας ανακάλυψης της ως ένα βαθμό άγνωστης μοντέρνας Θεσσαλονίκης.
Παρουσιάζονται ενδιαφέροντα αρχιτεκτονικά έργα και πολεοδομικές παρεμβάσεις κρίσιμης σημασίας με διαχρονική υπερτοπική εμβέλεια που αναδεικνύουν τη στρωματογραφία του τόπου. Έμφαση δίνεται στις υλοποιήσεις που συνδιαμόρφωσαν το σύγχρονο πρόσωπο της Θεσσαλονίκης.
Οι βασικές ενότητες χρονολογικά αναφέρονται στον πρωταρχικό εκσυγχρονισμό (πριν από το 1912) στη μεσοπολεμική ριζική ανακατασκευή της πόλης, στο μεταπολεμικό ψυχροπολεμικό εκμοντερνισμό και στη σύγχρονη διάχυτη αρχιτεκτονική και πόλη. Η μουσειολογική πορεία είναι γραμμική ενώ η εσωτερική οργάνωση κάθε ενότητας είναι πολυεστιακή.
Η έκθεση οργανώνεται από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας/Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας (ΤΕΕ/ΤΚΜ), το Τμήμα Αρχιτεκτόνων της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ και το Διαπανεπιστημιακό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Μουσειολογίας, με τη συνεργασία του Δήμου Θεσσαλονίκης και του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης. Τη γενική επιμέλεια έχει ο Νίκος Καλογήρου καθηγητής στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων.