Eikoh Hosoe

φωτογραφία εκδήλωσης
· Παρουσιάσεις Φωτογράφων · Βόλος // Δημοσίευση: 14 Ιαν 2013

παρουσίαση της φωτογραφικής δουλείας του Eikoh Hosoe στη Φωτογραφική Λέσχη Βόλου

Την Τετάρτη 16 Ιανουαρίου στις 19:30, στο Πολιτιστικό Κέντρο Ν. Ιωνίας, ο Δημήτρης Τσιουβάκας μέλος της Φωτογραφικής Λέσχης Βόλου, θα παρουσιάσει τον Ιάπωνα φωτογράφο Eikoh Hosoe.

Ο Eikoh Hosoe θεωρείτε αναπόσπαστο κομμάτι της μοντέρνας Ιαπωνικής φωτογραφίας και ένας από τους μεγαλύτερους φωτογράφους μεταπολεμικά παγκοσμίως. Είναι γνωστός για τις σκοτεινές, μεταφορικές και προβοκατόρικες εικόνες του, συχνά συναισθηματικά φορτισμένες, που καταπιάνονται με θέματα όπως ο θάνατος, η ερωτική εμμονή, ο παραλογισμός. Πρωτοεμφανίστηκε στην μεταπολεμική Ιαπωνία αρχικά καταγράφοντας την μεταμόρφωσή της τα πρώτα χρόνια μετά τον πόλεμο.
Σύντομα εξελίχθηκε σε μέλος του avant-garde κινήματος εγκαταλείποντας το αρχικά ντοκυμαντερίστικο στυλ του.
Μια από τις πρώτες δουλειές του ήταν το Ba-ra-kei (Ordeal by Roses), όπου πρωταγωνιστούσε ο νομπελίστας
συγγραφέας και αριστερός ακτιβιστής Yukio Mishima σε μια σειρά από σκοτεινές, ερωτικές πόζες. Αργότερα δημοσίευσε το Kamaitachi, από τις σημαντικότερες δουλειές του, όπου φωτογράφιζε τον Tatsumi Hijikata ιδρυτή του χορού butoh σε μια σειρά μεταφυσικών εικόνων τραβηγμένων στην Ιαπωνική ύπαιθρο.
Περιηγήθηκε ανά τον κόσμο για πολλά χρόνια κάνοντας σημαντικές δουλειές, φαινομενικά ετερόκλητες, όπως η σειρά φωτογραφιών από κτήρια του Gaudi στην Μπαρτσελόνα, αλλά πάντα με ένα πνεύμα καινοτομίας και νεοτερικότητας και απολαμβάνοντας την διεθνή αναγνώριση.
Σήμερα εξακολουθεί να αποτελεί κινητήρια δύναμη στην φωτογραφία όχι μόνο για την δουλειά του αλλά και σαν δάσκαλος σε διάφορα workshop σε Ευρώπη και Αμερική και σαν καθηγητής φωτογραφίας στο Πολυτεχνικό Ινστιτούτο του Τόκυο από το 1975 μέχρι σήμερα.

«Για μένα η φωτογραφία μπορεί να είναι ταυτόχρονα μια καταγραφή και ένας «καθρέφτης» ή ένα «παράθυρο» αυτό-έκφρασης… Η φωτογραφική κάμερα θεωρείται γενικώς ανίκανη να απεικονίσει ότι δεν είναι ορατό στο μάτι. Παρόλαυτά ο φωτογράφος που την χειρίζεται επιδέξια μπορεί να απεικονίσει αυτό που βρίσκεται αόρατο στην μνήμη του.»
Eikoh Hosoe