Έγχρωμη φωτογραφία

Φωτογραφία από τον χώρο του σεμιναρίου
· Μαθήματα - Σεμινάρια · Λιβαδειά // Δημοσίευση: 10 Φεβ 2013

σεμινάριο φωτογραφίας με τον Χρήστο Κοψαχείλη στη Φωτογραφική Λέσχη Λιβαδειάς

Η Φωτογραφική Λέσχη Λιβαδειάς στα πλαίσια της έναρξης της νέας περιόδου 2012 - 2013 ανακοινώνει τη διοργάνωση σειράς διαλέξεων με τίτλο: «Εισαγωγή στην καλλιτεχνική φωτογραφία» από τον Χρήστο Κοψαχείλη. Οι διαλέξεις απευθύνονται όχι μόνο στα μέλη της Λέσχης αλλά και σε όλους όσοι αντιλαμβάνονται τη φωτογραφία κυρίως ως δημιουργία και καλλιτεχνική έκφραση. Στη διάρκεια της χρονιάς θα γίνει παρουσίαση και ανάλυση των κυριότερων καλλιτεχνικών ρευμάτων στη φωτογραφία, από τη γέννησή της στα τέλη του 19ου αιώνα έως τις μέρες μας.

Την Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2013, από 10:00 έως 14:00 στην αίθουσα της Φωτογραφικής Λέσχης Λιβαδειάς - Μπουφίδου 32-34, θα πραγματοποιηθεί η διάλεξη με θέμα «Έγχρωμη φωτογραφία»

Franco Fontana, Luigi Ghirri, Alex Webb, William Albert Allard, Luc Choquer, Harry Gruyeart, Dolores Marat, Stephen Shore, Jan Groover, Wim Wenders, Andrei Tarkovsky.

Το ζητούμενο στην έγχρωμη φωτογραφία είναι το χρώμα, αφού υπάρχει, να δικαιολογεί την παρουσία του – είτε δεσπόζει, είτε επεισέρχεται διακριτικά – να είναι ένα σημαντικό δομικό στοιχείο της, έτσι ώστε η τυχόν αφαίρεσή του να αναιρεί την αξία της φωτογραφίας. Μέσα από τη παρουσίαση της δουλειάς φωτογράφων που ασχολήθηκαν σοβαρά με το χρώμα θα εξετάσουμε τα χαρακτηριστικά της έγχρωμης φωτογραφίας, θα αξιολογήσουμε την προσπάθεια των δημιουργών να ξεπεράσουν την αληθοφάνεια που την περιορίζει και θα θαυμάσουμε την επινοητικότητά τους να αναδείξουν το χρώμα σε κυρίαρχο στοιχείο της εικόνας, χωρίς να φοβούνται ακόμη και την ανυπαρξία του στις σκιερές περιοχές.

Βιογραφικό
Ο Χρήστος Κοψαχείλης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1959. Σπούδασε Οικονομία και Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Παιδαγωγικά στην ΠΑΤΕΣ. Πα-ράλληλα παρακολούθησε σεμινάρια καλλιτεχνικής φωτογραφίας από τον Πλάτωνα Ριβέλη και ιστορίας της τέχνης από τον Ανδρέα Ιωαννίδη και την Μαρία Ξεναρίου.
Δίδαξε, από το 1988, τεχνική και αισθητική της φωτογραφίας στο Δήμο Κερατσινίου, στον Φωτογραφικό Κύκλο, στην Σχολή Φωτογραφίας E.S.P και σε διάφορα ΙΕΚ και ΚΕΚ. Παρέδωσε πολλά σεμινάρια σε επιμορφωτές φωτογραφίας της Λαϊκής Επιμόρφωσης και διαλέξεις στα Πανεπιστήμια Αθηνών και Πατρών και σε διάφορες άλλες πόλεις, καλεσμένος από τοπικούς Πολιτιστικούς Συλλόγους.
Συνεργάστηκε με το Υπουργείο Πολιτισμού στα πλαίσια του προγράμματος «Μελίνα – Εκπαίδευση και Πολιτισμός».
Μετείχε στην επιτροπή κρίσεως του βιβλίου «Φωτογραφία» για τον Τομέα Εφαρμοσμένων Τεχνών της Β’ τάξης των σχολείων της Τεχνολογικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης.
Έχει πραγματοποιήσει σειρά ομαδικών και ατομικών εκθέσεων και έχει επιμεληθεί την διοργάνωση και την έκδοση καταλόγων πολλών άλλων εκθέσεων, μαθητών του στη Λαϊκή Επι-μόρφωση και στην E.S.P.
Συμμετείχε στην κριτική επιτροπή επιλογής των Νέων Ελλήνων Φωτογράφων στα πλαίσια του Διεθνή Μήνα Φωτογραφίας της Αθήνας, ο οποίος οργανώνεται κάθε χρόνο από το Ελληνικό Κέντρο Φωτογραφίας.
Συνεργάστηκε, δημοσιεύοντας φωτογραφίες και άρθρα, με το περιοδικό Jazz & Τζαζ, φωτογράφισε για την εικονογράφηση θεατρικών προγραμμάτων και εξώφυλλων δίσκων και επιμελήθηκε του φωτογραφικού υλικού εκδόσεων του οίκου ΚΟΑΝ.
Αρθρογραφούσε τακτικά στα περιοδικά Φωτογραφία και Φωτοχώρος.
Φωτογραφίες του έχουν δημοσιευτεί στα λευκώματα : Greece – Autrement (1989), Φωτογραφικός Κύκλος – Γνώση (1990), Jazz Collection – ΚOAN (1995), Jazz Reflections – Δήμος Αθηναίων (1996), Άγνωστη Χώρα – Φωτοχώρος (1997).