Από το Βόσπορο στην Αδριατική

Érechthéion, portique des Caryatides en travaux, à Athènes P
· Εκθέσεις · Θεσσαλονίκη // Δημοσίευση: 27 Μάιος 2010

άλλοι φωτογράφοι ανακαλύπτουν τα μνημεία των Βαλκανίων, 1878-1914 | Photobiennale

Ένα μοναδικό ιστορικό μνημείο της πόλης της Θεσσαλονίκης, η Ροτόντα-Ι.Ν. Αγ. Γεωργίου, θα φιλοξενήσει μια ξεχωριστή ιστορική έκθεση φωτογραφίας, στο πλαίσιο της PhotoBiennale 2010/21ης Διεθνούς Φωτογραφικής Συνάντησης που διοργανώνει το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται για την έκθεση «Από το Βόσπορο στην Αδριατική: Γάλλοι φωτογράφοι ανακαλύπτουν τα μνημεία των Βαλκανίων, 1878-1914», η οποία θα μας «ταξιδέψει» στα μνημεία των Βαλκανίων, μέσα από το φακό Γάλλων ταξιδευτών-φωτογράφων.
Οι 180 ασπρόμαυρες και αυτοχρωμικές φωτογραφίες της έκθεσης συνθέτουν πέντε ιστορικές περιόδους των χωρών της νοτιοανατολικής Ευρώπης, χαρίζοντας στον επισκέπτη ένα αρχιτεκτονικό πανόραμα των βαλκανικών μνημείων.

Την πρώτη ιστορική ενότητα της έκθεσης συνθέτουν τα μνημεία της Αρχαιότητας, ενώ στη δεύτερη μπορεί κανείς να δει κτίρια εμπνευσμένα από τη βυζαντινή αρχιτεκτονική γραμμή. Έπειτα, ο επισκέπτης θα θαυμάσει τις επιρροές των Βενετών κατά μήκος των δαλματικών ακτών, περνώντας από το Μαυροβούνιο και μέχρι τα νησιά του Ιονίου πελάγους, και συνεχίζοντας το οδοιπορικό του θα πάρει λίγη γεύση Ανατολής, που απεικονίζεται με ποιητικό τρόπο από τους δημιουργούς.

Τέλος, το ταξίδι θα τον οδηγήσει στην πόλη, μεταξύ παράδοσης και μοντερνισμού, όπως αποτυπώθηκε από τους φακούς των οδοιπόρων-φωτογράφων.

Η έκθεση φωτογραφίας, παραγωγή του Κέντρου Εθνικών Μνημείων Γαλλίας, που αρχικά παρουσιάστηκε στο Παρίσι (Ιούνιος-Σεπτέμβριος 2009), παρουσιάζεται σήμερα στο εσωτερικό ενός εθνικού ιστορικού μνημείου: της Ροτόντας-Ι.Ν. Αγ. Γεωργίου Θεσσαλονίκης, η οποία είναι εγγεγραμμένη από το 1988 ως παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά από την UNESCO.

Η Ροτόντα κτίστηκε από τον Γαλέριο γύρω στο 306 μ.Χ. Προς το τέλος του 4ου αιώνα μετατρέπεται σε χριστιανικό ναό και διακοσμείται με ψηφιδωτά υψηλής τέχνης. Το 1590-91 μετατράπηκε σε τζαμί. Μετά την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης το 1912, αποδίδεται για μερικά χρόνια στους χριστιανούς και στη συνέχεια μέχρι το 1978 χρησιμοποιείται ως μουσείο γλυπτών. Μετά τους σεισμούς του 1978 έγιναν ανασκαφικές έρευνες μέσα και έξω από το μνημείο καθώς και εκτεταμένες εργασίες αναστήλωσης και συντήρησης του ζωγραφικού διακόσμου. Το μνημείο είναι κυκλικό θολοσκέπαστο κτίσμα που στη βάση του εσωτερικά ανοίγονται 8 μεγάλες ορθογώνιες κόγχες.

Οργανωτική Επιτροπή έκθεσης: Jeanne Beausoleil, Julien Chiappone-Lucchesi, Βαγγέλης
Ιωακειμίδης, Μαρία Καμπούρη-Βαμβούκου, Anne-Claire Noël
Σκηνογραφία: Ουρανία Σταματάκη, Ξενοφών Ταλιαδόρος
Συνεργάτες της έκθεσης: Société de géographie, Musée Albert-Kahn, Ecole Pratique des Hautes
Etudes, Médiathèque de l’architecture et du patrimoine, Cinémathèque Robert-Lynen, Institut
néohellénique de l’université Paris IV, Paris et Ecole Française d’Athènes

Εγκαίνια: 28/05, 20:00
Η έκθεση, που συνδιοργανώνεται από το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης, την 9η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Θεσσαλονίκης, το Τμήμα Αρχιτεκτονικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και το ΜΦΘ, αποτελεί μια παραγωγή του Κέντρου Εθνικών Μνημείων της Γαλλίας, Conciergerie.