Η 8η τέχνη ως φαινόμενο και πράξη

αφίσα έκθεσης
· Διαλέξεις - Ομιλίες · Καρδίτσα // Δημοσίευση: 25 Σεπ 2013

γνωριμία συζήτηση με τον Γιάννη Στρατουδάκη στη Λέσχη Φωτογραφίας και Κινηματογράφου Καρδίτσας

Την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου και ώρα 7:00 μ.μ. η Λέσχη Φωτογραφίας και Κινηματογράφου Καρδίτσας οργανώνει εκδήλωση με θέμα «Η 8η τέχνη ως φαινόμενο και πράξη». Η εκδήλωση αφορά τη γνωριμία με τον φωτογράφο και καθηγητή Φωτογραφίας κ. Γιάννη Στρατουδάκη, ο οποίος θα συζητήσει με το κοινό ζητήματα που αφορούν τη φωτογραφία ως φαινόμενο, ως πράξη αλλά και ως εκφραστικό μέσο.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον πολυχώρο του φωτοκινηματογραφικού μουσείου της ΛΕ.Φ.Κ.Κ.

Βιογραφικό Ομιλητή

Γιάννης Στρατουδάκης
Φωτογράφος, ντοκιμαντερίστας, συγγραφέας

Γιός του κινηματογραφιστή Γιώργου Στρατουδάκη, ο Γιάννης Στρατουδάκης ήρθε σε επαφή με τον κόσμο της εικόνας από μικρή ηλικία. Η επαφή του με τη Φωτογραφία, πέρα από τις πατρικές διδαχές, ξεκινά το 1997, παρακολουθώντας έναν διετή κύκλο μαθημάτων υπό τον φωτογράφο και δάσκαλο φωτογραφίας Λέων Μουρτζούκο. Το 1999 συνεχίζει τις σπουδές του στη Σχολή Εφαρμοσμένων τεχνών Βόλου (Δ.Ι.Ε.Κ.) και το 2002 παίρνει υποτροφία από τη Σχολή Φωτογραφίας ESP. Tο 2007 έως το 2009 μαθητεύει υπό τον Γερμανό φωτογράφο Thomas Herbrich, εντρυφώντας στη σημειολογία της δημιουργικής διαφημιστικής εικόνας.

Την ίδια περίοδο αρχίζει να αρθρογραφεί για το περιοδικό Είδωλο, του φωτογράφου και συγγραφέα Τάσου Σχίζα. Το 2009 επιλέγεται από το διεθνές περιοδικό Burn ως ένας εκ των διακοσίων ανερχόμενων φωτογράφων. Την περίοδο 2007-2012 εργάζεται ως επιμορφωτής καθηγητής Φωτογραφίας στη σχολή Δ.Ι.Ε.Κ. στα μαθήματα Οπτική αντίληψη και Σημειολογία της εικόνας. Το 2011 ολοκληρώνει ένα εγχειρίδιο Σημειολογίας της εικόνας για σπουδαστές με τίτλο «Σημειο-λογικό μου φαίνεται» ενώ παράλληλα ξεκινά μια σειρά διαλέξεων σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας όπως τα Χανιά, η Λάρισα, η Λιβαδειά, η Βέροια, η Φλώρινα και η Κοζάνη. Το 2012, συμμετέχει ως κινηματογραφιστής στο ερευνητικό-εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Χορός και Εκπαίδευση», που υλοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
Από τo υλικό του κατά τη διάρκεια των δράσεων του προγράμματος, μαζί με το φωτογραφικό υλικό της φωτογράφου Νατάσας Καρακατσάνη, δημιουργήθηκε το ντοκιμαντέρ «Σώμα-Μνήμη-Πόλη». Το 2013 συμμετείχε ως εισηγητής στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα δια βίου μάθησης «Βελτίωση παρεχόμενων υπηρεσιών Φωτογραφίας» από το Κ.Ε.Κ. Δυναμική.

Επίσης έχει ολοκληρώσει, μέσω distance learning, τα στοχευμένα προγράμματα σπουδών "Humanities - Model Thinking" της σχολής πολιτικών επιστημών του πανεπιστημίου του Μichigan, "Introduction to Psychology as a science" από τη σχολή Ψυχολογίας του Ινστιτούτου Georgia Tech, "Hollywood Storytelling, Sound and color" από το τμήμα μελετών Κινηματογράφου του πανεπιστήμιου Wesleyan, και το πρόγραμμα "The camera never lies", από το πανεπιστήμιο του Λονδίνου.
Είναι ιδρυτικό μέλος του φωτογραφικού group Oramaphotos.