Εκπαιδεύομαι, εργάζομαι, εξελίσσομαι

γιατρός του χωριού παίρνει την πίεση σε μία γιαγιά
· Διαγωνισμοί · Αποτελέσματα // Δημοσίευση: 25 Δεκ 2013

απονομή του 4ου διεθνούς βραβείου Cedefop / Thessaloniki Photomuseum

Το Διεθνές Βραβείο CEDEFOP / THESSALONIKI PHOTOMUSEUM για το έτος 2012 απονεμήθηκε στις 16/12/13 στον νικητή Aydin Cetinbostanglu από την Τουρκία.

Παράλληλα, ανακοινώθηκε η θεματική του επόμενου 5ου διεθνούς βραβείου Cedefop/Thessaloniki Photomuseum, η οποία είναι «Επινοώ ξανά το παρόν: πρωτότυπη εργασία».

Το Βραβείο
Το βραβείο Thessaloniki Photomuseum / CEDEFOP AWARD θεσμοθετήθηκε από το Μ.Φ.Θ. και το CEDEFOP για πρώτη φορά το 2007. Χρησιμοποιώντας το μέσο της φωτογραφίας και παίρνοντας κατεύθυνση από τον πυρήνα του Ευρωπαϊκού φορέα για συνεργασία ανάμεσα στα κράτη μέλη, εφαρμογή και ανάπτυξη κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής για την επαγγελματική κατάρτιση, το βραβείο περιστρέφεται γύρω από την έννοια της εργασίας, στοχεύοντας στη συλλογή εργασιών με κοινωνικό περιεχόμενο και ενδιαφέρον.

Μία επιτροπή που αποτελείται από εκπροσώπους φορέων της Ελλάδας και του εξωτερικού αξιολογεί κάθε φορά τις προτάσεις και καταλήγει στην τελική λίστα των τριών καλύτερων συμμετοχών.

Τα έργα του πρώτου νικητή του βραβείου, στον οποίο προσφέρεται το χρηματικό ποσό των €5.000, παρουσιάζονται στην επόμενη διοργάνωση της PhotoBiennale, σε μία έκθεση, παραγωγής του Μ.Φ.Θ., ενώ η δεύτερη και η τρίτη καλύτερη συμμετοχή λαμβάνουν τιμητική διάκριση.
www.photomuseum-cedefopaward.gr

Βραβείο Cedefop / Thessaloniki Photomuseum 2012
Για το 2012, η θεματική του βραβείου ήταν «Εκπαιδεύομαι, εργάζομαι, εξελίσσομαι». Η κριτική επιτροπή αποτελούνταν από τους: Βαγγέλη Ιωακειμίδη (εκπρόσωπο Μ.Φ.Θ.), Elina Heika (Διευθύντρια Φινλανδικού Μουσείου Φωτογραφίας), Jennifer Trausch (Διευθύντρια του Photography of Impossible Works), Simon Edwards (Εκπρόσωπο Photomed Festival) και εκπροσώπους του CEDEFOP, Isabel Dreyer και Christian Lettmayr και αξιολόγησε 173 συμμετοχές από 32 χώρες.

Η επιτροπή ανέδειξε ως νικήτρια συμμετοχή για το 2012 τον Τούρκο δημιουργό Aydin Cetinbostanoglu, για τη σειρά του με τίτλο “Diary of a village doctor” (2η τιμητική διάκριση: ‘’The Process of Measuring’’, Dostalkova Daniela-Τσεχία / 3η τιμητική διάκριση: “The Games of Others – visiting a LAN party for parents, 2010”, Hehmann Kerstin -Γερμανία)


Φωτογραφία: Aydin Cetinbostanoglu


Φωτογραφία: Aydin Cetinbostanoglu

Σύμφωνα με τον ίδιο, καταλύτη για τη δημιουργία της σειράς αυτής, αποτέλεσε η εμπειρία μίας επίσκεψης κατ’ οίκον ενός γιατρού στα χωριά Karaburun της μικρασιατικής Τουρκίας. Η ανιδιοτέλεια και το πάθος του ιδεαλιστή, όπως ο ίδιος αποκαλεί, γιατρού και του βοηθού του, να προσφέρουν σε εκείνους τους ανθρώπους, ωθεί ενδόμυχα τον φωτογράφο να ακολουθήσει τα βήματα τους στα φτωχά χωριά με τους λιγοστούς και ηλικιωμένους κατοίκους και στα προσωρινά κατασκηνώματα των εποχιακών εργατών, γύρω από τη μοντέρνα πόλη της Σμύρνης.

Το έργο επικεντρώνεται στους δύο ανθρώπους που εκτελούν απρόσκοπτα το κοινωνικό τους λειτούργημα. Στο παρασκήνιο, όμως, ανακαλύπτει κανείς έναν ξεχασμένο, αλλά πρόσχαρο και φιλόξενο κόσμο, που επιβιώνει σε συνθήκες φτώχειας, σε μία ταχύτατα εξελισσόμενη Τουρκία.

Aydin Cetinbostanoglu
Γεννήθηκε στη Σμύρνη το 1954. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο της Άγκυρας. Πραγματοποίησε την πρώτη του έκθεση φωτογραφίας το 1973. Φωτογραφίζει κυρίως το ανθρώπινο στοιχείο, ενώ από το 2000 στρέφεται σε πιο πολιτιστικά θέματα. Η σειρά “Gypsies” που ξεκίνησε το 1999 και συνεχίζεται μέχρι και σήμερα, πηγάζει από το ενδιαφέρον του αυτό. Οι Τουρκο-Αρμένιοι, οι Ορθόδοξοι Άραβες που ζουν στη Μέση Ανατολή, οι Σύριοι, οι Αλεβήδες και οι Νομάδες είναι θέματα τα οποία ανήκουν επίσης στα συνεχιζόμενα πρότζεκτ του.
Από το 1993 έως το 2010, έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 30 ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε περισσότερες από 20 ομαδικές εκθέσεις ανά τον κόσμο (Ελβετία, Βραζιλία, Κίνα κ.α.). Έχει κερδίσει βραβεία για το έργο του.
www.cetinbostanoglu.com

Βραβείο Cedefop / Thessaloniki Photomuseum 2010
Για το 2010, θεματική η θεματική του βραβείου ήταν «Εκπαιδεύομαι, εργάζομαι, εξελίσσομαι». Τα μέλη της επιτροπής: Βαγγέλης Ιωακειμίδης, Διευθυντής Μ.Φ.Θ., Angela Ferreira, Συν-διευθύντρια, Encontros de Imagem (Πορτογαλία), Natalie Herschdorfer, επιμελήτρια και Υπεύθυνη Διαχείρισης Εκθέσεων, Musée de l'Elysée, (Ελβετία), Irene Attinger από το Maison Européenne de la Photographie και οι εκπρόσωποι του CEDEFOP, Isabel Dreyer και Christian Lettmayr, αξιολόγησαν περισσότερες από 100 συμμετοχές από 23 χώρες.

Η επιτροπή ανέδειξε ως νικήτρια συμμετοχή για το 2010 την Eileen Kennedy (ΗΠΑ), για τη σειρά της με τίτλο “Beyond Success” (2η τιμητική διάκριση: “Boatmen”, Γιώργος Καραηλίας / 3η τιμητική διάκριση: “Aral sea”, Manuel Capurso-Ιταλία).

Η ατομική έκθεση της δημιουργού θα πραγματοποιηθεί στη διοργάνωση της PhotoBiennale με θέμα το «Λόγο».

Βραβείο Cedefop / Thessaloniki Photomuseum 2008
Για το 2008, θεματική του βραβείου ήταν «Άνθρωποι στην εργασία. Άνθρωποι στην κατάρτιση». Τα μέλη της επιτροπής, Βαγγέλης Ιωακειμίδης, Διευθυντής του Μ.Φ.Θ., Gigliola Foschi του Instituto Europeo di Design (Ιταλία), Celina Lunsford, Διευθύντρια του Fotografie Forum Frankfurt (Γερμανία), Alison Nordstrom, Διευθύντρια Προγράμματος George Eastman House (Η.Π.Α.) και ο αναπληρωτής διευθυντής του Cedefop, Christian Lettmayr, αξιολόγησαν 90 συμμετοχές από 19 χώρες.

Η επιτροπή ανέδειξε ως νικήτρια συμμετοχή για το 2008 τη Μυρτώ Παπαδοπούλου (Ελλάδα), για τη σειρά της με τίτλο “Out on a Limb” (2η τιμητική διάκριση: “Business on stage”, Heiko Specht-Δανία / 3η τιμητική διάκριση: “A.W.C.”, Ralf Tooten-Γερμανία).

Η έκθεση διοργανώθηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της Photobiennale 2010, ενώ το 2009 παρουσιάστηκε και στο New York Photo Festival 2009.

Βραβείο Cedefop / Thessaloniki Photomuseum 2007
Για το 2007, θεματική του βραβείου ήταν «Άνθρωποι στην εργασία. Άνθρωποι στην κατάρτιση». Τα μέλη της επιτροπής, Βαγγέλης Ιωακειμίδης, Διευθυντής του Μ.Φ.Θ., Xavier Canone, Διευθυντής Musée de la Photographie Charleroi (Βέλγιο), Moritz Neumuller, εκπρόσωπος της PhotoEspana Celina Lunsford, Διευθύντρια του Fotografie Forum Frankfurt (Γερμανία), Alison Nordstrom, Διευθύντρια του Προγράμματος George Eastman House (Η.Π.Α.) και ο αναπληρωτής διευθυντής του Cedefop, Christian Lettmayr, αξιολόγησαν 196 συμμετοχών από 31 χώρες.
Η επιτροπή ανέδειξε ως νικήτρια συμμετοχή για το 2007 τον Sirio Magnabosco (Ιταλία), για τη σειρά του με τίτλο “The Wait” (2η τιμητική διάκριση: “Birds of Passage”, Ingar Krauss-Γερμανία / 3η τιμητική διάκριση: “Τhe Breathing Factory”, Mark Curran-Ιρλάνδία).

Η έκθεση διοργανώθηκε στο Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της Photobiennale 2008, ενώ το 2009 παρουσιάστηκε και στο New York Photo Festival 2009.