Προσωπική Φωτογραφία

φωτογραφία έκθεσης
· Εκθέσεις · Θεσσαλονίκη // Δημοσίευση: 01 Φεβ 2014

ομαδική έκθεση στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο του 3ου φεστιβάλ Contrast/Αντίθεση

Στο πλαίσιο του 3ου φεστιβάλ φωτογραφίας Θεσσαλονίκης "Contrast / Αντίθεση" παρουσιάζεται από 3 έως 16 Φεβρουαρίου 2014, στο Γαλλικό Ινστιτούτο η ομαδική έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Προσωπική Φωτογραφία» σε επιμέλεια του Βασίλη Καρκατσέλη (Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης).

Μια έκθεση στο μεταίχμιο. Μια έκθεση για τη διαχείριση της πολυπλοκότητας και της ετερογένειας των σημερινών αισθητικών πρακτικών. Μια έκθεση για την αποδιαχείριση της φωτογραφίας, άρα την ενίσχυση των κεντρομόλων δυνάμεων που απαιτούνται για την ανάπτυξη της διαφορετικότητας των αισθητικών πρακτικών, πρακτικών που θα ανοίγουν συνεχώς, διευρύνοντας το περιβάλλον εντός του οποίου θα αναπτυχτούν οι νέες φωτογραφίες του σήμερα. Μια έκθεση για τον εκδημοκρατισμό της δημιουργίας. Το δικαίωμα άρθρωσης αυτόνομου λόγου, προσφέρει στους δημιουργούς νέες ελευθερίες/δυνατότητες, να βαδίσουν πολύ πέρα από τις θεσμοθετημένες/ επιβεβλημένες από τους διαχειριστές συνταγές(;).

Όταν πρότεινα αυτό το θέμα, όλοι αναρωτήθηκαν το ίδιο: Μα τι μπορεί να είναι αυτή η Προσωπική Φωτογραφία; Ούτε εγώ είχα έτοιμη μια απάντηση. Ερώτημα υπέβαλα προς τους φωτογράφους, και μέσω αυτού διατύπωνα την προτροπή να παραμένει κυρίαρχη η προσωπική τους γραφή και έκφραση. Την ανάγκη (της φωτογραφίας) διατύπωνα για την άμεση εμπλοκή (του καθένα ξεχωριστά) με το θέμα, (σαν συνεχή αυτομαστίγωση), μέσω της συνεχούς διερώτησης/απάντησης στα περί της ιδιαιτερότητας του έργου και του τι σημαίνει φωτογραφίζω Εγώ (και όχι οι άλλοι).

Με το που τελείωσα το στήσιμο (στα χαρτιά) της έκθεσης παραμένω με το ίδιο ερωτηματικό. Στήθηκε μία διαθεματική έκθεση, με ξεχωριστές, όμως, εσωτερικές γραφές.

Το θέμα της έκθεσης είναι η ίδια η φωτογραφία και η μοναδικότητά της σαν ιδιαίτερο μέσον έκφρασης. Μέσον έκφρασης σημερινό με αυθεντικές γραφές και όχι συναισθηματικά αναμασήματα φωτογραφιών και τάσεων του προηγούμενου αιώνα. Το θέμα δεν είναι το θέμα, αλλά η απάντηση του καθένα στο γιατί φωτογραφίζει σήμερα, είναι η αυτογνωσία επάνω στο τι πρόσθετο, τι μοναδικό, τι ξεχωριστό έχουν να πουν (και πως το λένε) οι εικόνες του.

Εν γνώσει της ελάχιστης αντιπροσώπευσης του φάσματος των δυνατοτήτων προσωπικής έκφρασης (σε μία έκθεση), επιθυμώ να αποδειχτεί από την ενορχήστρωση η μοναδικότητα του έργου του κάθε φωτογράφου, σαν ιδιαίτερου ενδιάμεσου μεταξύ της δημιουργικής ιδέας, του γύρω μας, πραγματικού ή όχι, κόσμου, μέσω μίας οπωσδήποτε διακριτής γραφής και ενός διακεκριμένου τρόπου διατύπωσης αυτών. Αν η φωτογραφία είναι τέχνη, πρέπει να το αποδεικνύει με το έργο των δημιουργών του εκάστοτε σήμερα. Γι αυτό, η έκθεση απευθύνεται περισσότερο στους δημιουργούς και λιγότερο στο κοινό, με την ευρύτερη έννοια.

Επιθυμούμε να διαγνώσουμε την καινούργια φωτογραφία, την φωτογραφία του 21ου αιώνα. Και σε επίπεδο φόρμας (φωτογραφικής γραφής) και σε επίπεδο περιεχομένου (ταυτότητας). Αυτό μεταφράζεται σε φρέσκια και δυνατή φωτογραφία. Φρέσκια, όχι υποχρεωτικά μόνο στο επίπεδο του πρωτοπαρουσιαζόμενου θέματος ή του τρόπου παρουσίασης, γιατί δεν είμαστε άνευ λόγου φορμαλιστές.

Οι φωτό του καθένα πρέπει να έχουν έναν συγκεκριμένο και μοναδικό λόγο για να υπάρχουν.

ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙΣ ΑΛΛΟΣ ΔΕ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΕΙ, ΠΑΡΑ ΜΟΝΟ ΕΣΥ.

Συμμετέχουν:
Άλκηστη Μουτάφη, Ανδρέας Παραδεισόπουλος, Ανδρέας Πλίατσικας, Άννα Κρουστάλη, Βικτωρία Τζουρά, Γιάννης Λογιωτατίδης, Δημήτρης Πάλλης, Δημήτρης Ραπακούσης, Έλενα Γανδά, Ελπίδα Κάτσικα, Ευθύμης Μουρατίδης, Ευτυχία Πεταλά, Ζαχαρίας Αυγερινός, Κατερίνα Φανουράκη, Κυριάκος Κατσαρέας, Κώστας Πήττας, Μάνος Χρυσοβέργης, Μάρθα Θεοδωρίδου, Μιχάλης Καλαιτζάκης, Νικόλας Χρυσός, Νίκος Κοτζαμπασάκης, Παναγιώτης Παππάς, Πάνος Κέφαλος, Σοφία Καμπλιώνη-Χρήστος Αθανασίου, Στέλιος Καραθεοδώρου, Σωτηρία Ινετζή, Τερψιχόρη Κουζούνη, Τιμολέων Μπατσαούρας, Χατσή Αλή Ντογιούζ, Χρήστος Καπάτος, Χριστινα Καζαντζίδου.

Εγκαίνια 3 Φεβρουαρίου στις 8:00 μ.μ.

Μερικές πληροφορίες σχετικά με το Φεστιβάλ

Η 3η διοργάνωση του φεστιβάλ (Φεβρουάριος - Μάρτιος 2014) διατήρησε την λογική της προηγούμενης διοργάνωσης, την παραγωγή μεγάλων ομαδικών εκθέσεων, που παρουσιάστηκαν σε διαφορετικές αίθουσες της πόλης την ίδια περίοδο. Η συμμετοχή στις εκθέσεις ήταν ανοιχτή σε κάθε ενδιαφερόμενο. Σχεδιάστηκαν έξι εκθέσεις, από έξι αντίστοιχους επιμελητές (διακεκριμένους φωτογράφους και εκπρόσωπους φωτογραφικών φορέων), οι οποίοι επέλεξαν τους συμμετέχοντες φωτογράφους και τα έργα τους. Το φεστιβάλ διοργανώθηκε από την σύμπραξη πολλών φωτογραφικών δυνάμεων, με την πρωτοβουλία της Φωτογραφικής Ομάδας «Φωτοπόροι».

Η 3η διοργάνωση του φεστιβάλ έγινε με την υποστήριξη της Θεσσαλονίκη Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014 και του Δήμου Θεσσαλονίκης και αφιερώθηκε στους Νέους, με αφορμή την πραγματοποίησή της κατά το 2014. Σχεδιάστηκαν δύο εκθέσεις – παραγωγές με άξονα τους Νέους. Η πρώτη ήταν μια ομαδική έκθεση νέων φωτογράφων (μέχρι 35 χρονών) με θέμα «Χρόνος», που αφορούσε τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνονται οι νέοι τον χρόνο και την σχέση του με την στατική εικόνα. Η δεύτερη ήταν μια ομαδική έκθεση με θέμα «…Με τον ανθό της νιότης», στην οποία παρουσιάστηκε το πρόσωπο των νέων, μέσα από την ματιά σύγχρονων φωτογράφων.

Οι υπόλοιπες τέσσερις εκθέσεις ήταν ανεξάρτητες και αφορούσαν αντίστοιχα τέσσερα διαφορετικά θέματα: «Σχέσεις», «Ποταμοί», «Προσωπική Φωτογραφία», «Όλα είναι δρόμος».