3ος Παγκύπριος Διαγωνισμός Φωτογραφίας

αφίσα διαγωνισμού
· Διαγωνισμοί · Διεθνείς · Ελληνικοί · Κύπρος · Πάφος // Δημοσίευση: 16 Mar 2015

προκήρυξη διαγωνισμού φωτογραφίας της Φωτογραφικής Εταιρείας Κύπρου - Παράρτημα Πάφου

Η Φωτογραφική Εταιρία Κύπρου (Φ.Ε.Κ.) - Παράρτημα Πάφου προκηρύσσει τον 3ο Παγκύπριο διαγωνισμό Φωτογραφίας για ενήλικες και νέους φωτογράφους. Δεν υπάρχει κανένας περιορισμός ως προς τον τόπο λήψης της φωτογραφίας.

 

Κατηγορίες

A. Φωτογραφία Δρόμου (΄Εγχρωμο ή ασπρόμαυρο)
B. Γεωμετρία (΄Εγχρωμο ή ασπρόμαυρο)

 

Κανονισμοί

 1. Οι διαγωνιζόμενοι μπορούν να υποβάλουν μέχρι 4 φωτογραφίες σε κάθε κατηγορία, δηλαδή συνολικά μέχρι 8 φωτογραφίες.
 2. Οι φωτογραφίες πρέπει να παραδοθούν σε ψηφιακή μορφή με ένα από τους δύο τρόπους: i) Σε ψηφιακό δίσκο (CD) ή ii) Με ηλεκτρονική αποστολή στο email: fekcomp2015@gmail.com
 3. Κάθε φωτογραφία να είναι σε ψηφιακό αρχείο jpg σε ανάλυση 300dpi, με τη μεγαλύτερη πλευρά 2400 pixels. Το χρωματικό προφίλ να είναι s-RGB.

 4. Κάθε διαγωνιζόμενος πρέπει να ορίσει ένα δικό του πενταψήφιο κωδικό αριθμό, παράδειγμα: 75238

 5. Το όνομα κάθε αρχείου πρέπει να είναι: Ο πενταψήφιος κωδικός αριθμός, το γράμμα που καθορίζει την κατηγορία, ο αριθμός της φωτογραφίας σύμφωνα με το δελτίο συμμετοχής και τέλος ο τίτλος της φωτογραφίας. Παράδειγμα: 75238-Β3-Παράθυρο.jpg

 6. Κάθε διαγωνιζόμενος πρέπει να συμπληρώσει το δελτίο συμμετοχής και να ακολουθήσει  ένα από τα πιο κάτω, ανάλογα με την επιλογή αποστολής που έκανε:

  Α. Για αποστολή σε ψηφιακό δίσκο (CD):Το κάτω μέρος με τα στοιχεία του διαγωνιζόμενου να το αποκόψει και να το εσωκλείσει σε μικρό φάκελο στον οποίο να αναγράφεται εξωτερικά μόνο ο κωδικός αριθμός. Στον ψηφιακό δίσκο (CD) να αναγράφεται μόνο ο κωδικός αριθμός. Το όνομα του φωτογράφου δεν πρέπει να φαίνεται πουθενά στο (CD). Στον φάκελο που θα παραδοθεί να τοποθετηθούν: α.το CD, β.το δελτίο συμμετοχής, γ.ο κλειστός φάκελος με τα στοιχεία του διαγωνιζόμενου και δ.τα δικαιώματα συμμετοχής.

  Β. Για αποστολή με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο στο email: fekcomp2015@gmail.com: Το έντυπο συμμετοχής να επισυνάπτεται μαζί με τις φωτογραφίες. Το δικαίωμα συμμετοχής μπορεί να πληρωθεί μέσω paypal στο λογαριασμό: tstl@cytanet.com.cy, ή με κατάθεση του ποσού στο λογαριασμό 55 0090 0651 0006 5110 1006 6657 της ALPHA BANK Κύπρου. Σε κάθε περίπτωση, η απόδειξη πληρωμής θα πρέπει να επισυνάπτεται στο email που στέλλονται οι φωτογραφίες.

 7. Δικαίωμα συμμετοχής: €15 για μέλη της ΦΕΚ και €20 για μη μέλη. Για νέους μέχρι 18 ετών το δικαίωμα συμμετοχής είναι μόνο €10.

 8. Τελευταία ημερομηνία παράδοσης συμμετοχών: 24 Απριλίου 2015.
  Παράταση υποβολής συμμετοχών στον διαγωνισμό έως τις 29 Απριλίου 2015.

 9. Οι συμμετοχές να παραδίδονται στα γραφεία της Φ.Ε.Κ ΠΑΦΟΥ, ΣΤΕΓΗ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΩΝ, Αθηνάς 41, 8010 Πάφος (Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή από 09:00 μέχρι 12:00) ή κατά τη διάρκεια όλων των παρουσιάσεων της ΦΕΚ ή με ταχυδρομική αποστολή στη διεύθυνση που αναγράφεται πιο πάνω. Μπορούν επίσης να παραδοθούν στα τμήματα της ΦΕΚ Λευκωσίας και Λεμεσού. Τέλος, μπορούν να σταλούν με κούριερ στο τηλ. 99428868

 10. Ο φωτογράφος πρέπει να είναι ο πνευματικός δημιουργός των έργων που θα υποβάλει και θα φέρει την ευθύνη για πρόσωπα που εικονίζονται. Επιτρέπεται μερική διόρθωση των φωτογραφιών (χρώμα, αντίθεση, οξύτητα, κόψιμο). Φωτογραφίες που είναι αλλοιωμένες δε γίνονται δεκτές.

 11. Βραβεία και δώρα: Θα δοθούν 1ο, 2ο, 3ο βραβείο, καθώς και τρεις έπαινοι σε κάθε θέμα. Θα δοθούν δώρα στους πρώτους κάθε κατηγορίας και το μεγάλο δώρο (7ήμερο Εργαστήρι Φωτογραφίας με το Νίκο Οικονομόπουλο, On the road) στον πρώτο στη γενική βαθμολογία όλων των φωτογραφιών του.

 12. Η κρίση θα γίνει από 5μελή επιτροπή η οποία θα βαθμολογήσει όλες τις φωτογραφίες με συγκεκριμένο σύστημα βαθμολόγησης. Η απόφαση της κριτικής επιτροπής είναι οριστική και αμετάκλητη.

 13. Η Φ.Ε.Κ. θα έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει, οποιαδήποτε από τις φωτογραφίες που θα υποβληθούν, σε οποιαδήποτε δραστηριότητα της, με ονομαστική αναφορά στο φωτογράφο.

 14. Η υποβολή φωτογραφιών στο διαγωνισμό θα σημαίνει αποδοχή όλων των όρων και μη συμμόρφωση με οποιοδήποτε από τους πιο πάνω κανονισμούς θα συνεπάγεται με αποκλεισμό από τον διαγωνισμό.

 15. Η ΦΕΚ Πάφου προτίθεται να εκθέσει τις φωτογραφίες που θα πάρουν βραβείο ή διάκριση σε χώρο στην Πάφο και σε άλλες πόλεις της Κύπρου ή/και του εξωτερικού.

 

Κριτική Επιτροπή

Λουκάς Βασιλικός, φωτογράφος (Αθήνα)
Ιωάννης Γέρου, πρόεδρος ομίλου ΦΩΤΟΔΟΣ (Λευκωσία)
Μαριάννα Κωνσταντή, εικαστικός καλλιτέχνης (Πάφος)
Μιχάλης Μακρή, φωτογράφος E. FIAP (Λευκωσία)
Χρύσω Ονησιφόρου, αρχιτέκτονας (Πάφος)

 

Κατευθύνσεις

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΔΡΟΜΟΥ
«Η φωτογραφία δρόμου έχει να κάνει με τη στάση του φωτογράφου απέναντι στη φωτογραφία γενικότερα. Η στάση αυτή είναι ότι αποδέχομαι τον κόσμο γύρω μου όπως είναι, δεν προσπαθώ να τον ομορφύνω ή να τον αλλάξω με φωτογραφικά κόλπα, αντίθετα προσπαθώ να αποκαλύψω τις ιδιαίτερες και ενδιαφέρουσες στιγμές του, με τον ιδιαίτερο, μαγικό τρόπο που έχει η κάμερα να το επιτυγχάνει και μέσα από τη δική μου οπτική και αντίληψη. Η φωτογραφία δρόμου είναι μία αισθητική που προκύπτει από τη συνήθεια του να παίρνεις τη μηχανή μαζί σου παντού, όπου υπάρχει καθημερινή ζωή και άνθρωποι. Μπορεί να είναι ο δρόμος, το γραφείο, το οικογενειακό πάρτι, το παιχνίδι στις κούνιες. Είναι η καταγραφή όλων αυτών των εικόνων από την κοινή ζωή όλων μας για τις οποίες ο φωτορεπόρτερ έχει αδιαφορήσει επειδή δεν αποτελούν είδηση. Είναι όμως σημαντικές, γιατί καταγράφουν τη ζωή μας με τρόπο που μόνο μια εικόνα μπορεί να το κάνει.Είναι μια σύνδεση εικόνας, μνήμης, συναισθήματος βγαλμένη απ'το ρεαλισμό της φωτογραφίας δρόμου. Τί σημαίνει αυτό; Ότι ο ρεαλισμός είναι σημαντικός. Αν την πλακώσεις στο φώτοσοπ, την έχασες τη σύνδεση.; Αν είναι στημένη, την έχασες». Πηγή: Pachinko www.dpgr.gr

Η φωτογραφία δρόμου έχει να κάνει με την ανθρώπινη παρουσία μέσα στο κάδρο παρόλο που σε εξαιρετικές περιπτώσεις αυτή μπορεί να υπονοείται μέσα από μια σκιά, ένα χέρι κλπ. Η συγκυρία της καθοριστικής εκείνης στιγμής που όλα έρχονται σε αρμονία μεταξύ τους μέσα στο κάδρο και υπάρχει μια ιστορία που διαρκεί κλάσματα του δευτερολέπτου μπροστά στο φωτογράφο είναι το ζητούμενο.

ΓΕΩΜΕΤΡΙΑ

Η γεωμετρία είναι αλληλένδετη με την τέχνη. «Ο θεός είναι ο υπέρτατος γεωμέτρης» είπε ο Πλάτωνας. Οι Έλληνες πίστευαν ότι η γεωμετρία προσφέρει το μέσο για να ενωθεί ο υλικός κόσμος, με τον κόσμο των αισθήσεων. Είχαν συνειδητοποιήσει ότι χωρίς τη γεωμετρία, δε θα μπορούσαν να προχωρήσουν βαθιά στην τέχνη.

Η μορφή και το σχήμα, υπάρχουν τόσο σε οργανικές όσο και σε γεωμετρικές μορφές. Οργανικές μορφές, όπως για παράδειγμα οι ογκόλιθοι, συνήθως έχουν ακανόνιστο περίγραμμα, και συχνά είναι ασύμμετρες. Οι οργανικές μορφές είναι γνωστές και ως φυσικές. Γεωμετρικές μορφές είναι αυτές οι οποίες αντιστοιχούν σε κανονικά σχήματα, όπως τετράγωνα, ορθογώνια, κύκλους, κύβους, σφαίρες, κώνους άλλα και σε ακανόνιστα σχήματα με τεμνόμενες ή/και καμπύλες γραμμές.

Ο φωτογράφος μπορεί να δημιουργήσει γεωμετρική ψευδαίσθηση μέσα από τη γωνία λήψης, τα μέσα που χρησιμοποιεί και το κάδρο που συνθέτει. Ζητούμενο είναι η δημιουργική απεικόνιση της μορφής και του σχήματος του υπαρκτού με τρόπο που να δημιουργεί ενδιαφέρον και να το μετατρέπει σε κάτι ιδιαίτερο και ξεχωριστό.