έκθεση φωτογραφίας του Θεόδωρου Κορρέ στα πλαίσια της 5ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης
Η φωτογραφική αυτή έκθεση (και περιοδεύουσα) έχει ως στόχο να προβάλει στο ευρύ κοινό μια σειρά από περισσότερο ή λιγότερο γνωστούς τόπους με έντονη παρουσία Ελλήνων, καθώς επίσης και εκκλησιαστικά και κοσμικά μνημεία, με κοινό χαρακτηριστικό των περισσότερων τη θέση τους κατά μήκος της παράλιας ζώνης της ανατολικής Μεσογείου. Η έκθεση αρθρώνεται σε επτά ενότητες, οδηγώντας τον επισκέπτη σε μια νοητή διαδρομή που έχει αφετηρία την περιοχή του βορειοανατολικού Αιγαίου, τα παράλια της Μ. Ασίας, από βορρά προς νότο, για να καταλήξει στη χερσόνησο του Σινά και την Αίγυπτο. Το παρουσιαζόμενο υλικό προέρχεται από το Ψηφιακό Αρχείο Ελληνικού και Βυζαντινού Πολιτισμού του Θεόδωρου Κορρέ, ομότιμου καθηγητή του Α.Π.Θ.
Όπως αναγράφεται στον σχετικό ιστότοπο του αρχείου: «Κοντά μισό αιώνα τώρα, ο κ. Θεόδωρος Κορρές απαθανατίζει με τον φωτογραφικό του φακό μνημεία της βυζαντινής, κλασσικής, ελληνιστικής και ρωμαϊκής εποχής από τον ελλαδικό χώρο μέχρι τα βάθη της Ανατολίας. Το αποτέλεσμα είναι πράγματι εντυπωσιακό: δεκάδες χιλιάδες λήψεις μνημείων της πολιτισμικής μας κληρονομιάς, πολλά εκ των οποίων είναι εντελώς άγνωστα. Σκοπό έχει να τους μεταφέρει νοερά στους χώρους όπου μεγαλούργησε ο ελληνικός πολιτισμός και να τους θυμίζει την ιστορία και την παράδοσή μας».
Εγκαίνια: Τρίτη 23 Ιουνίου, 21:00
Η έκθεση παρατείνεται έως την Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2015, ημέρα της διάλεξης του κ. Γ. Α. Πίκουλα, καθηγητή Αρχαίας Ελληνικής Ιστορίας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (ΙΑΚΑ) με θέμα «Η άγνωστη Μ. Ασία. Ιστορικό και αρχαιολογικό οδοιπορικό» .
Επιμέλεια Έκθεσης: Αγαθονίκη Τσιλιπάκου, Αρχαιολόγος - Διευθύντρια Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού
Επιστημονικός Σύμβουλος: Θεόδωρος Κορρές, Ομότιμος Καθηγητής Α.Π.Θ.
Συνεργαζόμενοι φορείς: Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, Ψηφιακό Αρχείο Ελληνικού και Βυζαντινού Πολιτισμού του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ.