5η Μπιεννάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης

φωτογραφία απο την μπιεννάλε θεσσαλονίκης
· Εκθέσεις · Θεσσαλονίκη // Δημοσίευση: 21 Ιουλ 2015

δωρεάν ξεναγήσεις & εκπαιδευτικές δράσεις όλο το καλοκαίρι

Διαδρομές σύγχρονης τέχνης προτείνει στο κοινό για όλο το καλοκαίρι και μέχρι το τέλος των εκθέσεων η 5η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, μέσα από μία σειρά εκθέσεων που φιλοξενούνται σε χώρους πολιτισμού σε διάφορα σημεία της πόλης. Όλες οι εκθέσεις λειτουργούν με δωρεάν είσοδο.
Ήδη ξεκίνησε και θα συνεχιστεί ως το φθινόπωρο ένα μεγάλο πρόγραμμα ανοιχτών ξεναγήσεων για το κοινό σε εκθέσεις του κεντρικού προγράμματος της Μπιενάλε που φιλοξενούνται στο Περίπτερο 6 της ΔΕΘ, το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Μονή Λαζαριστών), το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης (Αποθήκη Β1, Λιμάνι) και το Δημαρχείο Θεσσαλονίκης. Όπως η είσοδος στους χώρους έτσι και η συμμετοχή στις ξεναγήσεις είναι ελεύθερη.

Στο Περίπτερο 6 (εντός ΔΕΘ-HELEXPO, είσοδος από Λεωφ. Στρατού & 3ης Σεπτεμβρίου) και την κεντρική έκθεση «Από την απαισιοδοξία της νόησης στην αισιοδοξία της πράξης», που επιμελήθηκε η Κατερίνα Γρέγου, ξεναγήσεις γίνονται κάθε Σάββατο έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2015, στις 11.00 π.μ. Εξαιρούνται 8,15 και 22 Αυγούστου.
Στον ίδιο χώρο, οι μικροί επισκέπτες μπορούν να βρίσκουν το ειδικά σχεδιασμένο για την έκθεση τετράδιο αυτόνομης εκπαιδευτικής δράσης, από το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με τα έργα σύγχρονων δημιουργών μέσα από ένα πρωτότυπο εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Πρόκειται για ένα χρήσιμο εργαλείο που καθοδηγεί τους γονείς να πραγματοποιήσουν αυτόνομες επισκέψεις στην έκθεση, χωρίς προϋπάρχον γνωστικό υπόβαθρο. Στις σελίδες του προτείνονται δραστηριότητες, παιχνίδια, πληροφορίες και θέματα προς συζήτηση ώστε να προάγει την αλληλεπίδραση ενηλίκου-ανηλίκου και μουσείου, και τη δυναμική αλληλεπίδραση των μελών μιας οικογένειας, μέσα από ένα ευχάριστο και ελεύθερο τρόπο έκφρασης και δράσης. Το έντυπο συνοδεύεται από όλα τα απαραίτητα υλικά για την πραγματοποίηση των δραστηριοτήτων και τα παιδιά μπορούν να συνεχίσουν τις δράσεις και στο σπίτι.

Στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στη Μονή Λαζαριστών (Κολοκοτρώνη 21), όπου φιλοξενείται η έκθεση «Ο Καζιμίρ Μαλέβιτς και οι μαθητές του. 100 χρόνια από το Μαύρο Τετράγωνο. Έργα Ρωσικής Πρωτοπορίας από τη Συλλογή Κωστάκη του ΚΜΣΤ», οι ξεναγήσεις γίνονται κάθε Σάββατο, έως τις 10 Οκτωβρίου 2015, στις 11:00 π.μ. Εξαιρούνται 8,15 και 22 Αυγούστου.

Στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, στην Αποθήκη Β1 στο λιμάνι, οι ξεναγήσεις στην έκθεση «Σχετικές Κινήσεις. Julien Previeux – Ευαγγελία Κρανιώτη» γίνονται κάθε Σάββατο έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2015, στις 13:00. Εξαιρούνται 8,15 και 22 Αυγούστου.

Στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης (φουαγιέ και Αίθουσα Νερού) ξεναγήσεις στην έκθεση «Ταυτο-ετερό-τητα» γίνονται για δύο ακόμη Σάββατα, στις 18 και τις 25 Ιουλίου, στις 13:00. Η έκθεση κλείνει στις 31 Ιουλίου.
Παράλληλα, συνεχίζονται μέχρι τις 25 Ιουλίου οι προβολές από παλαιότερες περφόρμανς του Γερμανού καλλιτέχνη Ulay στους χώρους Donopoulos International Fine Arts (Αγ. Θεοδώρας 3), Nitra Gallery (Φιλίππου 51) και Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Β1, Λιμάνι). Τέλος, έως τις 30 Σεπτεμβρίου παρατείνεται η έκθεση της Λήδας Παπακωνσταντίνου στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, που διοργανώθηκε στο πλαίσιο του 4ου Φεστιβάλ Περφόρμανς της Μπιενάλε.

Η 5η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης είναι η τελευταία διοργάνωση του τριμερούς σπονδυλωτού προγράμματος που ξεκίνησε το 2011 και υλοποιείται μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Μακεδονία-Θράκη 2007-2013 του ΕΣΠΑ που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης) και την Ελλάδα. Η οργάνωση είναι του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και πραγματοποιείται με τη συμμετοχή και συνεργασία της «Κίνησης των 5 Μουσείων Θεσσαλονίκης» και άλλων πολιτιστικών και εκπαιδευτικών φορέων, ινστιτούτων και ιδρυμάτων της πόλης, και την υποστήριξη του Δήμου Θεσσαλονίκης.