5η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης / Σεπτέμβριος

φωτογραφία από την 5η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης
· Workshops · Διαλέξεις - Ομιλίες · Εκθέσεις · Θεσσαλονίκη // Δημοσίευση: 03 Σεπ 2015

νέες δράσεις για το μήνα Σεπτέμβριο στην 5η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης

Ο Σεπτέμβριος, τελευταίος μήνας της 5ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, φέρνει ένα πολυδιάστατο, δυναμικό πρόγραμμα γεμάτο νέες δράσεις: εκθέσεις, εργαστήριο νέων καλλιτεχνών και έκθεση, δυο συμπόσια αλλά και μία πρωτότυπη, ασπρόμαυρη διαδήλωση στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

 

Κεντρικό πρόγραμμα

Α) Το 5ο Εργαστήριο Νέων Καλλιτεχνών, "Romance", στο πλαίσιο του κεντρικού προγράμματος της Μπιενάλε προτείνει μία «άλλη» ανάγνωση του κεντρικού concept της διοργάνωσης, που βασίζεται στα «Γράμματα από τη Φυλακή» του Αντόνιο Γκράμσι. Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί από τις 10 ως τις 19 Σεπτεμβρίου στο Γενί Τζαμί (Παλαιό Αρχαιολογικό Μουσείο) και θα είναι ανοιχτό για το κοινό (10:00 - 18:00), ενώ από τις 19 ως τις 30 Σεπτεμβρίου, στον ίδιο χώρο, θα φιλοξενηθεί η έκθεση έργων των καλλιτεχνών που θα συμμετάσχουν.

Πιο πριν, το Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί το masterclass του εργαστηρίου από τον επικεφαλής του και φωτογράφο Σπύρο Στάβερη, ανοιχτό προς το κοινό (19:00 - 21:00).

Επιμέλεια - Συντονισμός: Αρετή Λεοπούλου, ιστορικός Τέχνης - επιμελήτρια Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης

Συμμετέχουν: Αντιγόνη Θεοδώρου, Άκης Καράνος, Μαρία Κριαρά, Ηλίας Μαμαλιόγκας, Ιλάν Μανουάχ, Βιργινία Μαστρογιαννάκη, Nicolas Paradiselo, Σοφία Τολίκα, Original Replica, Nouriddin Rasulov

Το Εργαστήριο πραγματοποιείται και με την υποστήριξη της Δημοτικής Πινακοθήκης Θεσσαλονίκης.

Β) Την Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου, με αφορμή την έκθεση «Ο Καζιμίρ Μαλέβιτς και οι μαθητές του. 100 χρόνια από το Μαύρο Τετράγωνο. Έργα Ρωσικής Πρωτοπορίας από τη συλλογή Κωστάκη του ΚΜΣΤ», που διοργανώνεται από το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στο πλαίσιο της 5ης Μπιενάλε στη Μονή Λαζαριστών, ο διάσημος γερμανός καλλιτέχνης Mischa Kuball πραγματοποιεί την περφόρμανς "Public Square". Το κοινό συμμετέχει σε μια διαδήλωση, μια πολιτική πράξη με επίκεντρο το αριστούργημα του Μαλέβιτς: μια μεγάλη ομάδα ανθρώπων ντυμένη στα μαύρα και τα άσπρα θα σχηματίσει ένα μαύρο τετράγωνο σε λευκό πλαίσιο και θα παρελάσει στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Δηλώσεις συμμετοχής στο mail: eirini@greekstatemuseum.com & στο τηλέφωνο 2310589208.

Το έργο υποστηρίζεται από το IFA (Γερμανία) και από το Ινστιτούτο Γκαίτε της Θεσσαλονίκης.

Γ) Την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί το συμπόσιο της Μπιενάλε με θέμα «Ο ρόλος των Μπιενάλε στη Μεσόγειο σήμερα» (Περίπτερο 6, εντός ΔΕΘ – HELEXPO), με ανοιχτή συμμετοχή για το κοινό.

Στόχος είναι να γίνει μία καταγραφή των πορισμάτων των Μπιενάλε και του ρόλου τους στην σημερινή πραγματικότητα της Μεσογείου. Θα συμμετάσχουν διευθυντές, επιμελητές και καλλιτέχνες από σχετικές διοργανώσεις γύρω από την Μεσόγειο.

Μέρος του συμποσίου θα διεξαχθεί επίσης γύρω από το εμβληματικό έργο-τραπέζι του «μανιφέστο» του Michelangelo Pistoletto “Love Difference”, που φιλοξενείται στην κεντρική έκθεση της Μπιενάλε, καθώς αυτό θα αποτελεί τον καθρέπτη των ζυμώσεων και των αποτελεσμάτων του τριμερούς προγράμματος της Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης με θέμα τη Μεσόγειο και γενικό τίτλο «Παλιές Διασταυρώσεις - Make it New».

Θα διαρκέσει έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2015.

Επιμέλεια: Κατερίνα Κοσκινά, Ιστορικός Τέχνης-Διευθύντρια 5ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης

Συντονισμός: Κατερίνα Μαυρομιχάλη, Τμήμα Έρευνας, Δια βίου μάθησης & Συνεδρίων ΚΜΣΤ.

Ομιλητές: Paolo Colombo, Marieke van Hal, Beral Madra, Gabriela Salgado, Alya Sebti, Κατερίνα Κοσκινά, Μαρία Τσαντσάνογλου, Συραγώ Τσιάρα

 

Συνεχίζονται οι εκθέσεις
Ως το τέλος του Σεπτεμβρίου θα συνεχίσουν να λειτουργούν οι εκθέσεις του κεντρικού και παράλληλου προγράμματος της 5ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης. Παράλληλα, και με κάποιες νέες παραγωγές,

 

Κεντρική έκθεση

“Between the Pessimism of the Intellect and the Optimism of the Will / Από την απαισιοδοξία της νόησης στην αισιοδοξία της πράξης” έως τις 30/09/2015 στο Περίπτερο 6 (Λεωφ. Στρατού & 3ης Σεπτεμβρίου, εντός ΔΕΘ-HELEXPO).

44 καλλιτέχνες και μία καλλιτεχνική κολεκτίβα από 25 χώρες, με ήδη υπάρχοντα έργα αλλά και εξολοκλήρου νέες παραγωγές προσεγγίζουν το θέμα της κεντρικής έκθεσης, κάνοντας το πιο επίκαιρο από ποτέ.

Ξεναγήσεις κάθε Σάββατο στις 11:00.

Εκθέσεις Μουσείων

«Ο Καζιμίρ Μαλέβιτς και οι μαθητές του. 100 χρόνια από το Μαύρο Τετράγωνο. Έργα της Ρωσικής Πρωτοπορίας από τη Συλλογή Κωστάκη του ΚΜΣΤ» έως τις 10/10/2015 στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Μονή Λαζαριστών).

Με αφορμή τα 100 χρόνια από την δημιουργία του «Μαύρου Τετραγώνου», του πιο εμβληματικού έργου της ρωσικής πρωτοπορίας, και την εμφάνιση του κινήματος του σουπρεματισμού, το ΚΜΣΤ παρουσιάζει έργα και αρχειακό υλικό από την συλλογή Κωστάκη που αναφέρονται στην ιστορική «Τελευταία Φουτουριστική Έκθεση 0,10», στο κίνημα του σουπρεματισμού, στους συνοδοιπόρους του Καζιμίρ Μαλέβιτς καθώς και στον εκπαιδευτικό ρόλο του καλλιτέχνη.

Παράλληλα, και με αφορμή το Μαύρο Τετράγωνο, φιλοξενούνται στην έκθεση και έργα των σύγχρονων εικαστικών Αντώνη Πίττα και Mischa Kuball.

Ξεναγήσεις κάθε Σάββατο στις 11:00.

«Λήδα Παπακωνσταντίνου» έως τις 30/09/2015 στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Μονή Λαζαριστών).
Έκθεση με φιλμ, βίντεο, φωτογραφίες και αντικείμενα της διάσημης εικαστικού.

«Σχετικές Κινήσεις. Ευαγγελία Κρανιώτη - Julien Prévieux» έως τις 30/09/2015 στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Β1, λιμάνι).
Η έκθεση διερευνά το ζωντανό στοιχείο της παράδοσης και την μετεξέλιξή του σε σύγχρονη τέχνη. Με διακριτές προσεγγίσεις τα έργα των Ε. Κρανιώτη (GR) και J. Prévieux (FR) αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις και την πραγματικότητα της σύγχρονης εποχής με πολύ σύγχρονα μέσα, χωρίς ωστόσο να απεμπολούν την παράδοση της Μεσογείου, αποκτώντας έτσι μια ιδιαίτερη συγκινησιακή φόρτιση και δυναμική.
Ξεναγήσεις κάθε Σάββατο στις 13:00.

«Ταξιδεύοντας στην Ανατολική Μεσόγειο μέσα από το Ψηφιακό Αρχείο Ελληνικού Πολιτισμού του Θ. Κορρέ (Α.Π.Θ.)» έως τις 13/09/2015 στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, πτέρυγα περιοδικών εκθέσεων «Κυριάκος Κρόκος».
Η φωτογραφική αυτή έκθεση προβάλει μια σειρά από περισσότερο ή λιγότερο γνωστούς τόπους (αρχαιολογικούς χώρους, οικισμούς, τοπία κ. ά.) με έντονη παρουσία των Ελλήνων διαχρονικά και κοινό χαρακτηριστικό τη θέση τους κατά μήκος των παραλίων της Ανατολικής Μεσογείου (Μ. Ασία, Ιορδανία, Χερσόνησος Σινά, Αίγυπτος).

«HEL(L)AS! Everywhere! HEL(L)AS! Παντού!» έως τις 30/09/2015 στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.
Έκθεση έργων του εικαστικού Κωνσταντίνου Ξενάκη, σε «σιωπηλό διάλογο» με τις αρχαιότητες που εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.

«Δώρα της γης, με αντοχή στον χρόνο» έως τις 30/09/2015 στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών του ΑΠΘ.
H έκθεση έχει θέμα τη διαχρονικότητα της ελληνικής βιοποικιλότητας από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Η σχέση του ανθρώπου με τη φύση στον ελληνικό χώρο παρουσιάζεται μέσα από τα καλλιτεχνικά δημιουργήματα και τις διατροφικές συνήθειες των κατοίκων της ηπειρωτικής και της αιγαιακής Ελλάδας, όπως αυτά φωτίζονται από τα ιστορικά παραδείγματα της αρχαίας Μακεδονίας και της προϊστορικής Θήρας, για να καταλήξει σε σύγχρονες επιστημονικές έρευνες.

 


Παράλληλο πρόγραμμα

Διεθνές Συμπόσιο

Ψυχολογία-Τέχνη / 1o Διεθνές Συμπόσιο Θεραπειών μέσω Τέχνης «Ζωή και Tέχνη είναι ένα»
17 - 19/09/2015, Περίπτερο 6, εντός ΔΕΘ-HELEXPO. Το αναλυτικό πρόγραμμα θα ανακοινωθεί.

Εκθέσεις

«Νίκος Παναγιωτόπουλος, Πηνελόπη Πετσίνη: Aufarbeitung: The Wall (2010-14)», 24/09/2015 - 17/10/2015, Γκαλερί Ειρμός

«Δημιουργικά Στερεότυπα» έως 11/09/2015, ΜΙΕΤ-Πολιτιστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης - Βίλα Καπαντζή

«Χρόνης Πεχλιβανίδης - Ένα ταξίδι στον κόσμο του σουφισμού» έως 20/09/2015, Αλατζά Ιμαρέτ

«Άννη Καλτσίδου: Εικαστικές Διασταυρώσεις στη Ρωμαϊκή Αγορά της Θεσσαλονίκης» έως 30/09/2015, Ρωμαϊκή Αγορά