διεθνής έκθεση φωτογραφίας για το πορτρέτο στην ευρωπαϊκή φωτογραφία μετά το 1990
Μια σημαντική σύμπραξη τριών ευρωπαϊκών φορέων, η έκθεση «FACES. Το πορτρέτο στην ευρωπαϊκή φωτογραφία μετά το 1990», έρχεται στην Ελλάδα! Το BOZAR – Palais des Beaux-Arts (Bρυξέλλες, Bέλγιο), το Nederlands Fotomuseum (Ρότερνταμ, Ολλανδία) και το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, έχοντας συνεργαστεί τα τελευταία χρόνια, παρουσιάζουν αυτήν τη μεγάλη, διεθνών προδιαγραφών, έκθεση, καθώς και τον κατάλογο που τη συνοδεύει.
Ζούμε στην εποχή του πορτρέτου. Ποτέ στην ιστορία δεν ήταν τόσο δημοφιλή τα πορτρέτα,
έστω κι αν σήμερα υφίστανται με την μορφή των selfie. Επίσης, ποτέ δεν ήταν τόσο απίστευτα απλό να δημιουργήσει κανείς ένα πορτρέτο και να το δείξει σε όλο τον κόσμο.
Όμως δεν είναι όλα τα πορτρέτα ίδια. Υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη φωτογραφικών
πορτρέτων (φωτογραφίες διαβατηρίου, οικογενειακά πορτρέτα, αυτοπροσωπογραφίες,
φωτογραφίες ταυτότητας, πορτρέτα συγγραφέων, πορτρέτα αστέρων, επίσημα πορτρέτα, κλπ.) και εξίσου πολλές εφαρμογές και χρήσεις.
Η έκθεση, πριν φτάσει στη Θεσσαλονίκη, παρουσιάστηκε με εξαιρετική επιτυχία στις Βρυξέλλες και έπειτα στο Ρότερνταμ, στους χώρους των δύο συνδιοργανωτών, συγκεντρώνοντας χιλιάδες επισκέπτες και αποσπώντας τα θερμά σχόλια του διεθνή Τύπου. Παράλληλα, είναι υποψήφια στα Global Fine Art Awards 2015 στο Miami.
Συγκεντρώνει περίπου 200 έργα 32 φωτογράφων και εικαστικών από 20 χώρες (Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ελβετία, Ελλάδα, ΗΠΑ, Ιρλανδία, Ισπανία, Ισραήλ, Ιταλία, Μ. Βρετανία, Ολλανδία, Ουκρανία, Πολωνία, Πορτογαλία, Σλοβακία, Σουηδία, Τσεχία, Φιλανδία), οι οποίοι τα τελευταία 25 χρόνια συνετέλεσαν αποφασιστικά στη διαμόρφωση του ευρωπαϊκού φωτογραφικού πορτρέτου. Μεταξύ αυτών και τρεις Έλληνες, ο Στράτος Καλαφάτης, ο Νίκος Μάρκου και ο Κωνσταντίνος Ιγνατιάδης, που δίνουν ο καθένας με το δικό του τρόπο και ύφος, μια άλλη ματιά επάνω στη θεματική του πορτρέτου.
Πρόκειται για την πρώτη έκθεση φωτογραφίας που αναζητά με το βλέμμα προς το παρελθόν τις ενδιαφέρουσες εξελίξεις που έχουν συμβεί στο ευρωπαϊκό φωτογραφικό πορτρέτο από το 1989, μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου. Αυτή η καλλιτεχνική εξέλιξη διαδραματίζεται έχοντας ως φόντο τις εξαιρετικά ταχείες αλλαγές που έγιναν στην Ευρώπη, λόγω της παγκοσμιοποίησης, της μετανάστευσης, της επικράτησης του ίντερνετ και της ευρωπαϊκής ενοποίησης: αλλαγές που έχουν επηρεάσει την έννοια της «ταυτότητας» από το 1990.
Τα επιλεγμένα έργα, συνδέοντας την καλλιτεχνική και την κοινωνική εξέλιξη, ακολουθούν μια μακρά Ευρωπαϊκή παράδοση αποτύπωσης ή απεικόνισης, ενός ατόμου ή μιας ομάδας ατόμων, θέτοντας ανοιχτά ερωτήματα για τον τρόπο συγκρότησης της ταυτότητας και των δημιουργικών πρακτικών μέσα από τις παρακάτω ενότητες: To πρόσωπο ως μάσκα, Tabula Rasa, Παράδοση και Καινοτομία, Η πόζα και η ανθρώπινη προοπτική, Κουλτούρα και Τόπος, Ταυτότητα εντός της ομάδας, Δημόσιο και Ιδιωτικό, Επίσημο και Ανεπίσημο.
Χώροι διεξαγωγής της έκθεσης:
Συμμετέχοντες δημιουργοί
Tina Barney, Sergey Bratkov, Koos Breukel, Clegg & Guttmann, Anton Corbijn, Christian Courrèges, Denis Darzacq, Luc Delahaye, Rineke Dijkstra, Jitka Hanzlová, Alberto García-Alix, Boris Mikhailov, Hellen van Meene, Jorge Molder, Lucia Nimcova, Adam Pańczuk, Dita Pepe, Anders Petersen, Paola De Pietri, Jorma Puranen, Thomas Ruff, Clare Strand, Beat Streuli, Thomas Struth, Juergen Teller, Ari Versluis & Ellie Uyttenbroek, Stephan Vanfleteren, Manfred Willmann, Κωνσταντίνος Ιγνατιάδης, Στράτος Καλαφάτης, Νίκος Μάρκου.
Επικεφαλής επιμελητής είναι ο Frits Gierstberg από το Nederlands Fotomuseum, σε συνεργασία με συμβουλευτική επιτροπή (Christophe De Jaeger, Gautier Platteau, Olga Sviblova, Aλεξάνδρα Αθανασιάδου, Βαγγέλης Ιωακειμίδης).
Την έκθεση συνοδεύει επίσης ομότιτλος κατάλογος (εκδ. Kannibaal Publishers, Bozar / ISBN: 978-3-7913-4927-5), που έχει εκδοθεί στα αγγλικά, τα γαλλικά και τα φλαμανδικά.
Η έκθεση εντάσσεται στο πλαίσιο των 50ών Δημητρίων του Δήμου Θεσσαλονίκης και πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Οργανισμού Πολιτισμού και Ανάπτυξης «ΝΕΟΝ», καθώς επίσης και με την υποστήριξη των: Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης, Γενικού Προξενείου της Γαλλίας στη Θεσσαλονίκη, Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης, Ινστιτούτου Γκαίτε Θεσσαλονίκης.