Workshops Νοεμβρίου από τη σχολή Όραμα

η αντανάκλαση στο νερό δύο φιγούρων φωτογράφων με τις μηχανές τους
· Workshops · Αθήνα // Δημοσίευση: 28 Οκτ 2015

φωτογραφικά workshops από τη σχολή Όραμα

Η Φωτογραφία στην Πράξη01/11 & 24/01

[Βασική Κατάρτιση]

Εισηγητές: Γιάννης Ριζομάρκος, Ειρήνη Μιχοπούλου

Το εργαστήριο, το οποίο αποτελεί την συνέχεια του μαθήματος Εισαγωγή στην Ψηφιακή Φωτογραφική Μηχανή, πραγματοποιείται σε εξωτερικό χώρο στην Αθήνα και απευθύνεται σε όσους θέλουν να βελτιώσουν τις τεχνικές δεξιότητές τους στη φωτογραφία, αξιοποιώντας τη θεωρία στην πράξη.

Με παραδείγματα, ασκήσεις και υπό την καθοδήγηση του εισηγητή, οι συμμετέχοντες μαθαίνουν πώς οι διαφορετικές ρυθμίσεις της κάμερας επηρεάζουν το αποτέλεσμα και πώς αυτές εφαρμόζονται για την ποιοτική βελτίωση της εικόνας. Ο έλεγχος του βάθους πεδίου και της κίνησης, το διαθέσιμο φως και η κατάλληλη έκθεση, η ενδεδειγμένη χρήση του ενσωματωμένου flash, είναι κάποια από τα θέματα που θα επικεντρωθεί το σεμινάριο.

Στο τέλος, οι μαθητές θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν με ευκολία την μηχανή τους στην χειροκίνητη λειτουργία και να εξερευνήσουν την δημιουργική πλευρά της φωτογραφίας.

Aφορά αρχάριους που διαθέτουν ψηφιακή φωτογραφική μηχανή με δυνατότητα χειροκίνητης λειτουργίας, την οποία θα πρέπει να έχουν μαζί τους.

Προτεινόμενες γνώσεις: Εισαγωγή στην Ψηφιακή Φωτογραφική Μηχανή

Πληροφορίες

Διάρκεια: 4 ώρες
Κόστος: 35€ +ΦΠΑ
Ημέρες: Κυριακή 01/11, 24/01
Ώρες: 12:00–16:00
Εγγραφές: Έως 27/10, 20/01

 

Φωτογραφία για παιδιά07/11, 14/11, 21/11, 28/11 & 05/12, 12/12

Εισηγήτρια: Μαριάνθη Καλαφάτη

Η φωτογραφία αποτελεί ένα από τα πιο διαδεδομένα μέσα επικοινωνίας και μια μορφή τέχνης η οποία είναι ενσωματωμένη στην καθημερινή ζωή του ανθρώπου, επιτρέποντάς του να αναπαριστά εμπειρίες, ιδέες και συναισθήματα. Αποτελεί ένα δυνατό εκφραστικό μέσο ιδιαίτερα αγαπητό στα παιδιά, καθώς τους δίνει τη δυνατότητα να πειραματίζονται μέσα από διαφορετικές οπτικές, να επικοινωνούν και να μοιράζονται τις σκέψεις και τις εμπειρίες τους καλλιεργώντας την εικαστική τους γλώσσα.

Το εργαστήριο απευθύνεται σε μαθητές προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας (4 - 7 ετών). Έχει σαν στόχο την γνωριμία των παιδιών με τη φωτογραφική τέχνη, μέσα από βιωματικές κυρίως προσεγγίσεις που εξάπτουν τη φαντασία και προωθούν τη δημιουργικότητά τους.

Αξιοποιώντας τα ενδιαφέροντα και τις εμπειρίες τους, το σεμινάριο επιδιώκει να εξοικειώσει τα παιδιά με τις κύριες λειτουργίες της φωτογραφικής κάμερας ώστε να αναπτύξουν τις βασικές δεξιότητες του χειρισμού της. Παράλληλα θα έρθουν σε επαφή με επιλεγμένες φωτογραφικές εικόνες, κατάλληλες για την ηλικία και τα ενδιαφέροντά τους, θα αφηγηθούν προσωπικές ιστορίες μέσα από τις δικές τους λήψεις και θα δημιουργήσουν αυθεντικά φωτογραφικά έργα τα οποία θα επεξεργαστούν, συνδυάζοντας και αξιοποιώντας διαφορετικές τέχνες και τεχνικές, όπως είναι η ζωγραφική και το κολάζ.

Τα παιδιά θα πρέπει να φέρνουν σε κάθε μάθημα μια οποιαδήποτε ψηφιακή μηχανή.

Περιεχόμενο εργαστηρίου

  • Βασικές λειτουργίες φωτογραφικής κάμερας
  • Το φωτογραφικό κάδρο: Προβολή, συζήτηση και επεξεργασία φωτογραφικών λήψεων των παιδιών, βασισμένων σε θεματολογία προσαρμοσμένη στα βιώματα και τα ενδιαφέροντά τους. Βιωματικό παιχνίδι.
  • Κλικ στην παιδική ηλικία: Επεξεργασία επιλεγμένων φωτογραφικών έργων εστιασμένων στη ζωή και την καθημερινότητα του παιδιού, παιχνίδια ρόλων, αναπαράσταση φωτογραφικών έργων (tableau vivant).
  • Φωτογραφία και άλλες εικαστικές τέχνες (ζωγραφική, κολάζ)
  • Φωτογράφιση και αυτοφωτογράφιση. Εικαστική επεξεργασία εικόνων και πορτρέτων.
  • Δημιουργία ατομικού φωτογραφικού λευκώματος.

Ημέρα ενημέρωσης γονέων για το πρόγραμμα

Την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου στις 19:00, ο διευθυντής σπουδών Γιάννης Ριζομάρκος και η εισηγήτρια του σεμιναρίου Μαριάνθη Καλαφάτη, θα βρίσκονται στη σχολή για να ενημερώσουν τους ενδιαφερόμενους γονείς και να απαντήσουν σε ερωτήματα και απορίες, σχετικά με το πρόγραμμα διδασκαλίας και τους στόχους του εργαστηρίου.

Πληροφορίες

Διάρκεια: 18 ώρες
Κόστος: 160€ +ΦΠΑ
Ημέρες: Σάββατο 07, 14, 21, 28 Νοεμβρίου & 05, 12 Δεκεμβρίου
Ώρες: Σάββατο 10:00 – 13:00
Εγγραφές: Έως Δευτέρα 2 Νοεμβρίου

 

Advanced Lighting Techniques14/11 & 15/11

[Επαγγελματική Εκπαίδευση]

Εισηγητής: Κωνσταντίνος Τσιλιακός

Αν το φως είναι η γλώσσα της φωτογραφίας, ο φωτισμός είναι το κλειδί για τον καθορισμό της διάθεσης, της ατμόσφαιρας και της αισθητικής στις εικόνες.

Το εργαστήριο καλύπτει το συνδυασμό δύο τύπων φωτισμού, φυσικού και studio, και την εφαρμογή τους στο πορτρέτο. Οι συμμετέχοντες θα μάθουν πολύπλοκες τεχνικές αναμιγνύοντας διαφορετικές πηγές φωτός, εξισορροπώντας τόσο την έκθεση όσο και το χρώμα, γεμίζοντας την δημιουργική τους φαρέτρα.

Η πρώτη μέρα του σεμιναρίου θα διεξαχθεί στο daylight studio του εισηγητή στο Λαγονήσι. Με την καθοδήγηση του, οι μαθητές θα εξασκηθούν στις τεχνικές φωτογραφίζοντας μοντέλα, ενώ ενθαρρύνονται να πειραματιστούν και να δημιουργήσουν το «δικό τους» φως, αναπτύσσοντας παράλληλα το προσωπικό τους ύφος.

Το εργαστήριο ολοκληρώνεται την επόμενη μέρα στο studio της σχολής με την κριτική ανάλυση των εικόνων, δίνοντας έμφαση σε αισθητικά και τεχνικά θέματα.

Απευθύνεται σε φωτογράφους που θέλουν να εμβαθύνουν σε προχωρημένες τεχνικές φωτισμού που θα τους επιτρέψουν να φωτογραφίζουν όπως οι επαγγελματίες.

Προτεινόμενες γνώσεις: Studio Photography, The Daylight Portrait

Πληροφορίες

Διάρκεια: 8 ώρες
Κόστος: 80€ +ΦΠΑ
Ημέρες: Σάββατο 14 & Κυριακή 15 Νοεμβρίου
Ώρες: Σάββατο 11:00–16:00 & Κυριακή 12:00–15:00
Εγγραφές: Έως Τετάρτη 4 Νοεμβρίου

 

Φωτογραφική Βόλτα στο Τεχνολογικό Πάρκο Λαυρίου: Σύνθεση και Αισθητική Εικόνας14/11 & 15/11

Εισηγητής: Γιάννης Ριζομάρκος

Το τεχνολογικό πάρκο Λαυρίου με το βιομηχανικό του περιβάλλον που περιλαμβάνει κτήρια, στοές, μηχανήματα, γραμμές παραγωγής και πλαισιώνεται από ένα ιδιαίτερο φυσικό τοπίο, θα αποτελέσει τον τόπο εξάσκησης των μαθητών του σεμιναρίου.

Το μάθημα θα εστιάσει στην κατανόηση των βασικών στοιχείων της εικόνας και την εφαρμογή τους στη σύνθεση, ώστε να αναδειχθεί το μήνυμα και η νοηματική υπόσταση της φωτογραφίας. Μέσα από τη θεωρητική διδασκαλία και τις αναλύσεις έργων ιστορικών και σύγχρονων φωτογράφων την πρώτη μέρα του σεμιναρίου, οι συμμετέχοντες θα μάθουν πώς οι γραμμές, τα σχήματα, το φως, η σκιά, το χρώμα λειτουργούν ως μέσα δημιουργικής έκφρασης.

Τη επόμενη μέρα θα ανατεθούν εργασίες και με την καθοδήγηση του εισηγητή οι μαθητές θα φωτογραφίσουν στο πάρκο, αποτυπώνοντας την ιστορία παράλληλα με τη δυναμική του χώρου, με στόχο να βελτιώσουν τις ικανότητές τους στη σύνθεση, ενισχύοντας το περιεχόμενο της εικόνας τους. Κριτική των εικόνων και συζητήσεις στο τέλος της μέρας παρέχουν μια επισκόπηση της φωτογραφικής βόλτας.

Οι συμμετέχοντες καλούνται να φέρουν: την πρώτη μέρα μερικές δικές τους εικόνες για ανάλυση και τη δεύτερη μέρα φωτογραφική μηχανή και τρίποδο για τη φωτογράφιση στο πάρκο. Το μάθημα απευθύνεται σε όσους είναι ήδη εξοικειωμένοι με τις βασικές λειτουργίες της μηχανής.

Προτεινόμενες γνώσεις: Η φωτογραφία στην Πράξη

Πληροφορίες

Διάρκεια: 8 ώρες
Κόστος: 60€ +ΦΠΑ
Ημέρες: Σάββατο 14 & Κυριακή 15 Νοεμβρίου
Ώρες: Σάββατο 18:00–21:00 & Κυριακή 10:00–15:00
Εγγραφές: Έως Τετάρτη 11 Νοεμβρίου

 

Φωτογραφία Δρόμου20 - 22/11

[Φωτορεπορτάζ & Φωτογραφία Δρόμου]

Εισηγητής: David Gibson

Η φωτογραφική περιπλάνηση και αναζήτηση περιμένοντας το απροσδόκητο, θα μπορούσε να είναι ο ορισμός της φωτογραφίας δρόμου.

Ο βασικός στόχος του σεμιναρίου είναι να προσφέρει έμπνευση διδάσκοντας το ήθος και το νόημα της φωτογραφίας δρόμου. Παράλληλα οι συμμετέχοντες θα μάθουν να αξιοποιούν τη διαίσθησή τους και να πειραματίζονται με διαφορετικές προσεγγίσεις συλλαμβάνοντας μοναδικές στιγμές.

Η πρώτη μέρα του σεμιναρίου περιλαμβάνει ένα ιστορικό αφιέρωμα στη φωτογραφία δρόμου και στους πρωτοστάτες της, με ανάλυση των μηνυμάτων και της αισθητικής των εικόνων. Στη συνέχεια ο εισηγητής θα παρουσιάσει δουλειές του που καλύπτουν 25 χρόνια δράσης και θα προετοιμάσει τους μαθητές αναθέτοντας εργασίες για τις λήψεις της επόμενης μέρας.

Τη δεύτερη μέρα οι συμμετέχοντες θα φωτογραφίσουν στους δρόμους της Αθήνας, με τον εισηγητή να τους συμβουλεύει και να τους ενθαρρύνει να αντιμετωπίσουν τον φόβο τους να προσεγγίζουν αγνώστους, ώστε να φτάσουν στην εικόνα που θέλουν αποτελεσματικότερα.

Στο μεγαλύτερο μέρος της τελευταίας συνάντησης θα πραγματοποιηθεί εκτενής ανάλυση και σχολιασμός της δουλειάς των συμμετεχόντων, δίνοντας έμφαση σε ζητήματα αισθητικής.

Το εργαστήριο απευθύνεται σε φωτογράφους που έχουν τις απαραίτητες βασικές θεωρητικές και τεχνικές γνώσεις και ενδιαφέρονται για την αποφασιστική στιγμή στη λήψη!

Σημείωση: Οι διαλέξεις θα γίνουν στα αγγλικά.

Προτεινόμενες γνώσεις: Πρόγραμμα Βασικής Κατάρτισης

Πληροφορίες

Διάρκεια: 15 ώρες
Κόστος: 160€ +ΦΠΑ
Ημέρες: Παρασκευή 20, Σάββατο 21 & Κυριακή 22 Νοεμβρίου
Ώρες: Παρασκευή 18:00 – 21:00, Σάββατο 10:00–18:00 & Κυριακή 18:00–22:00
Εγγραφές: Έως Τετάρτη 11 Νοεμβρίου

 

On & Off Camera Flash21- 22/11

[Επαγγελματική Εκπαίδευση]

Εισηγητής: Γιάννης Ριζομάρκος

Το σεμινάριο αφορά στην κατανόηση και δημιουργική χρήση του φορητού flash της μηχανής και των αξεσουάρ του. Οι μαθητές διδάσκονται στην πράξη τον καλύτερο τρόπο χρήσης του και πώς να επεκτείνουν τις δυνατότητες του φωτισμού, συνδυάζοντας πολλαπλά συστήματα φορητών flash.

Αρχίζοντας την πρώτη μέρα με το flash πάνω στην κάμερα, ο εισηγητής θα αναλύσει τις διάφορες ρυθμίσεις έκθεσης, τον αυτόματο και χειροκίνητο έλεγχο, τον συγχρονισμό στην πρώτη και δεύτερη κουρτίνα, στις υψηλές ταχύτητες για φωτογραφίες δράσης και θα επιδείξει τεχνικές για direct, diffuse και bounce φωτισμό.

Την επόμενη μέρα με το flash εκτός κάμερας, οι συμμετέχοντες μαθαίνουν τις τεχνικές πυροδότησης από απόσταση, τη χρήση πολλαπλών ασύρματων flash, ενώ ο εισηγητής θα αναφερθεί και στον εντυπωσιακό στροβοσκοπικό φωτισμό.

Και τις δύο μέρες του σεμιναρίου οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να εξασκηθούν και να αφομοιώσουν όσα διδάχθηκαν στην θεωρία.

Το μάθημα απευθύνεται ιδιαίτερα σε φωτογράφους που χρησιμοποιούν flash επαγγελματικά, αλλά και σε όσους συνειδητοποιούν ότι μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τις λήψεις τους. Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να φέρουν τα δικά τους flash και μπαταρίες.

Προτεινόμενες γνώσεις: Η φωτογραφία στην Πράξη

Πληροφορίες

Διάρκεια: 8 ώρες
Κόστος: 80€ +ΦΠΑ
Ημέρες: Σάββατο 21 & Κυριακή 22 Νοεμβρίου
Ώρες: Σάββατο 14:00–18:00 & Κυριακή 11:00–15:00
Εγγραφές: Έως Τετάρτη 18 Νοεμβρίου

 

Το Φώς τη Νύχτα: Φωτογράφιση στο Ιστορικό Κέντρο της Αθήνας28- 29/11

[Βασική Κατάρτιση]

Εισηγητής: Γιάννης Ριζομάρκος

Το σεμινάριο έχει σχεδιαστεί ώστε οι συμμετέχοντες να αναπτύξουν τα κριτήρια εκείνα που θα τους εμπνεύσουν την αντίληψη ενός διαφορετικού κόσμου οπτικών εμπειριών και αισθητικών προκλήσεων.

Το πρώτο μέρος του σεμιναρίου θα επικεντρωθεί στα τεχνικά θέματα που σχετίζονται με τη λήψη φωτογραφιών σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Η εστίαση, η κατάλληλη έκθεση, η ισορροπία λευκού και η χρήση του διαθέσιμου εξοπλισμού είναι μερικά από αυτά. Στη συνέχεια οι συμμετέχοντες θα φωτογραφίσουν σε έναν περίπατο, που στόχο έχει την εξοικείωση με τις τεχνικές που διδάχθηκαν, αναπτύσσοντας την παρατηρητικότητά τους και συλλαμβάνοντας τη μαγεία του φωτισμού.

Το εργαστήριο ολοκληρώνεται την επόμενη μέρα με την κριτική ανάλυση των φωτογραφιών και τη συζήτηση πάνω στα προβλήματα και τις δυσκολίες που προέκυψαν. Μπορούν να συμμετέχουν φωτογράφοι που είναι ήδη εξοικειωμένοι με τις βασικές λειτουργίες της κάμερας με δυνατότητα χειροκίνητης λειτουργίας και διαθέτουν τρίποδο.

Προτεινόμενες γνώσεις: Η φωτογραφία στην Πράξη

Πληροφορίες

Διάρκεια: 8 ώρες
Κόστος: 60€ +ΦΠΑ
Ημέρες: Σάββατο 28 & Κυριακή 29 Νοεμβρίου
Ώρες: Σάββατο 16:00–21:00 & Κυριακή 15:00–18:00
Εγγραφές: Έως Τετάρτη 25 Νοεμβρίου