Αυτή η Στιγμή που έχει προ πολλού παρέλθει

αφίσα έκθεσης
· Εκθέσεις · Χανιά // Δημοσίευση: 17 Νοε 2015

προκλήσεις και διλήμματα των χανιωτών φωτογράφων στο ξεκίνημα του 21ου αιώνα - Α΄ Μέρος

Η Περιφέρεια Κρήτης, η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, ο Δήμος Πλατανιά, το Κέντρο Φωτογραφίας & Κινηματογράφου Ζυμπαραγού και το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Xανίων - Ελαιουργείον συμμετέχοντας στο πρόγραμμα «ΧΑΝΙaRT 2015 – Εικαστικές Διαδρομές στο Νομό Χανίων» παρουσιάζουν την έκθεση φωτογραφίας «Αυτή η Στιγμή που έχει προ πολλού παρέλθει - Προκλήσεις και διλήμματα των Χανιωτών Φωτογράφων στο ξεκίνημα του 21ου αιώνα» σε επιμέλεια του Δρ. Κωνσταντίνου B. Πρώιμου στο Κέντρο Φωτογραφίας & Κινηματογράφου Ζυμπαραγού από τις 21 Νοεβρίου 2015 έως τις 30 Μαρτίου 2016. Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2015, στις 12:30.

Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Αγγελάκη Στέλλα, Austen Georg, Βούτσας Αλέξανδρος, Βρέττος Γιάννης, Γιακουμάκη Νάγια, Δασκαλάκη Χαρίκλεια, Ζερβουδάκης Σπύρος, Καλαϊτζάκης Μιχάλης, Καμπιανάκης Νίκος, Καπαγιωρίδου Χρύσα, Κατριτζιδάκης Βαγγέλης, Καψωμένου Χρυσούλα, Κοτρώτσος Βασίλης, Μανουσάκης Φάνης, Μαυρικάκης Βαγγέλης, Μπαρούνης Δημήτρης, Μπέκα Σοφία, Μποβιάτσου Λαμπρινή, Μπομπολάκης Γιώργος, Νασοπούλου Κατερίνα, Παΐζη Μαρία, Παπάζογλου Τάκης, Πιττίδης Σπύρος, Πολυχρονάκης Μιχάλης, Πρωτοψάλτης Τάσος, Σειστάκη Ελευθερία, Σινιοράκη Γεωργία, Σωμαράκης Βαγγέλης, Τσακρακλίδου Έφη, Τσαραμανίδης Γιάννης, Fischer Konstantin, Φωκάς Κωστής, Χατζηγιαννάκη Ζωή & Χιωτάκη Αλίκη.

Ο Επιμελητής της έκθεσης και ιστορικός της τέχνης Δρ. Κωνσταντίνος Πρώιμος αναφέρει:

«Η απαθανάτιση της στιγμής ή η μονιμοποίηση της εικόνας μέσω της φωτογραφικής μηχανής ήταν ανέκαθεν κεντρικά μελήματα της φωτογραφίας. Ωστόσο η αφηρημένη φωτογραφία είναι επέκεινα του χρόνου. Το ίδιο και η ψηφιακή φωτογραφία. Είναι γεγονός ότι για την αφηρημένη και την ψηφιακή φωτογραφία μια σειρά παραμέτρων χρησιμοποιούνται για να καθορίσουν το περιεχόμενο και τη μορφή τους που εκτοπίζουν τη στιγμή ως κυρίαρχο μέλημα των φωτογραφικών επιδιώξεων. Αυτό σημαίνει ότι η εικόνα τώρα είναι στα χέρια των φωτογράφων και αυτοί/αυτές έχουν πλήρη έλεγχο πάνω της. Ο έλεγχος αυτός είναι μια σαφής ένδειξη της ελευθερίας του φωτογράφου και ένα μεγάλο βήμα προς την κατεύθυνση της αυτοσυνειδησίας της φωτογραφίας και του αναστοχασμού της ως εικαστικής τέχνης».


Η έκθεση φωτογραφίας «Αυτή η Στιγμή που έχει προ πολλού παρέλθει - Προκλήσεις και Διλήμματα των Χανιωτών Φωτογράφων στο ξεκίνημα του 21ου αιώνα» συμπεριλαμβάνεται στο πρόγραμμα «ΧΑΝΙaRT 2015 – Εικαστικές Διαδρομές στο Νομό Χανίων» και συνδιοργανώνεται από την Περιφέρεια Κρήτης, την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, το Δήμο Πλατανιά, το Κέντρο Φωτογραφίας & Κινηματογράφου Ζυμπραγού και το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Χανίων – Ελαιουργείον.

Η έκθεση φωτογραφίας «Αυτή η Στιγμή που έχει προ πολλού παρέλθει - Προκλήσεις και Διλήμματα των Χανιωτών Φωτογράφων στο ξεκίνημα του 21ου αιώνα. Α΄ Μέρος» αποτελεί το τρίτο τμήμα του τρίπτυχου αφιερώματος στη Φωτογραφία που θα αναπτυχθεί στο Νομό Χανίων από 19.11.2015 έως 21.11.2015. Η πρώτη δράση του αφιερώματος περιλαμβάνει την έκθεση φωτογραφίας «Νέοι Έλληνες Φωτογράφοι 2015» που θα παρουσιαστεί στο Χώρο για τη φωτογραφία South στις 19.11.2015, στις 20:00, και η δεύτερη δράση περιλαμβάνει τη διάλεξη «Εφτά και μία εκφάνσεις του τοπίου» του καλλιτεχνικού διευθυντή των Φωτογραφικών Συναντήσεων Κυθήρων, Γιάννη Σταθάτου, και θα δοθεί την Παρασκευή 20.11.2015, στις 20:30, στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων, Ανδρέα Παπανδρέου 70, Χανιά.

Σε όλες τις εκδηλώσεις η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη.