Επτά και μία εκφάνσεις του τοπίου

αφίσα εκδήλωσης
· Διαλέξεις - Ομιλίες · Χανιά // Δημοσίευση: 18 Νοε 2015

διάλεξη του Γιάννη Σταθάτου στο πλαίσιο των δράσεων «Το βήμα της Τέχνης»

ΧΑΝΙΑ.- Την Παρασκευή, 20 Νοεμβρίου 2015, στις 20.30, το Πνευματικό Κέντρο Χανίων, ο Χώρος για τη φωτογραφία South και το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Χανίων – Ελαιουργείον παρουσιάζουν τη διάλεξη για τη φωτογραφία: «Επτά και μία εκφάνσεις του τοπίου» του καλλιτεχνικού διευθυντή των Φωτογραφικών Συναντήσεων Κυθήρων, Γιάννη Σταθάτου, στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων, Ανδρέα Παπανδρέου 70, Δικαστήρια, Χανιά, Κρήτη. Μετά τη διάλεξη θα ακολουθήσει συζήτηση με συντονιστή τον Ιστορικό της Τέχνης Δρ Κωνσταντίνο Β. Πρώιμο.

Το τοπίο, μείζων θέμα της παραδοσιακής ζωγραφικής επί πολλούς αιώνες, ανθεί στον χώρο της φωτογραφίας. Ο Γιάννης Σταθάτος, το προσωπικό έργο του οποίου αποτελεί, σύμφωνα με την κριτικό Αλεξάνδρα Μόσχοβη, «μακρόχρονο αναστοχασμό πάνω στην επινόηση του τοπίου», παρουσιάζει μερικούς από τους δρόμους που έχει πάρει η φωτογραφία τοπίου από τότε που έπαψε να είναι δέσμια της επιτακτικής ανάγκης να παρουσιάζει «κάτι το ωραίον». Μεταξύ τους, τα επίμαχα τοπία, τα επιμνημόσυνα τοπία, τα ανοίκεια τοπία και τα μυθικά τοπία – εφτά (συν μία) κατηγορίες που σηματοδοτούν ορισμένες τάσεις και ανησυχίες των σύγχρονων φωτογραφικών δημιουργών, τόσο στο εξωτερικό όσο και στην Ελλάδα.

Η διάλεξη του Γιάννη Σταθάτου «Επτά και μία εκφάνσεις του τοπίου» συμπεριλαμβάνεται στο πρόγραμμα «ΧΑΝΙaRT 2015 – Εικαστικές Διαδρομές στο Νομό Χανίων» και στις δράσεις πολιτισμού «Το Βήμα της Τέχνης» και συνδιοργανώνεται από την Περιφέρεια Κρήτης, την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, το Πνευματικό Κέντρο Χανίων, τις Φωτογραφικές Συναντήσεις Κυθήρων, το Χώρο για τη φωτογραφία South, το Κέντρο Φωτογραφίας & Κινηματογράφου Ζυμπραγού και το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Χανίων – Ελαιουργείον.

Η διάλεξη του Γιάννη Σταθάτου «Επτά και μία εκφάνσεις του τοπίου» αποτελεί το δεύτερο τμήμα του τρίπτυχου αφιερώματος στη Φωτογραφία που θα αναπτυχθεί στο Νομό Χανίων από 19.11.2015 έως 21.11.2015. Η πρώτη δράση του αφιερώματος περιλαμβάνει την έκθεση φωτογραφίας «Νέοι Έλληνες Φωτογράφοι 2015» που θα παρουσιαστεί στο Χώρο για τη Φωτογραφία South, στις 19.11.2015, στις 20:00, και η τρίτη δράση θα περιλαμβάνει την έκθεση φωτογραφίας «Αυτή η Στιγμή που έχει προ πολλού παρέλθει - Προκλήσεις και Διλήμματα των Χανιωτών Φωτογράφων στο ξεκίνημα του 21ου αιώνα. Α΄ Μέρος» το Σάββατο 21.11.2015, στις 12:30 το μεσημέρι, στο Κέντρο Φωτογραφίας & Κινηματογράφου Ζυμπραγού, Δήμος Πλατανιά, Νομός Χανίων.

Σε όλες τις εκδηλώσεις η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη.


Το πρόγραμμα «ΧΑΝΙaRT – Εικαστικές Διαδρομές στο Νομό Χανίων» υλοποιείται από το «Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Χανίων – Ελαιουργείον» σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, όλους τους Δήμους του Νομού Χανίων και τους Πολιτιστικούς Φορείς που έχουν σκοπό τη διερεύνηση και ανάπτυξη του Πολιτισμού και των Καλών Τεχνών.

Στόχος του προγράμματος «ΧΑΝΙaRT – Εικαστικές Διαδρομές στο Νομό Χανίων» είναι να αναδείξει ο Νομός Χανίων το εικαστικό δυναμικό του και να καταστεί ένα από τα σημαντικότερα κέντρα εικαστικών δράσεων της Ελλάδας, μια αρένα νέων καλλιτεχνικών τάσεων και ένα φόρουμ εικαστικού διαλόγου και δημιουργίας, ένα χωνευτήρι αλληλεπιδράσεων μεταξύ των γηγενών πολιτιστικών αξιών και των διεθνών ρευμάτων πρωτοπορίας, το βήμα παρουσίασης των δράσεων και αναζητήσεων τόσο των Δασκάλων της Τέχνης όσο και των ευφάνταστων Νέων Δημιουργών.

Παράλληλα με την προβολή του τόπου και την ανάδειξη του ντόπιου πολιτιστικού δυναμικού, στόχος παραμένει η κατασκευή ενός διαδραστικού δικτύου επικοινωνίας μεταξύ όλων των Κρητών Εικαστικών Δημιουργών, της τοπικής κοινωνίας, της ευρύτερης καλλιτεχνικής κοινότητας και του παγκόσμιου πολιτιστικού ιστού.

 

H Μη Κερδοσκοπική Εταιρία Πολιτισμού «Ελαιουργείον – Εργοστάσιο Τέχνης» δημιουργήθηκε με σκοπό να σώσει από την ερήμωση και τον αφανισμό το Παλιό Ελαιουργείο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζυμπραγού στο Νομό Χανίων της Κρήτης. Στόχος της είναι να στεγάσει στους χώρους του εκδηλώσεις πολιτισμού, μετατρέποντάς το σε έναν τόπο μνήμης και ένα πεδίο δράσεων στην ενδοχώρα του νησιού.

Το κτίριο του Παλιού Ελαιουργείου αποτελείται από τον κεντρικό οικοδομικό πυρήνα που κατασκευάστηκε με λιθοδομή τη δεκαετία του 1920 και από πτέρυγες - δορυφόρους κατασκευασμένες σε διαδοχικές οικοδομικές φάσεις ως τη δεκαετία του 1970. Το 1980 σταμάτησε η λειτουργία του ως λιοτρίβι και αφέθηκε να καταρρέει γοργά. Κατά την ανασυγκρότησή του στόχος ήταν η διατήρηση των πρωταρχικών υλικών του κτιρίου με τον αυθεντικό τεχνολογικό του εξοπλισμό με όσο το δυνατόν λιγότερες παρεμβάσεις. Ο μηχανικός εξοπλισμός του ελαιοτριβείου είναι Ελληνικής Κατασκευής(!) από τις αρχές της δεκαετίας του 1960 και διατηρήθηκε σαν σημείο μνήμης και αναφοράς των αρχικών λειτουργιών του χώρου.

Σήμερα το «Ελαιουργείον - Εργοστάσιο Τέχνης» είναι ένας πολυδιάστατος πολιτιστικός οργανισμός. Απαρτίζεται από την «Πινακοθήκη Εικαστικών Τεχνών Χανίων» που στόχο της έχει τη διοργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων και την παρουσίαση περιοδικών εικαστικών εκθέσεων, και το «Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Χανίων» που σκοπός του είναι η διαφύλαξη, η παρουσίαση και η ανάδειξη των μόνιμων συλλογών του «Ελαιουργείου» και η προώθηση μαζί με τη μελέτη των διαδραστικών επαφών της Σύγχρονης Τέχνης με τον Άνθρωπο. Παράλληλα από το «Ελαιουργείον - Εργοστάσιο Τέχνης» εκπορεύονται έξι μεγάλα προγράμματα Επικοινωνίας, Συνεργασίας, Ανάπτυξης & Πολιτισμού: 1.«Ο Δρόμος των Μουσείων», 2.«Ο Κύκλος των Φαραγγιών», 3.«ΧΑΝΙaRT – Εικαστικές Διαδρομές στο Νομό Χανίων», 4.«Τέχνη & Οίνος – Τα Οινοποιεία Δυτικής Κρήτης στηρίζουν τον Πολιτισμό», 5.«Δημιουργική Φιλοξενία Καλλιτεχνών – Olivepress Art Residency»& 6.«Το Βήμα της Τέχνης».

Το παλιό λιοτρίβι που αναγεννήθηκε σε «Εργοστάσιο Τέχνης», βρίσκεται στο χωριό Δρομόνερο, 33 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πόλης των Χανίων (30 λεπτά με το αυτοκίνητο), πάνω στον οδικό άξονα που οδηγεί στο γραφικό ψαροχώρι του Λιβυκού Πελάγους με τις μαγικές παραλίες: την Παλαιόχωρα.

 

Χορηγοί Επικοινωνίας (Aλφαβητικά): ART 22 | ATHENS VOICE | EL CULTURE | ΔΙΚΤΥΟ FM | ΚΥΔΩΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ | ΝΕΑ TV | D-CODE 96,2 | FMAG | ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ