Ellinikon 2009

ελικοδρόμιο
· Προβολές · Θεσσαλονίκη // Δημοσίευση: 10 Αυγ 2010

Βιντεοπροβολή στο πλαίσιο της Photobiennale

Ο τίτλος «Ελληνικό 2009», αναφέρεται σε μια έρευνα/εργασία η οποία ξεκίνησε το Σεπτέμβριο του 2008 και πραγματοποιείται με τη βοήθεια και την υποστήριξη του Μουσείου Πολιτικής Αεροπορίας.

«Ένα σύνολο που απαρτίζεται από συγκεκριμένα πράγματα με υλική υπόσταση, σχήμα, υφή και χρώμα. Μαζί όλα αυτά τα πράγματα καθορίζουν τον “περιβαλλοντικό χαρακτήρα” που είναι η ουσία ενός τόπου. Γενικά, ένας τόπος παρουσιάζεται ως ένα σύνολο που αναδίδει ένα χαρακτήρα ή ατμόσφαιρα. Ο τόπος είναι συνεπώς ένα ποιοτικό, ολικό φαινόμενο που δεν μπορούμε να το περιορίσουμε σε καμία από τις επιμέρους ιδιότητές του, όπως για παράδειγμα τις χωρικές σχέσεις που ενυπάρχουν σ' αυτόν, χωρίς να μας διαφεύγει η συγκεκριμένη φύση του».

(Genius Loci - Το πνεύμα του τόπου. Για μια Φαινομενολογία της Αρχιτεκτονικής, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Ε.Μ.Π.)

Το αεροδρόμιο του Ελληνικού, ως γνώριμος «τέτοιος» τόπος, είναι η αφορμή και το αντικείμενο αυτής της περιπλάνησης στο χώρο και ταυτόχρονα στο χρόνο. Η μνήμη και η περιέργεια κατευθύνουν την έρευνα των δημιουργών, που συναντά το όραμα του Μουσειου Πολιτικής Αεροπορίας για την διάσωση των χώρων και τη συγκέντρωση μέσα και γύρω από αυτούς των αντικειμένων που σηματοδοτούσαν πριν χρόνια το πέρασμα της Ελλάδας στη «σύγχρονη εποχή».

Βρισκόμαστε έξω. Μπροστά στις ρόδες, κάτω από την κοιλιά και κάτω από τα φτερά ενός Jumbo, μέσα σε ένα άδειο λεωφορείο στη άκρη του διαδρόμου προσγείωσης, επάνω σε μια σκάλα.

Βρισκόμαστε μέσα. Στους χώρους ευθύνης του συστήματος, εκδοτήρια, ιμάντες μεταφοράς, σπασμένο τζάμι, γραφεία διοίκησης. Χώροι σκοτεινοί με αχνό φως από τα παράθυρα, υπολείμματα εξοπλισμού: τηλέφωνα, λάμπες φθορισμού, κάρτες επιβίβασης, φωτοτυπικό μηχάνημα, σκόνη.

Η μνήμη λειτουργεί. Επανασυνθέτει το περιβάλλον.
Πλήθος, κίνηση, αναμονή, ταξίδι, το παρελθόν.
Ταυτόχρονα η περιέργεια, η δυνατότητα πρόσβασης τώρα παντού, η εξερεύνηση, η έκπληξη.

Το υλικό (φωτογραφίες και βίντεο) που συγκεντρώθηκε από αυτή την πρώτη περιήγηση, στάθηκε αφορμή για την συνεργασία στη Νέα Υόρκη, αρχικά με τους μουσικούς Luke Damrosch και Chris Kuklis και στη συνέχεια με την video artist Astrid Steiner.

Η ομάδα παρουσίασε την εργασία με τίτλο “‘Ellinikon 2009’ - A Work In Progress” στο χώρο “Monkeytown” στο Brooklyn, στις 26 Αυγούστου 2009. Το βίντεο που διαρκεί τέσσερα λεπτά, είναι μια περιγραφή της εν εξελίξει εργασίας.

Η ομάδα αποτελείται από τους:
Αλέξανδρο Λαμπροβασίλη - Φωτογραφία
Astrid Steiner - Video Remix
Chris Kuklis - Guitar/Electronics
Luke Damrosch – Electronics

Αλέξανδρος Λαμπροβασίλης
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1970. Σπούδασε Κρουστά στο Ωδείο Αθηνών και εργάστηκε ως επαγγελματίας μουσικός για οχτώ χρόνια. Από το 2001 ξεκινάει να ασχολείται επαγγελματικά και με τη φωτογραφία, συνεργαζόμενος με περιοδικά, εκδοτικούς οίκους, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και πρακτορεία μοντέλων, ενώ έχει ζήσει στη Νέα Υόρκη. Έχει πραγματοποιήσει δύο ατομικές εκθέσεις.
www.lambrovassilis.com