Οι δρόμοι του κουδουνιού…οδηγούν στη Θεσσαλονίκη!

άνδρας ντυμένος με στολή κωδωνοφόρου
· Διαλέξεις - Ομιλίες · Διάφορα · Εκθέσεις · Μαθήματα - Σεμινάρια · Παρουσιάσεις Φωτογράφων · Θεσσαλονίκη // Δημοσίευση: 12 Φεβ 2016

εβδομάδα φωτογραφίας στα πλαίσια του 3ου Ευρωπαϊκού Φεστιβάλ Κωδωνοφορίας 2016

Θεσμός γίνεται πλέον για τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα η δράση «Δρόμοι του Κουδουνιού». Μετά την επιτυχία που γνώρισε πέρσι, διοργανώνεται και φέτος, για τρίτη φορά η μεγάλη πομπή κωδωνοφόρων.

Από την 12η μέχρι την 21η Φεβρουαρίου του 2016, «οι Δρόμοι του Κουδουνιού» θα δώσουν για τρίτη συνεχή χρόνια δυναμικά το «παρών», παρουσιάζοντας στην πόλη της Θεσσαλονίκης τα έθιμα της κωδωνοφορίας με δεκάδες δράσεις και πλούσια events. Εικαστικά happenings, θεματικές προβολές, εκθέσεις φωτογραφίας, workshops για μικρούς και μεγάλους, ημερίδες, θέατρο σκιών, μουσικές συναυλίες, και πολλές ακόμη δράσεις θα «δονήσουν» την πόλη, με αποκορύφωμα την 3η Ευρωπαϊκή πομπή κωδωνοφόρων που θα ξεσηκώσουν Θεσσαλονικείς και επισκέπτες παρασέρνοντάς τους στον επιβλητικό ρυθμό τους.

Στην πομπή, η οποία θα πραγματοποιηθεί από το Λευκό Πύργο μέχρι την πλατεία Αριστοτέλους, την Κυριακή 21 Φεβρουαρίου, θα συμμετάσχουν πάνω από 1500 κωδωνοφόροι, με τους μουσικούς τους από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Η συγκεκριμένη δράση αποτελεί την κορύφωση μια σειράς εκδηλώσεων που έρευνα τα έθιμα της κωδωνοφορίας.

Οι «δρόμοι του κουδουνιού» συγκεντρώνουν, κάθε χρόνο, ομάδες από την Ελλάδα αλλά και από το εξωτερικό. Στις προτεραιότητες της δράσης συμπεριλαμβάνονται η επιστημονική καταγραφή των δρώμενων, ιστορικά αλλά και στη σύγχρονη εξέλιξή τους, ο εκπαιδευτικός χαρακτήρας καθώς και ο συνδυασμός τους με τη ψυχαγωγία.

 

Μία εβδομάδα γεμάτη φωτογραφία

 

Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου, ώρα 20:00

Ο φωτογράφος Σπύρος Ζερβουδάκης από τα Χανιά, προσκεκλημένος από το Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης θα παρουσιάσει στους Θεσσαλονικείς την δουλεία του στην ΕΔΟΘ (Προξένου Κορομηλά 51, ημιόροφος). Όπως πάντα θα ακολουθήσει συζήτηση. Η εκδήλωση είναι ανοικτή στο κοινό της πόλης.

 

Τρίτη 16 Φεβρουαρίου, ώρα 20:00

Εγκαίνια θεματικής ομαδικής έκθεσης φωτογραφίας στο πλαίσιο του 3ου Ευρωπαϊκού Φεστιβάλ Κωδωνοφορίας 2016 «Οι Δρόμοι του Κουδουνιού», στο Γενί Τζαμί (Παλαιό Αρχαιολογικό Μουσείο) με τίτλο: «Νέες Κωδωνοφορίες».

 

Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου, ώρα 20:00

Εγκαίνια θεματικής έκθεσης φωτογραφίας, με τίτλο: «Κουδουνοφόροι», των Σοφία Καμπλιώνη και Χρήστου Αθανασίου, στην TOSSGallery (barladose - περιοχή Βαλαωρίτου).

 

Σάββατο 20 Φεβρουαρίου, ώρα 11:30

Ο Βασίλης Καρκατσέλης, Καλλιτεχνικός διευθυντής του Φωτογραφικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, θα κάνει διάλεξη – μάθημα με θέμα «Τα προβλήματα της φωτογράφησης ενός εθίμου» στο Καφέ Μπαζάρ, (Παπαμάρκου 34, Πλατεία Άθωνος, α' όροφος).
Η ομιλία θα αφορά στα προβλήματα της φωτογράφησης ενός εθίμου, όπως η «3η Ευρωπαϊκή Πομπή Κωδωνοφορίας» που θα λάβει χώρα στην παραλιακή λεωφόρο της Θεσσαλονίκης την επομένη μέρα.
Θα συζητηθούν (με τη συνοδεία φωτογραφιών) προβλήματα οργάνωσης και προετοιμασίας, οργανογράμματα, θέματα εξοπλισμού και φωτομέτρησης, τρόποι προσέγγισης, σύνθεσης, καταγραφής, προσωπικής έκφρασης, ολοκλήρωσης portfolio, αρχειοθέτησης, αντιμετώπισης συναδέλφων φωτογράφων κτλ.
Η συνάντηση είναι ανοικτή σε όλους τους φωτογράφους που επιθυμούν να προετοιμαστούν κατάλληλα για την πολύωρη φωτογράφιση της επομένης μέρας.
Για περισσότερες πληροφορίες Βασίλης Καρκατσέλης: τηλ. 6942860890

 

Κυριακή 21 Φεβρουαρίου, ώρα 11:00 - 17:00

Φωτογραφίζουμε συμμετέχοντας στην πομπή ομάδων κωδωνοφόρων από την Ελλάδα και την Ευρώπη, από το Λευκό Πύργο της Θεσσαλονίκης έως την Πλατεία Αριστοτέλους (αναπαράσταση των δρώμενων στην πλατεία) μέσω της παραλιακής οδού.

 

Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου, ώρα 20:00

Ο φωτογράφος Αργύρης Λιαπόπουλος θα παρουσιάσει στο Καφέ Μπαζάρ (Παπαμάρκου 34, Πλατεία Άθωνος, α' όροφος) ένα μέρος της δουλειάς του με θέμα «Υπέρβαση Τοπίου». Όπως πάντα θα ακολουθήσει συζήτηση. Η εκδήλωση είναι ανοικτή στο κοινό της πόλης.