έκθεση του διεθνώς αναγνωρισμένου κινέζου καλλιτέχνη Yang Fudong στην Ελλάδα
Τo Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης διοργανώνει την πρώτη μεγάλη έκθεση στην Ελλάδα του διεθνώς αναγνωρισμένου κινέζου καλλιτέχνη Yang Fudong, με τίτλο Οι επτά διανοούμενοι στο δάσος από μπαμπού και άλλες ιστορίες. Στην έκθεση, που θα εγκαινιαστεί στις 11 Μαΐου 2010 και θα διαρκέσει έως τις 5 Σεπτεμβρίου, θα παρουσιαστεί ολοκληρωμένος ο επικός κινηματογραφικός κύκλος πέντε έργων με τίτλο Seven Intellectuals in a Bamboo Forest (2003-2007), πλαισιωμένος από πρόσφατες και παλαιότερες πολυκάναλες βιντεοεγκατάστασεις, όπως οι East of Que Village (2007) και Close to the Sea (2004), καθώς και από το φιλμ Liu Lan (2003).
Ο Yang Fudong γεννήθηκε στο Πεκίνο το 1971 και μετά τις σπουδές ζωγραφικής στην Κινεζική Ακαδημία Καλών Τεχνών στο Hangzhou (1991-1995) εγκαταστάθηκε στη Σαγκάη. Θεωρείται ένας από τους πιο σημαντικούς σύγχρονους κινέζους καλλιτέχνες, με συμμετοχές σε κορυφαίες διεθνείς εκθέσεις όπως στην Documenta 11 στο Κάσελ και στην πρώτη Τριενάλε της Guangzhou το 2002, στη 50ή και 52ή Μπιενάλε της Βενετίας το 2003 και το 2007, στη Μπιενάλε της Taipei το 2004. Έχει παρουσιάσει το έργο του σε πολλές ατομικές εκθέσεις σε σημαντικά ιδρύματα, όπως η Kunsthalle της Βιέννης, το μουσείο Stedelijk στο Άμστερνταμ, το Parasol Unit στο Λονδίνο, το MuHKA της Αμβέρσας, το Asia Society της Νέας Υόρκης, το μουσείο Zengdai της Σαγκάης και το Hara museum of Contemporary Art στο Τόκιο.
Ο Yang Fudong δημιουργεί βίντεο, φιλμ και φωτογραφίες. Τα έργα του, στα οποία δεσπόζει μια ποιητική μελαγχολία αλλά και έντονες ψυχολογικές καταστάσεις, πραγματεύονται κυρίως την ραγδαία μεταμόρφωση της Κινεζικής κοινωνίας που επέφερε ο δυτικός εκσυγχρονισμός των τελευταίων χρόνων, μέσα από ιστορίες αγάπης και προσωπικού αγώνα του ατόμου. Η αφηρημένη αφήγηση και οι μαγευτικές μαυρόασπρες εικόνες του, έντεχνα αποτυπωμένες σε κινηματογραφικό φιλμ 35 χιλιοστών, παραπέμπουν στον κινέζικο κινηματογράφο των δεκαετιών του ‘30 και του ‘40 αλλά και στη γαλλική nouvelle vague. Με τις προσεκτικά τοποθετημένες πολλαπλές οθόνες των βιντεοεγκαταστάσεων του, που καθιστούν αδύνατο για τον θεατή να παρακολουθήσει όλες τις πτυχές της ίδιας ιστορίας που ξεδιπλώνονται ταυτόχρονα, ο καλλιτέχνης επιτρέπει μια μοναδική και προσωπική εμπειρία του κάθε έργου.
Στο μεγαλύτερο έργο του, τον κύκλο Seven Intellectuals in Bamboo Forest, ο Fudong εμπνέεται από την κινεζική παράδοση των «επτά σοφών στο αλσύλλιο με τα μπαμπού», που τοποθετείται στον 3ο αιώνα μ.Χ., σύμφωνα με την οποία εφτά σοφοί, κουρασμένοι από τις δολοπλοκίες της αυτοκρατορικής αυλής, αποτραβιούνται σε ένα δικό τους χώρο για να σκεφτούν και να δημιουργήσουν. Έτσι και οι νέοι διανοούμενοι του Fudong, σύμβολα μιας νέας αμφιλεγόμενης κοινωνικής τάξης, απεικονίζονται να κινούνται, απαθείς και ονειροπόλοι, μέσα σε ένα δικό τους τόπο δράσης και προσωπικής αναζήτησης, σε ένα έργο που συνοψίζει την σύγκρουση των πολιτισμικών αξιών στην σύγχρονη Κίνα, όπου ο παλαιός τρόπος ζωής εξακολουθεί να υπάρχει παράλληλα με την τεράστια οικονομική και τεχνολογική πρόοδο, που αυτή η χώρα έχει δει τις τελευταίες δεκαετίες.
Eπιμέλεια: Άννα Καφέτση