Άγνωστοι δίπλα μου - Αναζητώντας το φως

αφίσα έκθεσης
· Εκθέσεις · Θεσσαλονίκη // Δημοσίευση: 16 Mar 2016

δύο ατομικές εκθέσεις φωτογραφίας απο τον Γιώργο Χρηστινίδη και τον Τάσο Μάρκου στον Πολυχώρο εικόνας Κούνιο

Δύο ατομικές εκθέσεις φωτογραφίας, με κοινό παρονομαστή το ανθρώπινο στοιχείο στο αστικό περιβάλλον.

«Άγνωστοι δίπλα μου» Γιώργος Χρηστινίδης

«Φωτογραφίζω ανθρώπους. Ανθρώπους σκιές, αγνώστους που περνούν από δίπλα μου, φεύγουν και χάνονται παραμένοντας άγνωστοι και το ίδιο είμαι κι εγώ γι’ αυτούς. Αντιλαμβάνομαι το εφήμερο της ανθρώπινης ύπαρξης κι αναρωτιέμαι τι μένει από αυτή την ανθρώπινη παρουσία, από αυτό το δημόσιο πέρασμα και κατά βάθος αναρωτιέμαι τι είναι ο ίδιος ο άνθρωπος.
Είναι μια σκιά; Έχει η σκιά αποτύπωμα; Ποιο το νόημα όλων αυτών;
Δεν ξέρω… Στ’ αλήθεια δεν ξέρω και δεν ξέρω επίσης το λόγο, που κάνω τέτοιες εικόνες.
Ίσως γιατί μέσα από τους άλλους, θέλω να δω καλύτερα τον εαυτό μου… ίσως… Αυτό που ξέρω, είναι ότι φωτογραφίζω… κι όταν το κάνω αυτό, είμαι καλά…»

 

«Αναζητώντας το φως» Τάσος Μάρκου

Η καθημερινότητα μας είναι συναρπαστική, γεμάτη από πολλές μικρές εκπλήξεις. Κανένας σκηνοθέτης δεν μπορεί να αποδώσει τη γοητεία του απρόσμενου, που γεννιέται κάθε στιγμή που περνάει στον δρόμο. H φωτογραφία δρόμου με τυχαίες σκηνές έχει ανεκτίμητη αξία στην κατανόηση μεταξύ των ανθρώπων και στο να μας δείξει, ποιοι είμαστε και πως φτάσαμε μέχρι εδώ, πως οι άνθρωποι μετακινούνταν, πως ντύνονταν, που ψώνιζαν και ότι άλλο έχει σχέση με την ζωή έξω στην πόλη. Η ειλικρινής φωτογράφιση στο δρόμο είναι σαν ένα αντιστραμμένο καλειδοσκόπιο, ένα απαραίτητο στιγμιότυπο της συλλογικής εμπειρίας μας στα κοινά μας διαστήματα. Στο project «Αναζητώντας το φως» προσπάθησα να αποδώσω το συναίσθημα των δρόμων και των ανθρώπων της Θεσσαλονίκης, αφήνοντας το φως να με οδηγήσει στο τελικό μου κάδρο. Κάπου ανάμεσα στο φως και την σκιά υπάρχει μια καθημερινότητα, που επαναλαμβάνεται αλλά ποτέ δεν είναι η ίδια.

 

Βιογραφικά

Ο Γιώργος Χρηστινίδης γεννήθηκε και ζει στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε στο Τ.Ε.Φ.Α.Α. του Α.Π.Θ., έκανε μεταπτυχιακά στη Σχολή Καλών Τεχνών, στο τμήμα Θεάτρου (Παραστασιολογία – Δραματολογία) του Α.Π.Θ. και είναι υποψήφιος διδάκτορας του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης στο γνωστικό αντικείμενο: Κινητική Μάθηση. Εργάζεται ως καθηγητής Φυσικής Αγωγής σε Δημοτικό Σχολείο.
Με τη φωτογραφία ασχολείται από το 1990 και είναι μέλος της φωτογραφικής ομάδας «Φωτοπόροι». Έχει παρουσιάσει 1 ατομική έκθεση («Φως Ηθοποιών Αποτυπώνοντας») και συμμετείχε σε 10 ομαδικές (2ο και 3ο "Contrast/Αντίθεση, Φεστιβάλ Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης", «Ανοιχτοί Τόποι», «Εντός», «Πόλη», «Ταξιδεύοντας», «Αναφορές», για το Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης, το Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ κ.ά.).

Ο Τάσος Μάρκου γεννήθηκε στη Λάρισα το 1983, από το 2006 διαμένει μόνιμα στη Θεσσαλονίκη. Είναι απόφοιτος Τεχνικός Λήψης Φωτογραφίας του Δ.Ι.Ε.Κ Βόλου και ασχολείται επαγγελματικά με τη φωτογραφία από το 2004. Έχει εργαστεί σε πολλά φωτογραφικά πρακτορεία τύπου και εφημερίδες της Λάρισας και της Θεσσαλονίκης καλύπτοντας πολιτικά, κοινωνικά και αθλητικά γεγονότα. Τώρα εργάζεται ως freelance φωτογράφος και συνεργάζεται με διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία. Είναι υπεύθυνος στο τμήμα φωτογραφίας ντοκουμέντου - φωτορεπορτάζ στη Φωτογραφική Ομάδα Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης (Φ.Ο.Α.Π.Θ) κι από το 2014 μέλος στη φωτογραφική ομάδα «Φωτοπόροι».
Έχει πάρει μέρος σε εκθέσεις: "Contrast/Αντίθεση, Φεστιβάλ Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης 2014", "Divercity" αρχιτεκτονική έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη, «Ταξιδεύοντας» ομαδική έκθεση της φωτογραφικής ομάδας Φωτοπόροι.

 

Εγκαίνια: Πέμπτη 24 Μαρτίου, ώρα 20:00