Workshops Απριλίου από τη σχολή Όραμα

δύο κοπέλες φωτογραφίζουν ένα παλιό κτίριο με τη φωτογραφική μήχανη σε τρίποδο
· Μαθήματα - Σεμινάρια · Αθήνα · Αμπελόκηποι // Δημοσίευση: 31 Mar 2016

φωτογραφικά workshops από τη σχολή Όραμα

Φωτογραφική βόλτα στο Μαραθώνα: Σύνθεση και αισθητική εικόνας 02- 03/04

Εισηγητής: Γιάννης Ριζόμαρκος

Το μάθημα θα εστιάσει στην κατανόηση των βασικών στοιχείων της εικόνας και την εφαρμογή τους στη σύνθεση, ώστε να αναδειχθεί το μήνυμα και η νοηματική υπόσταση της φωτογραφίας.

Μέσα από τη θεωρητική διδασκαλία και τις αναλύσεις έργων ιστορικών και σύγχρονων φωτογράφων την πρώτη μέρα του σεμιναρίου, οι συμμετέχοντες θα μάθουν πώς τα σχήματα, οι γραμμές, το φως, η σκιά, το χρώμα αποτελούν τα μέσα της δημιουργικής τους έκφρασης.

Τη δεύτερη μέρα θα ανατεθούν εργασίες και με την καθοδήγηση του εισηγητή οι μαθητές θα φωτογραφίσουν σε συγκεκριμένη περιοχή στον Μαραθώνα, στην οποία βρίσκονται ιστορικά κτήρια ιδιαίτερου αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος που πλαισιώνονται από ένα γοητευτικό φυσικό τοπίο. Στόχος της ημέρας είναι η βελτίωση των ικανοτήτων στη σύνθεση, ενισχύοντας το περιεχόμενο της εικόνας. Κριτική των εικόνων και συζητήσεις στο τέλος της μέρας παρέχουν μια επισκόπηση της φωτογραφικής βόλτας.

Οι συμμετέχοντες καλούνται να φέρουν: την πρώτη μέρα μερικές δικές τους εικόνες για ανάλυση και τη δεύτερη μέρα τη φωτογραφική τους μηχανή και τρίποδο για τη φωτογράφιση. Το μάθημα απευθύνεται σε όσους είναι ήδη εξοικειωμένοι με τις βασικές λειτουργίες της μηχανής τους.

Προτεινόμενες γνώσεις: Η Φωτογραφία στην Πράξη

Πληροφορίες

Διάρκεια: 8 ώρες
Κόστος: 60 € +ΦΠΑ
Πότε: Σάββατο 2 & Κυριακή 3 Απριλίου
Ώρες: Σάββατο 18:00 - 21:00 & Κυριακή 11:00 - 16:00
Εγγραφές: έως Τετάρτη 30 Μαρτίου

 

Daylight portrait on location 09- 10/04

Εισηγητής: Κωνσταντίνος Τσιλιακός

Το φως, η σύνθεση, το περιβάλλον, η συνεργασία του φωτογράφου με τον φωτογραφιζόμενο, είναι βασικά στοιχεία για την δημιουργία ενός δυνατού πορτρέτου.

Στο εργαστήριο, ο εισηγητής καθοδηγεί τους συμμετέχοντες να παρατηρήσουν το φως και το περιβάλλον, ώστε να καθορίσουν πού θα τοποθετήσουν το θέμα τους, πώς θα το πλαισιώσουν και πού θα επικεντρωθούν, για να ενισχύσουν τη σύνθεση σκηνοθετώντας την ατμόσφαιρα και το ύφος που επιθυμούν. Η πρώτη μέρα του σεμιναρίου θα διεξαχθεί σε εξωτερικό χώρο, όπου οι μαθητές θα φωτογραφίσουν μοντέλα με τον εισηγητή να συμβουλεύει και να καθοδηγεί.

Το μάθημα ολοκληρώνεται την επόμενη μέρα στο studio της σχολής με την κριτική ανάλυση των εικόνων, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην αισθητική.

Απευθύνεται σε πιο έμπειρους φωτογράφους που επιθυμούν να κατανοήσουν σε βάθος την δημιουργική φωτογραφία πορτρέτου.

Πληροφορίες

Διάρκεια: 8 ώρες
Κόστος: 70 € +ΦΠΑ
Πότε: Σάββατο 9 & Κυριακή 10 Απριλίου
Ώρες: Σάββατο 11:00 - 16:00 & Κυριακή 12:00 - 15:00
Εγγραφές: έως Τετάρτη 6 Απριλίου

 

Το φως τη νύχτα: Φωτογράφιση στο ALLOU! FUN PARK 23- 24/04

Εισηγητής: Γιάννης Ριζόμαρκος

Η νυχτερινή φωτογραφία προσφέρει από μόνη της ένα νέο κόσμο οπτικών εμπειριών. Η νυχτερινή φωτογράφιση όμως στο Luna Park δημιουργεί ένα μοναδικό σύνολο προκλήσεων. Eικόνες κινουμένων αντικειμένων και φώτα που αναμειγνύονται σχηματίζουν εντυπωσιακά σχέδια παρέχοντας μια ισχυρή αίσθηση ατμόσφαιρας, γοητείας και αισθητικής.

Το πρώτο μέρος του σεμιναρίου θα επικεντρωθεί στα τεχνικά θέματα που σχετίζονται με τη λήψη φωτογραφιών σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Η εστίαση, η κατάλληλη έκθεση, η ισορροπία λευκού και η χρήση του διαθέσιμου εξοπλισμού είναι μερικά από αυτά. Στη συνέχεια οι συμμετέχοντες θα φωτογραφίσουν σε έναν περίπατο, που στόχο έχει την εξοικείωση με τις τεχνικές που διδάχθηκαν, αναπτύσσοντας την παρατηρητικότητά τους και συλλαμβάνοντας τη μαγεία του φωτισμού.

Το εργαστήριο ολοκληρώνεται την επόμενη μέρα με την κριτική ανάλυση των φωτογραφιών και τη συζήτηση πάνω στα προβλήματα και τις δυσκολίες που προέκυψαν. Μπορούν να συμμετέχουν φωτογράφοι που είναι ήδη εξοικειωμένοι με τις βασικές λειτουργίες της κάμερας με δυνατότητα χειροκίνητης λειτουργίας και διαθέτουν τρίποδο.

Προτεινόμενες γνώσεις: Η Φωτογραφία στην Πράξη

Πληροφορίες

Διάρκεια: 8 ώρες
Κόστος: 60 € +ΦΠΑ
Πότε: Σάββατο 23 και Κυριακή 24 Απριλίου
Ώρες: Σάββατο 18:00 - 23:00 και Κυριακή 12:00 -15:00
Εγγραφές: έως Τετάρτη 20 Απριλίου

 

Φωτογραφικό Οδοιπορικό στα Χανιά: Φωτογραφίζοντας το Χαρακτήρα ενός Τόπου 17-19/06

[Εκτός Πολης]

Εισηγητής: Γιάννης Ριζομάρκος

Η ταξιδιωτική φωτογραφία επιχειρεί να διερευνήσει τη σχέση του φωτογράφου με τους τόπους που επισκέπτεται μεταφράζοντας τις εμπειρίες και τα συναισθήματά του σε εικόνες. Στο σεμινάριο οι μαθητές καλούνται να εξερευνήσουν τις ιδέες και την αισθητική τους στην πόλη των Χανίων.

Τα θέματα που αναπτύσσονται αφορούν την τεχνική, τον εξοπλισμό, την έρευνα και τον προγραμματισμό των λήψεων. Ο εισηγητής θα εξηγήσει πώς τα διαφορετικά είδη φωτογραφίας συνθέτουν την ταξιδιωτική ενώ θα παρουσιάσει και εναλλακτικούς τρόπους προσέγγισης των θεμάτων δίνοντας έμφαση στην ανάπτυξη της προσωπικής ματιάς και της καλλιτεχνικής προσέγγισης του τόπου.

Μέσα από κατ’ ιδίαν συναντήσεις, ανάλυση και κριτική των εικόνων, θα παρακολουθείται η πορεία των εργασιών ώστε οι συμμετέχοντες να βελτιώσουν την τεχνική και την αισθητική τους,

Βασικοί στόχοι του σεμιναρίου είναι να καθοδηγήσει τους συμμετέχοντες μέσω τεχνικών και θεωρητικών αναλύσεων, πώς να αποτυπώνουν τον ιδιαίτερο χαρακτήρα κάθε τόπου. Να οδηγήσει στο να γίνονται τα ταξίδια αφορμή για «δυνατές» εικόνες, ακόμα και με περιορισμένο χρόνο και σε ιδιαίτερες συνθήκες. Να αντιληφθούν ότι η ταξιδιωτική φωτογραφία έχει να κάνει περισσότερο με τη διαδρομή παρά με την ίδια τη φωτογραφία.

Το workshop απευθύνεται σε αρχάριους με βασικές τεχνικές γνώσεις, αλλά και σε πιο έμπειρους φωτογράφους που θέλουν να διευρύνουν τις γνώσεις τους και την αισθητική τους. Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να έχουν μαζί τους laptop για την επεξεργασία των εικόνων.

Προτεινόμενες γνώσεις: Πρόγραμμα Βασικής Κατάρτισης

Πληροφορίες

Διάρκεια: 3 ημέρες
Κόστος: 120 € +ΦΠΑ. Για εγγραφές έως Τετάρτη 27 Απριλίου κόστος 100 €
Ημερομηνία: Παρασκευή 17, Σάββατο 18, Κυριακή 19 Ιουνίου
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η σχολή έχει εξασφαλίσει περιορισμένο αριθμό δωματίων σε ειδικές τιμές στην πανσιόν Τερέζα στο παλιό Ενετικό λιμάνι όπου θα γίνονται οι εισηγήσεις (www.pensiontheresa.gr). Ενδεικτικά το κόστος διαμονής ανέρχεται σε 40 € έως 50 € ανά δωμάτιο και ανά μέρα ανάλογα τον τύπο. Όσοι επιθυμούν να κλείσουν δωμάτιο θα πρέπει έγκαιρα να επικοινωνήσουν με την γραμματεία της σχολής καταβάλλοντας στη συνέχεια το κόστος. Λόγω της αργίας του Αγ. Πνεύματος την Δευτέρα 20 Ιουνίου, θα πρέπει επίσης να φροντίσουν για την έγκαιρη εξασφάλιση των ακτοπλοϊκών ή αεροπορικών τους εισιτηρίων.
Εγγραφές: έως Τετάρτη 8 Ιουνίου