Ο Χάρης Κακαρούχας στη Λε.Φ.Κι.

αφίσα εκδήλωσης
· Παρουσιάσεις Φωτογράφων · Χανιά // Δημοσίευση: 01 Απρ 2016

η Λέσχη Φωτογραφίας και Κινηματογράφου Χανίων συναντά τον φωτογράφο Χάρη Κακαρούχα

Η Λέσχη Φωτογραφίας και Κινηματογράφου Χανίων, συναντά τον φωτογράφο Χάρη Κακαρούχα την Τρίτη 5 Απριλίου και ώρα 20:00, ο οποίος θα παρουσιάσει μέρος της δουλειάς του.

Η παρουσίαση γίνεται στο πλαίσιο της έκθεσης φωτογραφίας «Ο φωτογραφικός χρόνος της Νοσταλγίας. Η μνήμη ως αφετηρία Α-λήθειας». Η έκθεση ήταν ενταγμένη στο θεματικό πλαίσιο της περσινής διοργάνωσης του Athens Photo Festival με τίτλο "Reframe Memory".

 

Βιογραφικό
Ο Χάρης Κακαρούχας γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Χαρτογραφία στο Πολυτεχνείο της Θεσσαλονίκης, Θεωρία Χρώματος και Οπτική Αντίληψη στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης (M.Sc.) και Φωτογραφία στο Πανεπιστήμιο του Derby (Ph.D) με τίτλο διατριβής «Προσωπογραφία: Χαρτογραφώντας τον Εαυτό». Έχει ακόμα εκπαιδευτεί σε διάφορες πρακτικές εικαστικής θεραπείας στο (Voicing, Art & Therapy, Freedom and Learning love Institutes).
Η φωτογραφική του δουλειά έχει δημοσιευτεί σε διάφορα περιοδικά στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Το 1997 εκδόθηκε απο τις εκδόσεις «Φωτοχώρος» το πρώτο λεύκωμα του με τίτλο «Στα Μονοπάτια του Χρόνου», ενώ ακολούθησε από τις εκδόσεις «Άπειρον» το «Μετέωρος χρόνος», «Ένα πορταίτο της Κούβας (2003)». Το ίδιο λεύκωμα εκδόθηκε από τους εκδοτικούς οίκους Dewi Lewis Publishing UK, Peliti Associati Italy, Edition Braus Germany, Actes Sud France, and Lunwerg Editiones Spain. Ο «Μετέωρος χρόνος» κέρδισε το βραβείο «Μήλος» (2004) για το φωτογραφικό βιβλίο της χρονιάς στην Ελλάδα.
Ο Χάρης Κακαρούχας έχει κερδίσει ακόμη το European Publishers Award for photography (2003) καθώς και το Schweppes Photographic Portrait Prize -runner up -(2003).
Διετέλεσε καλλιτεχνικός διευθυντής του πρώτου eco-art festival (2013) που διοργάνωσε το Υπουργείο Περιβάλλοντος σε συνεργασία με το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Έργα του κρατούνται σε μουσεία και ιδιωτικές συλλογές.
Παραδίδει βιωματικά φωτογραφικά σεμινάρια σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, με τίτλο «Άμεση θέαση. Η φωτογραφία ως πράξη συνειδητότητας».

Κύριες ομαδικές εκθέσεις:
Ο φωτογραφικός χρόνος της νοσταλγίας Γκαλερί Box, Αθήνα (2015)
TrashFORMATION, Εθνικό Μουσείο Σύγχονης Τέχνης, Αθήνα, (2013)
Prix Pictet, Μουσείο Φωτογραφίας, Θεσσαλονίκη (2010)
Φωτογραφικό κέντρο Σκοπέλου (2006)
National Portrait Gallery, Λονδίνο (2003)
Περούτζια (2002)
La Casa Elizalde, Βαρκελώνη (2000)
Fototeca de Cuba, Αβάνα (1998)
Σπίτι της Κύπρου, Αθήνα (1998)
Spilibergo, Βενετία (1997)
Πολιτιστικό κέντρο του Δήμου Αθηναίων(1992, 1994, 1996)

Κύριες ατομικές εκθέσεις:
IPC Gallery, Σεράγιεβο (2009) Επίσημη Ελληνική συμμετοχή (Ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού) στο Διεθνές Φεστιβάλ του Σεράγιεβο
Galleria Mesta, Μπρατισλάβα (2007)
Μουσείο Μπενάκι, Αθήνα (2006)
Μουσείο Φωτογραφίας, Θεσσαλονίκη (2003)
Σιδηροδρομικός Σταθμός Πελοπονήσου, Αθήνα (1997)
Γκαλερί Φωτοχώρος, Αθήνα (1993, 2000)