έκθεση φωτογραφίας του βραβευμένου φωτογράφου GMB Akash στο Μουσείο Μπενάκη στην Αθήνα
Ως φωτογράφος νιώθω ότι είναι καθήκον μου να δείξω στον κόσμο τις αθέατες πτυχές της πραγματικότητας και να φωτίσω όσα οι περισσότεροι από εμάς δεν θα δούμε ποτέ με ίδια μας τα μάτια. Θέλω να δείξω όλα εκείνα που, απλώς, δεν θα έπρεπε να συμβαίνουν.
GMB Akash
Γεννημένος στο Bangladesh, ο φωτορεπόρτερ GMB Akash έχει τιμηθεί με περισσότερα από 100 διεθνή βραβεία για την αποφασιστικότητά του να δείξει την ομορφιά του ανθρώπινου πνεύματος, να δώσει φωνή σε όσους δεν έχουν φωνή και να συμβάλλει ώστε η φωνή τους να ακουστεί σε όλον τον κόσμο.
Ποιος θα μπορούσε, λοιπόν, να αποτυπώσει καλύτερα από αυτόν το δράμα των προσφύγων;
Η δουλειά του υπήρξε και η έμπνευση για τη συγκεκριμένη έκθεση, που αποτελεί προϊόν συνεργασίας μεταξύ του "Foundation Archives + Production of Contemporary Art (APCd)" το οποίο, από το 2013, παρουσιάζει το έργο του GMB Akash στην Ελβετία και της «Μέριμνας», της μη κερδοσκοπικής εταιρίας που έχει αφιερωθεί στη στήριξη παιδιών τα οποία αντιμετωπίζουν απώλειες στη ζωή τους.
Σκοπός της έκθεσης «Γιατί; Παιδιά στους δρόμους της γης» είναι να αφυπνίσει τον θεατή στις τεράστιες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν παιδιά τα οποία αναγκάζονται να μεταναστεύσουν, αναζητώντας ασφάλεια κι ελπίδα και να υπερασπίσει το αναφαίρετο δικαίωμά τους να ζήσουν μια αξιοπρεπή ζωή, μέσα σε έναν κόσμο που θα αναγνωρίζει και θα σέβεται τα δικαιώματα και τις ανάγκες τους.
Ανάμεσα στις ιστορίες που αφηγούνται οι 150 φωτογραφίες του Akash είναι και αυτή του Αμίρ και της οικογένειάς του που, στο δρόμο για την Ελλάδα, έχασαν όλα τα υπάρχοντά τους, μιας νεαρής Αφγανής μητέρας με τέσσερα παιδιά, που περίμεναν τρεις νύχτες στο βενζινάδικο της Ειδομένης, της γιαγιάς Φατίμα, η οικογένεια της οποίας περπάτησε 20 χιλιόμετρα, πετώντας στη διαδρομή όλα τα ζεστά ρούχα που μετέφερε, προκειμένου να έχει λιγότερο βάρος και μιας μικρής από τη Συρία που, μετά το επικίνδυνο, τραυματικό θαλάσσιο πέρασμα μέσα σε μια μισοβυθισμένη λαστιχένια βάρκα, έχει πάψει πια να επικοινωνεί με το περιβάλλον.
Η παρούσα έκθεση είναι, επίσης, μια ιστορία φιλίας ανάμεσα σε ανθρώπους που επιθυμούν να αναδείξουν το «ανείπωτο» και να αποδώσουν φόρο τιμής στην ανίκητη φύση του ανθρώπινου πνεύματος.
Συντελεστές Έκθεσης
Η «Μέριμνα», αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία, έχει συμπληρώσει 20 χρόνια ενεργούς και πρωτοποριακής προσφοράς στην ελληνική κοινωνία, με κύριο έργο τη στήριξη παιδιών και οικογενειών που αντιμετωπίζουν την απώλεια αγαπημένων προσώπων, αλλά και την παροχή φροντίδας σε σοβαρά άρρωστα παιδιά και στις οικογένειές τους.
Το Ίδρυμα "Archives + Production d’Art Contemporain (APCd)", είναι ένας ελβετικός μη κερδοσκοπικός οργανισμός δημιουργίας και παραγωγής έργων σύγχρονης τέχνης.
Από το 2013, στηρίζει το φωτογραφικό έργο του GMB Akash, καθώς και την ανθρωπιστική του δράση στο Μπαγκλαντές.
Επιμέλεια Έκθεσης: Pierre Eichenberger
Σχεδιασμός: Martial Mingam
Συντονισμός: Δανάη Παπαδάτου (Πρόεδρος της «Μέριμνας»), Valérie Kessler (Ίδρυμα APCd) και Αλίκη Τσίργιαλου (Υπεύθυνη Φωτογραφικού Αρχείου Μουσείου Μπενάκη).
Τα εγκαίνια θα πραγματοποιήσει την Τρίτη 19 Απριλίου στις 20:00, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.