Αναζητώντας τη χαμένη πατρίδα / Αστυγραφίες

φορτηγάκι παρκαρισμένο σε ένα έρημο πάρκιγκ, Αστυγραφίες
· Εκθέσεις · Φεστιβάλ · Πάτρα // Δημοσίευση: 13 Μάιος 2016

εγκαίνια έκθεσης του Παύλου Κοζαλίδη και έκθεση φωτογραφίας "Αστυγραφίες" στα πλαίσια του φεστιβάλ Μέρες Φωτογραφίας στην Πάτρα

Το Πρόγραμμα εκδηλώσεων του φεστιβάλ «Μέρες Φωτογραφίας» συνεχίζεται με την Έκθεση της ομάδας Photomind με τίτλο «Αστυγραφίες», η οποία εγκαινιάζεται το Σάββατο 14 Μαΐου στα Παλαιά Δημοτικά Λουτρά στις 20:00.

Η φωτογραφική κοινότητα Ρhotomind, επιχειρεί μια φωτογραφική προσέγγιση στην αισθητική λειτουργία του αστικού χώρου.
Πόλη: χώρος γεωγραφικός μα και νοητός, άρρηκτα συνδεδεμένος με τους ανθρώπους, το φαντασιακό και τα δημιουργήματά τους. Πραγματώνει ένα ευρύ σύνολο λειτουργιών και σχέσεων, οι οποίες καταλήγουν στην διαμόρφωση ενός αισθητικού χαρακτήρα, που μεταβάλλεται με τη διατάραξη του λειτουργικού πλέγματος της πόλης.

Συμμετέχουν με φωτογραφίες τους οι: Φοίβος Βιλανάκης, Βασίλης Γιαννάκος, Χάρις Γιαννοπούλου, Νίκος Κανταράκιας, Κώστας Καραΐσκος, Δημήτρης Κλης, Τίμος Λύτρας, Χάρης Παναγιωτακόπουλος, Θοδωρής Παπαδόπουλος, Κατερίνα Παχού, Σταύρος Σταματίου και Γιάννης Ψαλιδάκος.

Η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή μέχρι τις 4 Ιουνίου 2016 και οι ώρες λειτουργίας της είναι Δευτέρα - Σάββατο: 10:00 - 13:00 & 18:00 - 21:00.


Επίσης, με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν τη Τετάρτη 11 Μαΐου τα εγκαίνια της έκθεση του Παύλου Κοζαλίδη με τίτλο «Αναζητώντας τη χαμένη πατρίδα», από το Φωτογραφικό Αρχείο του Μουσείου Μπενάκη.

Το παρών έδωσαν ο Δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Βιβλιοθήκης – Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων Βασίλης Θωμόπουλος, το μέλος του ΔΣ Μαίρη Σοφούλη, η Γεωργία Ιμσιρίδου και Κουργιαντάκης Λεωνίδας εκπρόσωποι του Μουσείου Μπενάκη, ο Ηλίας Αηδονίδης μέλος της καλλιτεχνικής επιτροπής της Δημοτικής Πινακοθήκης, ο Στάθης Χρυσικόπουλος εικαστικός, ο Ξενοφώντας Παπαευθυμίου μουσειολόγος και πολλοί φωτογράφοι και φίλοι της φωτογραφίας.

Το παρών έδωσε και ο ίδιος ο φωτογράφος, ο οποίος φανερά συγκινημένος αναφέρθηκε στα αίτια που τον οδήγησαν στην αποτύπωση αυτού του φωτογραφικού έργου που ήταν η επιθυμία του να αναζητήσει τις ρίζες του. Ο Παύλος Κοζαλίδης γεννήθηκε στον Πειραιά το 1961 και μεγάλωσε στον Καναδά όπου μετανάστευσε η οικογένειά του, όταν ο ίδιος ήταν επτά ετών. Οι ρίζες του όμως προέρχονται από τον Πόντο και ως εκ τούτου διάλεξε να επισκεφτεί τις παρευξίνιες χώρες, μια εμπειρία που για αυτόν ήταν μοναδική γιατί είχε την ευκαιρία να ακούσει στα μακρινά μέρη του Καυκάσου τη μητρική γλώσσα της γιαγιάς του, τα ποντιακά και να γνωρίσει τέτοιους ανθρώπους με τόση ανθρωπιά.

Η έκθεση εντάσσεται στο πλαίσιο του φεστιβάλ «Μέρες Φωτογραφίας» που πραγματοποιείται στην Πάτρα από 11 Μαΐου έως 12 Ιουνίου 2016 με τη συνδιοργάνωση της Φωτογραφικής Λέσχης Πάτρας «Ηδύφως» και της Δημοτικής Βιβλιοθήκης - Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων. Η έκθεση «Αναζητώντας τη χαμένη πατρίδα», είναι η πρώτη παρουσίαση της δουλειάς του Παύλου Κοζαλίδη.

άλογα και αναβάτες σε χιόνι σέρνουν κορμούς δέντρων

φωτογραφία: Παύλος Κοζαλίδης

Στη συνέχεια ακολουθούν οι υπόλοιπες δράσεις του Φεστιβάλ που έχουν ως εξής:
 • Κυριακή 22 Μαΐου 2016 10:00, Πλατεία Γεωργίου
  Φωτομαραθώνιος Πάτρας που για πρώτη φορά πιλοτικά, πέρα από την ψηφιακή του μορφή, θα πραγματοποιηθεί και με φιλμ.
 • Τετάρτη 25 Μαΐου – 11 Ιουνίου 2016, Αγορά Αργύρη
  Έκθεση με τίτλο «Φως – Σκιά» από τα μέλη της Φωτογραφικής Λέσχης Πάτρας «ΗΔΥΦΩΣ». Εγκαίνια: Τετάρτη 25 Μαΐου στις 19:30.
 • Δευτέρα 30 Μαΐου 2016 19:00, Συνεδριακό Κέντρο Αγορά Αργύρη
  Παρουσίαση Φωτογραφικού έργου της Βιργινίας Φιλιππούση
 • Τετάρτη 1 Ιουνίου 2016 19:00, Συνεδριακό Κέντρο Αγορά Αργύρη
  Παρουσίαση Φωτογραφικού έργου του Ζήση Καρδιανού
 • Παρασκευή 3 Ιουνίου 2016 19:00, Συνεδριακό Κέντρο Αγορά Αργύρη
  «Μια βόλτα στη Κωνσταντινούπολη», Άρης Ζησιμάτος, Φ.Λ.Π. «ΗΔΥΦΩΣ»
 • Κυριακή 12 Ιουνίου 2016 20:00, Παλαιό Δημοτικό Νοσοκομείο
  Τελετή Λήξης «Μέρες Φωτογραφίας», Απονομή και έκθεση Φωτομαραθωνίου 2016