Τρίπτυχο Αφιέρωμα στη Φωτογραφία

αφίσα έκθεσης "Νέοι Έλληνες Φωτογράφοι 2016"
· Διαλέξεις - Ομιλίες · Εκθέσεις · Χανιά · Πλατανιάς // Δημοσίευση: 26 Οκτ 2016

εκθέσεις φωτογραφίας και διαλέξεις στα Χανιά

XANIA ΚΡΗΤΗΣ.- Το Κέντρο Φωτογραφίας & Κινηματογράφου Ζυμπραγού και ο Χώρος για τη Φωτογραφία South σε συνεργασία με τις Φωτογραφικές Συναντήσεις Κυθήρων οργανώνουν τρίπτυχο αφιέρωμα στη Φωτογραφία που θα αναπτυχθεί στο Νομό Χανίων το τριήμερο 28, 29 & 30 Οκτωβρίου 2016.

Η πρώτη δράση του αφιερώματος θα περιλαμβάνει την έκθεση φωτογραφίας «Οn Definitions – Περί Ορισμών» της Μυρσίνης Κουτλή σε επιμέλεια της Ελένης Μαλιγκούρα, που θα παρουσιαστεί την Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2016 στις 20:30 στην Αίθουσα Τέχνης Β. Μυλωνογιάννη (Χαριλάου Τρικούπη 14, Γήπεδο, Χανιά, Κρήτη). Η έκθεση θα είναι ανοικτή έως 6 Nοεμβρίου 2016. Η Μυρσίνη Κουτλή με τη φωτογραφική της σειρά «Οn Definitions – Περί Ορισμών» απέσπασε το Α’ Βραβείο των Φωτογραφικών Συναντήσεων Κυθήρων από την παρουσίαση «Νέοι Έλληνες Φωτογράφοι 2015» και εξέθεσε για πρώτη φορά τη σειρά στο πλαίσιο των Φωτογραφικών Συναντήσεων Κυθήρων 2016 στην Αίθουσα Τέχνης Follow your Art.

On definitions, sand
φωτογραφία: Μυρσίνη Κουτλή

Η επιμελήτρια της έκθεσης Ελένη Μαλιγκούρα σημειώνει:

«Η πρόταση της Μυρσίνης Κουτλή βρίσκεται κυρίως στον τρόπο που αντιπαραβάλλονται εικόνα και κείμενο. Φωτογραφίες δομημένων τοπίων, κλειστές, χωρίς ορίζοντα, με καθόλου ή ελάχιστα στοιχεία φυσικού περιβάλλοντος: λιγοστός ουρανός, σπανιότερα κάποιο δέντρο. Οι λέξεις πάλι παραπέμπουν στο φυσικό τοπίο, που είναι αόρατο στις εικόνες και οι επεξηγήσεις και τα παραδείγματα του κειμένου εντείνουν την αίσθηση αυτή. Εικόνα και κείμενο παραπέμπουν σε δυο διαφορετικές εμπειρίες: σ΄αυτή του καθημερινού περιβάλλοντος χώρου και στην άλλη του νοητού, απομνημονευμένου χώρου και συχνά επιθυμητού. Η αντιπαράθεση αυτή θα ήταν ένα παιχνίδι χωρίς νόημα αν η φωτογράφος δεν φρόντιζε να επιλέξει με τέτοιο τρόπο τις εικόνες της ώστε να υπάρχουν στοιχεία που να θυμίζουν το κείμενο, να παραπέμπουν συνειρμικά σ’ αυτό χωρίς να υπάρχει πουθενά αυτό που περιγράφεται».

 

On definitions, fog
φωτογραφία: Μυρσίνη Κουτλή

Η δεύτερη δράση θα περιλαμβάνει την ομαδική έκθεση φωτογραφίας «Νέοι Έλληνες Φωτογράφοι 2016» σε επιμέλεια του Γιάννη Σταθάτου και του Γιώργου Αναστασάκη που θα παρουσιαστεί το Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2016 στις 20:30 στο Χώρο για τη Φωτογραφία South, Τζανακάκη 17 (Στοά), Κήπος, Χανιά, Κρήτη. Η έκθεση θα είναι ανοικτή έως 19 Νοεμβρίου 2016. Συμμετέχουν οι φωτογράφοι: Αγγελική Καλαμαρά με τη σειρά "New World", Γιάννης Κρητικός με τη σειρά «Ουροβόρος», Κώστας Κρουστάλλης με τη σειρά «Παράξενες Μέρες», Γεωργία Μπάντιου με τη σειρά "Humans in Nature", Μαριάννα Μπολτσή με τη σειρά "Religion", Βασίλης Παντελίδης με τη σειρά «Beginners-Αρχάριοι», Γιώργος Πλανάκης με τη σειρά "Connected" και Κωνσταντίνος Τούντας με τη σειρά «Σκοτεινά Φυτά».

Ο επιμελητής της έκθεσης Γιάννης Σταθάτος σημειώνει:

«Ήδη από την πρώτη διοργάνωση του 2002, οι Φωτογραφικές Συναντήσεις Κυθήρων είχαν το βλέμμα στραμμένο συγχρόνως προς το παρελθόν και το μέλλον: προς το παρελθόν με το διήμερo Συνέδριο για την Ιστορία της Ελληνικής Φωτογραφίας, το μοναδικό forum για την παρουσίαση της έρευνας γύρω από κάθε έκφανση της ελληνικής φωτογραφίας, και προς το μέλλον με την τακτική Έκθεση Νέων Ελλήνων Φωτογράφων, ανοιχτή σε κάθε φωτογράφο κάτω των 35 που διαμένει μόνιμα στην Ελλάδα. Η ομαδική αυτή έκθεση, που δίνει την ευκαιρία σε έξι έως δέκα νέους φωτογράφους να παρουσιάσουν ένα δείγμα πρόσφατης εργασίας, έχει πάντα θέμα ελεύθερο. Παράλληλα, φιλοξενούνται όλες οι σύγχρονες φωτογραφικές τάσεις, από την εικαστική αναζήτηση μέχρι το ρεπορτάζ και τη φωτογραφία τεκμηρίωσης. Μέσα από τις ετήσιες αυτές εκθέσεις σκιαγραφείται η συνεχώς αυξανόμενη ποιότητα και ποικιλία της δημιουργικής φωτογραφίας στη χώρα μας, σε πείσμα ευτυχώς της ευρύτερης οικονομικής κρίσης και της γενικότερης αδιαφορίας του κράτους για το μέσον».

 

H τρίτη δράση θα αναπτυχθεί στο πλαίσιο του προγράμματος «Το Βήμα της Τέχνης» και θα περιλαμβάνει δύο διαλέξεις για τη φωτογραφία από την Ελένη Μαλιγκούρα και τον Γιάννη Σταθάτο αντίστοιχα, που θα παρουσιαστούν την Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2016 στις 11:30 στην Αίθουσα Κωνσταντίνου Βεργανελάκη στο Γυμνάσιο Πλατανιά, Πλατανιάς, Νομός Χανίων, Κρήτη. Η Ελένη Μαλιγκούρα, ιστορικός και θεωρητικός της φωτογραφίας, θα παρουσιάσει το φωτογραφικό της έργο μέσα από τη διάλεξη «Από πού έρχονται οι εικόνες και μας βρίσκουν;» και ο Γιάννης Σταθάτος, ιδρυτής των Φωτογραφικών Συναντήσεων Κυθήρων, θα παρουσιάσει το φωτογραφικό του έργο μέσα από τη διάλεξη «Ελεγείες του Ενυπάρχοντος – Φωτογραφικά έργα 1975-2015». Μετά τις διαλέξεις θα ακολουθήσει συζήτηση με συντονιστή τον ιστορικό της τέχνης Δρ Κωνσταντίνο Β. Πρώιμο και ξενάγηση στην έκθεση ιστορικών φωτογραφιών «Η εκτέλεση στο Κοντομαρί – 2 Ιουνίου 1941» που παρουσιάζεται από ομάδα μαθητών του Γυμνασίου Πλατανιά σε ειδική αίθουσα του σχολείου.

ασπρόμαυρη φωτογραφία, εσωτερικό κτηρίου, γραμμές    ασπρόμαυρη φωτογραφία, βράχος, σύννεφο
φωτογραφία: Γιάννης Σταθάτος                                                       φωτογραφία Ελένη Μαλιγκούρα

Το τρίπτυχο αφιέρωμα στη φωτογραφία εντάσσεται στο πρόγραμμα «ΧΑΝΙaRT 2016 – Εικαστικές Διαδρομές στο Νομό Χανίων» που για τη φετινή περίοδο έχει γενικό θέμα: «Οδηγίες προς Ναυτιλλομένους και Ναυαγούς» και περιλαμβάνει εικαστικές εκθέσεις, διαλέξεις, μουσικές βραδιές και Δημιουργική Φιλοξενία Καλλιτεχνών (Art Residency) στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Χανίων – Ελαιουργείον. Το αφιέρωμα συνδιοργανώνεται από την Περιφέρεια Κρήτης, την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, το Δήμο Πλατανιά, το Δήμο Κυθήρων, τις Φωτογραφικές Συναντήσεις Κυθήρων, το Γυμνάσιο Πλατανιά, την Αίθουσα Τέχνης Β.Μυλωνογιάννη, το Χώρο για τη Φωτογραφία South, το Κέντρο Φωτογραφίας & Κινηματογράφου Ζυμπραγού και το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Χανίων – Ελαιουργείον.


Οι Φωτογραφικές Συναντήσεις Κυθήρων, που συμπεριλαμβάνουν το μοναδικό στη χώρα μας Συνέδριο για την Ιστορία της Ελληνικής Φωτογραφίας, εκτυλίσσονται κάθε χρόνο από το 2002 στο νοτιότερο νησί των Ιονίων και έχουν γίνει σταθερός πόλος έλξης για τους λάτρεις της καλλιτεχνικής και ιστορικής φωτογραφίες, αλλά και για τους επαγγελματίες του χώρου. Οι φετινές Συναντήσεις, σε επιμέλεια του Γιάννη Σταθάτου και της Πηνελόπης Πετσίνη, διεξήχθησαν από 28/9 μέχρι 2/10.

Ο Χώρος για τη Φωτογραφία South λειτουργεί στα Χανιά ως ένας σύνθετος χώρος αφιερωμένος στη Φωτογραφία. Τους δύο πόλους της δραστηριότητάς της αποτελούν αφενός οι επαγγελματικές φωτογραφικές υπηρεσίες και αφετέρου η εκπαίδευση στη σύγχρονη φωτογραφία ως δημιουργικό μέσο και η παρουσίασή της. Με αυτό το σκοπό έχει διαμορφωθεί ένας ξεχωριστός χώρος στις εγκαταστάσεις της, όπου φιλοξενούνται φωτογραφικές εκθέσεις, όπως επίσης λαμβάνουν χώρα εργαστήρια και σεμινάρια δημιουργικής φωτογραφίας καθ’όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Το πρόγραμμα «ΧΑΝΙaRT – Εικαστικές Διαδρομές στο Νομό Χανίων» υλοποιείται από το «Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Χανίων – Ελαιουργείον» σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, όλους τους Δήμους του Νομού Χανίων και τους Πολιτιστικούς Φορείς που έχουν σκοπό τη διερεύνηση και ανάπτυξη του Πολιτισμού και των Καλών Τεχνών.

Στόχος του προγράμματος «ΧΑΝΙaRT – Εικαστικές Διαδρομές στο Νομό Χανίων» είναι να αναδείξει ο Νομός Χανίων το εικαστικό δυναμικό του και να καταστεί ένα από τα σημαντικά κέντρα εικαστικών δράσεων της Ελλάδας, μια αρένα νέων καλλιτεχνικών τάσεων και ένα φόρουμ εικαστικού διαλόγου και δημιουργίας, ένα χωνευτήρι αλληλεπιδράσεων μεταξύ των γηγενών πολιτιστικών αξιών και των διεθνών ρευμάτων πρωτοπορίας, το βήμα παρουσίασης των δράσεων και αναζητήσεων τόσο των Δασκάλων της Τέχνης όσο και των ευφάνταστων Νέων Δημιουργών.

Παράλληλα με την προβολή του τόπου και την ανάδειξη του ντόπιου πολιτιστικού δυναμικού, στόχος παραμένει η κατασκευή ενός διαδραστικού δικτύου επικοινωνίας μεταξύ όλων των Κρητών Εικαστικών Δημιουργών, της τοπικής κοινωνίας, της ευρύτερης καλλιτεχνικής κοινότητας και του παγκόσμιου πολιτιστικού ιστού.