Φωτογραφικές Συναντήσεις Κυθήρων 2016

Μπαλόνια σε ταβάνι
· Διαλέξεις - Ομιλίες · Εκθέσεις · Φεστιβάλ · Κύθηρα // Δημοσίευση: 18 Αυγ 2016

το πρόγραμμα των 15ων Φωτογραφικών Συναντήσεων Κυθήρων

Ανακοινώνεται το πρόγραμμα των Φωτογραφικών Συναντήσεων Κυθήρων 2016, που θα διεξαχθούν όπως πάντα στο νοτιότερο νησί των Ιονίων από 28 Σεπτεμβρίου μέχρι 2 Οκτωβρίου. Το εκθεσιακό πρόγραμμα επικεντρώνεται φέτος στην ουμανιστική φωτογραφία στην Ελλάδα, από τα πορτραίτα ηλικιωμένων Ελλήνων επιζώντων των ναζιστικών στρατοπέδων εξόντωσης της Αρτέμιδος Αλκαλάη, μέχρι τους σύγχρονους απόηχους των στρατοπέδων που αναπόφευκτα διαβλέπουμε στις σκοτεινές φωτογραφίες προσφύγων στην Ειδομένη του Δημήτρη Ραπακούση. Ανάμεσά τους, η προσωπική αναζήτηση οικογενείας και πατρίδας της Κατερίνας Καλογεράκη, στην κλασική πλέον εργασία «Η γη του πατέρα μου».

ασπρόμαυρη φωτογραφία, ηλικιωμένοι στην κουζινα
φωτογραφία: Κατερίνα Καλογεράκη, «Η γη του πατέρα μου»

Το Συνέδριο για την Ιστορία της Ελληνικής Φωτογραφίας (30/9 - 1/10) συμπεριλαμβάνει παρουσίαση της έκθεσης «Μια άλλη ζωή» στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης από τον καινούργιο διευθυντή του μουσείου Ηρακλή Παπαϊωάννου και την Πηνελόπη Πετσίνη, αναφορά στο προσωπικό τους έργο από την Ελένη Μαλιγκούρα και την Αρτέμιδα Αλκαλάη, διάλεξη του Μανώλη Σκούφια για το φωτογραφικό βιβλίο, προβολή της ταινίας aPolis της φωτογράφου Κατερίνας Τζόβα, διάλεξη της Βασιλικής Γεωργίου με θέμα την εργασία των παραδοσιακών «αλατάρηδων» των Κυθήρων, και στρογγυλή τράπεζα και ανοιχτή συζήτηση με τους Νίκο Παναγιωτόπουλο, Κωστή Αντωνιάδη και Ηρακλή Παπαϊωάννου για το Φωτογραφικό Κέντρο Αθηνών και την επίδραση που είχε το κέντρο στη σύγχρονη ελληνική φωτογραφία.

Ακολουθεί το πλήρες εκθεσιακό πρόγραμμα.

• Έκθεση Νέων Ελλήνων Φωτογράφων

Κυθηραϊκός Σύνδεσμος, Χώρα | εγκαίνια Πέμπτη 29/9

Η παραδοσιακή ομαδική έκθεση, που αποσκοπεί στην παρουσίαση νέων και πρωτοεμφανιζόμενων Ελλήνων φωτογράφων.

Δημήτρης Ραπακούσης, «Ειδομένη»

Μερκάτο, Χώρα | εγκαίνια Πέμπτη 29/9

«Η συρμάτινη πύλη πάνω στη σιδηροδρομική γραμμή όταν οι προβολείς φώτιζαν τα περιγράμματα των ανθρώπων με τα τρία νούμερα μεγαλύτερα παπούτσια, τυλιγμένων σε κουβέρτες».

Λόγω ανωτέρας βίας, η έκθεση του Δημήτρη Ραπακούση «Ειδομένη» δυστυχώς δεν μπορεί να συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα των φετινών Φωτογραφικών Συναντήσεων. Στη θέση της θα παρουσιασθεί, στο Μερκάτο της Χώρας Κυθήρων, η έκθεση "Balkan Route" των φωτογράφων Λουίζα Γκουλιαμάκη και Milos Bicanski. Η εργασία τους εστιάζει στη λεγόμενη «Βαλκανική Οδό» που ακολούθησαν εκατοντάδες χιλιάδων πρόσφυγες, κυρίως από τη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν, από την Ειδομένη στα ελληνικά σύνορα προς τις χώρες της βορείου Ευρώπης.

• Κατερίνα Καλογεράκη, «Η γη του πατέρα μου»

Παλαιό Δημοτικό Σχολείο, Κάλαμος | εγκαίνια Παρασκευή 30/9

Μετά από αρκετά χρόνια διαμονής στην Aγγλία, η Kαλογεράκη επιστρέφει και φωτογραφίζει τη γενέτειρά της Κρήτη, προσπαθώντας να κατανοήσει τη γη και τους ανθρώπους και, μέσα από αυτά, την ίδια της την ταυτότητα.

• Άρτεμις Αλκαλάη, «Επιζώντες: Οι Έλληνες της Shoah»

Πολυχώρος Τέχνης Ζείδωρος, Καψάλι | εγκαίνια Σάββατο 1/10

H Άρτεμις Αλκαλάη αναζητεί εδώ και χρόνια τους υπερήλικες πλέον Έλληνες Εβραίους που επέζησαν από το στρατόπεδο εξόντωσης του Άουσβιτς.

• Μυρσίνη Κουτλή, «On Definitions»

Γκαλερί Follow Your Art, Καψάλι | εγκαίνια Σάββατο 1/10

Εργασία βραβευμένη στις Φωτογραφικές Συναντήσεις Κυθήρων 2015

 

Για πληροφορίες σχετικά με διαμονή και μετάβαση προς και από τα Κύθηρα, οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να επικοινωνήσουν με την Όλγα Φωτεινάκη στο τηλέφωνο 27360 39130 (πρωινές ώρες).

 

Τακτικές πληροφορίες για τις Συναντήσεις αναρτώνται στην καινούργια ιστοσελίδα των ΦΣΚ, http://www.photokythera.gr, καθώς και στο facebook