Paratoxic Paradoxes / Παρατοξικά Παράδοξα

flyer έκθεσης
· Εκθέσεις · Αθήνα // Δημοσίευση: 22 Mar 2017

έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη

Η έκθεση Paratoxic Paradoxes (Παρατοξικά Παράδοξα) παρουσιάζει 11 νέα έργα κινούμενης εικόνας (moving image) τα οποία ερευνούν τη σχέση μας με το περιβάλλον μέσα από μια διαφορετική, σύγχρονη οπτική πολιτικής οικολογίας και οικοκριτικής, όπως αυτή διαμορφώνεται σήμερα στο σημείο τομής τέχνης, πολιτικής, κοινωνικοοικονομικών αιτημάτων, παιδαγωγικής και ακτιβισμού, υπερβαίνοντας απλοϊκές ταξινομήσεις, μονοσήμαντες αναγνώσεις και παρωχημένες στρατηγικές.

Η έκθεση αποτελείται από μια πρωτότυπη «κάψουλα» έργων έντεκα καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο, όπως αυτή συγκροτήθηκε έπειτα από αναθέσεις της πολιτιστικής, μη κερδοσκοπικής πλατφόρμας τέχνης Polyeco Contemporary Art Initiative, σε επιμέλεια της Νάντιας Αργυροπούλου. Η έρευνα που ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια και παρουσιάζεται με τα έργα της έκθεσης Paratoxic Paradoxes εντάσσεται, στο μέτρο που της αναλογεί, στην παγκόσμια κινητοποίηση καλλιτεχνών, θεωρητικών, επιστημόνων, ακτιβιστών, εκπροσώπων δημιουργικών πρωτοβουλιών και μέσων κοινωνικής δικτύωσης έναντι των περιβαλλοντικών κρίσεων όπως αυτές συνδέονται με κάθε έκφανση της σύγχρονης ζωής.

Στην έκθεση συμμετέχουν οι καλλιτέχνες:
Λουκία Αλαβάνου, Sophia Al Maria, Korakrit Arunanondchai, Βασίλης Π. Καρούκ, Anja Kirschner, Eva Kotatkova, Saskia Olde Wolbers, Εύα Παπαμαργαρίτη, Agnieszka Polska, Mika Rottenberg, Wu Tsang.

Δημιούργησαν τα έργα τους σε διαφορετικά σημεία στον γνωστό κόσμο (Εκουαδόρ, Ελλάδα, ΗΠΑ, Κίνα, Κολομβία, Τσεχία, Φιλιππίνες) και με αναφορά σε πολλούς άλλους ακόμη.

Την έκθεση θα συνοδεύσει διεθνής συνάντηση με ομιλητές ειδικούς στη συζήτηση που γίνεται σε ό,τι αφορά στην πολιτική οικολογία, καθώς και ο σχεδιασμός μίας online πλατφόρμας, ενός καταλόγου και ένος εκπαιδευτικού προγράμματος. Οι ημερομηνίες για τις παράλληλες αυτές δράσεις θα ανακοινωθούν σύντομα.


Από το 1977 η Τεχνική Προστασίας Περιβάλλοντος ΑΕ παρέχει εξειδικευμένες και ολοκληρωμένες υπηρεσίες για την προστασία του Θαλάσσιου Περιβάλλοντος. Είναι πρωτοπόρος στην παροχή υπηρεσιών και στην παραγωγή και εμπορία προϊόντων για τη ναυτιλία, την βιομηχανία και το περιβάλλον.

Βασικός πυλώνας της επιχειρηματικής μας δραστηριότητας είναι ο σεβασμός και η προστασία του περιβάλλοντος και κατ’ επέκταση ο σεβασμός και η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Παρουσιάζοντας υψηλή επιχειρηματική ηθική και κοινωνική υπευθυνότητα, και θέλοντας να δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο που θα ενσωματώσει, αλλά και θα μεγιστοποιήσει τις δράσεις μας, επενδύσαμε και συνεχίζουμε να επενδύουμε σε ένα νέο πρόγραμμα το οποίο αφομοιώνεται σιγά σιγά από όλες τις βαθμίδες του ομίλου με διαφορετικούς τρόπους, την Πρωτοβουλία για την Σύγχρονη Τέχνη PCAI (Polyeco Contemporary Art Initiative).

 

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

To PCAI προέκυψε από τη σύνδεση των επιχειρηματικών μας στόχων με την εταιρική κοινωνική ευθύνη και είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός, που στοχεύει στην περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση μέσα από ένα πρωτότυπο καλλιτεχνικό πρόγραμμα εμπνευσμένο από την διαχείριση των αποβλήτων και την προστασία του περιβάλλοντος. Ο Σκοπός του PCAI συνίσταται κυρίως στην ανάληψη δράσεων για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για το περιβάλλον και τη βιώσιμη διαχείριση του μέσω των Τεχνών, με βασικό σκοπό την προστασία και αναβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος και κατ’ επέκταση την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής.

Το PCAI είναι αγγελιοφόρος της πεποίθησης όλων μας, ότι ο πολιτισμός παίζει καθοριστικό ρόλο στην δημιουργία περιβαλλοντικής αφύπνισης και μπορεί να συμβάλλει στην ευαισθητοποίηση, όχι μέσω του φόβου και των ενοχών, άλλα αναδεικνύοντας πραγματικές ανησυχίες και επικοινωνώντας την επιστημονική γνώση μέσα από την λεπτότητα της καλλιτεχνικής έκφρασης.

Στην πράξη, η πρωτοβουλία προσπαθεί να φέρει κοντά καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο και επιστήμονες, δημιουργώντας ένα νέο πλαίσιο συνεργασίας. Το πρόγραμμά μας έχει ως στόχο την δημιουργία μιας νέας γέφυρας μεταξύ ανθρώπων που εκπροσωπούν διαφορετικές επιστήμες και πολιτισμούς. Μέσα από συνέργιες δημιουργούνται έργα τέχνης αλλά και ζυμώσεις που ερευνούν το περιβάλλον και την ευθύνη που έχουμε όλοι μας για την προστασία του. Το PCAI δημιουργεί ουσιαστικό διάλογο και ευκαιρίες για πειραματισμό, παράγοντας αυθεντική έρευνα και δημιουργώντας νέα μοντέλα καλλιτεχνικής παραγωγής και επιστημονικής γνώσης.

Κάθε δραστηριότητα της Πρωτοβουλίας στέλνει το μήνυμα ότι οι εταιρείες Polyeco Group, ΤΠΠ, ERMA FIRST και συνεχίζουν με όραμα, αναπτύσσουν στρατηγικούς στόχους και καλλιεργούν την καινοτομία και τον δυναμισμό.