View Master

φωτογραφία σχετικά με την εκδήλωση
· Workshops · Θεσσαλονίκη // Δημοσίευση: 18 Απρ 2019

σεμινάριο οπτικού γραμματισμού στο MOMus – Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης

Νέο θεωρητικό σεμινάριο για τον οπτικό γραμματισμό διοργανώνει το MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, που έχει ως στόχο να μυήσει το ευρύ κοινό στον τρόπο ανάγνωσης της εικόνας, τους μηχανισμούς και την ψυχολογία της οπτικής αντίληψης. Το σεμινάριο αποτελείται από έξι τρίωρες εισηγήσεις, ενώ οι εισηγητές προέρχονται από ένα ευρύ φάσμα τεχνών και επιστημών: φωτογραφία, εικαστικές τέχνες, αρχιτεκτονική, κινηματογράφος, ΜΜΕ.

Τα μαθήματα θα πραγματοποιούνται Παρασκευή, από τις 3 Μαΐου έως τις 14 Ιουνίου (εκτός από την Παρασκευή 10 Μαΐου), τις ώρες 18:00-21:00.

Κόστος συμμετοχής: 15,00€ / μάθημα ή 75,00€ / άτομο για όλα τα μαθήματα.

Δηλώσεις συμμετοχής μέχρι και τη Μ.Παρασκευή 26 Απριλίου. Λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Η συμμετοχή επιβεβαιώνεται με την εξόφληση των διδάκτρων.

Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με την κ. Έλλη Τσίνογλου (τηλ.: 2310 566716 / info.thmp@culture.gr).

 

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ

  • 3 Μαΐου: Γρηγόρης Πασχαλίδης, Το Είδος της Εικόνας
  • 17 Μαΐου: Ιάκωβος Ποταμιάνος, Η ανάγνωση της εικόνας σε δύο και τρεις διαστάσεις
  • 24 Μαΐου: Σίμος Σαλτιέλ, Η εικόνα της μουσικής
  • 31 Μαΐου: Τζένη Γεωργάκη, Οπτικός γραμματισμός και μουσείο. «Πειραγμένα» αντικείμενα και «πειραγμένες» εικόνες. Η περίπτωση του αγγείου
  • 7 Ιουνίου: Σοφία Ασλανίδου, Από την απόλαυση της εικόνας στην απόλαυση της γνώσης
  • 14 Ιουνίου: Ηρακλής Παπαϊωάννου, «Διαβάζοντας» φωτογραφίες

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ

Ο Γρηγόρης Πασχαλίδης είναι Καθηγητής Πολιτισμικών Σπουδών στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και Mέσων Mαζικής Επικοινωνίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, όπου διδάσκει οπτική επικοινωνία, ντοκιμαντέρ και φωτοδημοσιογραφία. Το ερευνητικό-συγγραφικό του έργο αφορά τη λογοτεχνική και πολιτισμική θεωρία, τα μέσα επικοινωνίας, τη σημειωτική, τη σύγχρονη δημοφιλή και οπτική κουλτούρα.

Ο Ιάκωβος Ποταμιάνος είναι πρόεδρος του Τμήματος Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ. Έχει δύο πτυχία Master στην Αρχιτεκτονική (ΑΠΘ και Πολιτειακό Πανεπιστήμιο Καλιφόρνιας) και PhD στην Αρχιτεκτονική (Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν). Έχει άδεια εξάσκησης αρχιτεκτονικού επαγγέλματος στην Ελλάδα και στις ΗΠΑ. Διδάσκει στο Τμήμα Θεάτρου, στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων και σε μεταπτυχιακά προγράμματα του ΑΠΘ. Διετέλεσε Διευθυντής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Φωτισμού του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου. Το έργο του επικεντρώνεται στην αρχιτεκτονική σύνθεση και στα συστήματα διδασκαλίας αυτής, σε ζητήματα χώρου και μορφής και στις σχέσεις με τη φιλοσοφία, την αντίληψη και την ποιητική με εξειδίκευση στις μεθόδους φωτισμού των βυζαντινών εκκλησιών. Έχει γράψει τέσσερα και μεταφράσει πέντε βιβλία, ενώ έχει πολυάριθμες δημοσιεύσεις σε περιοδικά, συνέδρια και συλλογικούς τόμους, πιο πρόσφατα στο Oxford Handbook on Light in Archaeology.

Ο Σίμος Σαλτιέλ σπούδασε γραφιστική και φωτογραφία στις ΗΠΑ (BFA, Communication Design, 1986). Το 1989 ίδρυσε το δημιουργικό γραφείο Red Creative (www.redcreative.gr). Από το 1982 εκθέτει τη φωτογραφική του δουλειά και το 1998 κέρδισε το πρώτο βραβείο της Photosynkyria. Φωτογραφίζει τη ροκ σκηνή της Θεσσαλονίκης από τη δεκαετία του ‘80 μέχρι σήμερα και έχει σκηνοθετήσει μουσικά βίντεο. Το 2008 δημιούργησε το φωτογραφικό δικτυακό περιοδικό wip (www.wip.gr).

Η Τζένη Γεωργάκη σπούδασε Αρχαιολογία στο ΑΠΘ. Έλαβε μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης στην «Προστασία, Συντήρηση, Αποκατάσταση Μνημείων Πολιτισμού» από την Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ και αναγορεύτηκε διδάκτορας του Τμήματος Αρχιτεκτόνων της Πολυτεχνικής Σχολής (Δ΄ Τομέας Ιστορίας Αρχιτεκτονικής, Ιστορίας Τέχνης, Αρχιτεκτονικής Μορφολογίας και Αναστήλωσης) με άριστα παμψηφεί. Εργάστηκε για δεκαπέντε χρόνια ως αρχαιολόγος στο ΥΠΠΟΑ. Συμμετείχε, με ατομικές και ομαδικές ανακοινώσεις και δημοσιεύσεις, σε επιστημονικά συμπόσια, ημερίδες, συνέδρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, με αντικείμενο την αρχαιολογία και τη μουσειακή εκπαίδευση ενηλίκων. Είναι επιστημονικός συνεργάτης στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων της Πολυτεχνικής Σχολής ΑΠΘ.

Η Σοφία Ασλανίδου είναι Καθηγήτρια στην Ανωτάτη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΑΣΠΑΙΤΕ). Έχει σπουδάσει Θεολογία στο ΑΠΘ και Παιδαγωγικές Επιστήμες στο Παρίσι, όπου έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές και διδακτορικό στη Μαζική Επικοινωνία και, ειδικότερα, στην τηλεόραση. Έχει γράψει βιβλία και άρθρα στα θέματα της ειδικότητάς της που είναι δημοσιευμένα στην ελληνική αλλά και στην ξενόγλωσση βιβλιογραφία, κυρίως για τον οπτικοακουστικό αλφαβητισμό. Έχει συμμετάσχει σε ευρωπαϊκά προγράμματα και έχει συνεργαστεί με ξένα Πανεπιστήμια. Διετέλεσε Αντιπρόεδρος και Πρόεδρος των δημοτικών Μέσων Ενημέρωσης (ΤV100, fm100, fm100.6). Στις πρωτοβουλίες της εντάσσεται η ίδρυση του εθελοντικού ραδιοφώνου fm100,6. Διετέλεσε, επίσης, Πρόεδρος του Ανοικτού Πανεπιστημίου του Δήμου Θεσσαλονίκης (2015 κ. ε), Πρόεδρος του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών (2016) καθώς και Εντεταλμένη Σύμβουλος Προσφύγων και Μεταναστών του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Ο Ηρακλής Παπαϊωάννου σπούδασε Φυσική και Φωτογραφία στη Θεσσαλονίκη και στη Νέα Υόρκη. Εργάζεται ως επιμελητής του ΜΦΘ από το 1999. Το διάστημα 1993-2006 υπήρξε οργανωτικό στέλεχος του ετήσιου διεθνούς φεστιβάλ φωτογραφίας Photosynkyria, ενώ διετέλεσε διευθυντής του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης (2016-2018). Έχει δημοσιεύσει μεγάλο αριθμό κειμένων και δοκιμίων για τη φωτογραφία, επιμελήθηκε πολλές φωτογραφικές εκθέσεις και εκδόσεις, ενώ έχει μεταφράσει στα ελληνικά θεωρητικά έργα για τη φωτογραφία.