Μητέρα Θεσσαλονίκη

γυναίκα ντυμένη στα μαύρα
· Εκθέσεις · Θεσσαλονίκη // Δημοσίευση: 22 Οκτ 2010

έκθεση φωτογραφίας του Βασίλη Καρκατσέλη στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης Contrast / Αντίθεση

Το κυνήγι της εξέλιξης της τεχνολογίας μας εξαντλεί. Από υμνητές μιας τεχνολογίας που καθημερινά εξελίσσεται θαυμαστά μεν, ραγδαία δε και με τέτοιες, μάλιστα, ταχύτητες, που αδυνατούμε, όσο και αν θέλουμε, να την παρακολουθήσουμε, σιγά – σιγά γινόμαστε αρνητές και εχθροί της. Η συνεχής εναλλαγή των εργαλείων αφήνει ένα κενό εντός. Όχι κενό νοσταλγίας για την ηρεμία των περασμένων χρόνων, τότε που κατείχαμε πλήρως (ή έτσι νομίζαμε) τα ελάχιστα απαιτούμενα εργαλεία έκφρασης, αλλά κενό μη έκφρασης της αγανάκτησης, εκ της αδυναμίας του να παρακολουθείς τη βιομηχανία.

Αντί να οικοδομείς τη σκέψη (για το περιεχόμενο) και να δουλεύεις τη δομή του έργου σου (για την πρέπουσα φόρμα του), ξοδεύεσαι για την κατάκτηση μιας  αέναης εξέλιξης, πού ίσως σε βοηθήσει. Τα εργαλεία, όμως, δεν παράγουν από μόνα τους. Θέλουν άπειρο χρόνο να τα μελετήσεις, να γνωρίσεις τις δυνατότητές τους και να μπορέσεις να μιλήσεις τη γλώσσα τους. Και πριν μάθεις αυτή τη νέα γλώσσα και αρχίσεις να γράφεις τα ποιήματά σου, νέες αλλαγές, νέα εργαλεία, νέα σχολεία εκμάθησης, και πάλι από την αρχή.  Εμείς που δοξάσαμε την εξέλιξη των εργαλείων σαν προσφορά δυνατοτήτων, νάμαστε στο χείλος του γκρεμού. Αντίδραση/αποτέλεσμα αυτής της δια βίου εναλλαγής των μηχανών και των εργαλείων που μας  απομακρύνουν από τη χαρά της δημιουργίας, είναι τούτη η έκθεση. Επιστροφή στο παλαιό με έργα, συνονθύλευμα πειραματισμών και ενασχολήσεων, που δε βρήκαν το δρόμο προς το κοινό τους.

Το ίδιο  θέμα δουλεμένο με τέσσερα διαφορετικά εργαλεία. Τέσσερεις διαφορετικές μορφές του αυτού θέματος.

Ο Βασίλης Καρκατσέλης είναι μέλος διάφορων δραστήριων καλλιτεχνικών ομάδων και εργάζεται για τη διάδραση των τεχνών. Τον απασχολεί τόσο η παραδοσιακή αντίληψη για τη φωτογραφία, όσο και το ταξίδι της πέραν των ορίων.

Έχει παρουσιάσει τη χαρακτική και ζωγραφική του εργασία σε 11 ατομικές και πάνω από 50 ομαδικές εκθέσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό. Ομοίως τη φωτογραφική του σε 30 ατομικές και πάνω από 100 ομαδικές, στα περισσότερα σχεδόν διεθνή φωτογραφικά φεστιβάλ και μπιενάλε.

Εγκαίνια: Τετάρτη 20 Οκτωβρίου στις 20:30
Σε συνεργασία με την X-Art-I Gallery
Παραγωγή: Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης