Παρουσία απούσα

ασπρόμαυρη φωτογραφία, κρεβάτι, πράθυρο, καλοριφερ
· Εκθέσεις · Θεσσαλονίκη // Δημοσίευση: 04 Νοε 2010

έκθεση φωτογραφίας της Έλενας Γανδά στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης Contrast / Αντίθεση

Στις φωτογραφίες αυτής της ενότητας, χωρίς να καταγράφεται η ανθρώπινη παρουσία, υπονοείται ξεκάθαρα. Τα μικρά σενάρια των φωτογραφιών μπορούν να διαφοροποιούνται, ανάλογα με τη φαντασία του εκάστοτε παρατηρητή.

Στη φωτογραφική γλώσσα, οι μικρές λεπτομέρειες που μαρτυρούν τι προηγήθηκε ή τι ενδεχομένως θα ακολουθήσει μετά από ένα συμβάν, πώς συνδέεται το αντικείμενο της φωτογραφίας με τον πιθανό παράγοντα άνθρωπο - τα χνάρια δηλαδή των ανθρώπων – μπορούν να περιγράψουν γεγονότα και συναισθήματα με πολύ πιο ενδιαφέροντα τρόπο από την φυσική ανθρώπινη παρουσία και την ρεαλιστική καταγραφή δρώμενων και αυτό ήταν και το ζητούμενο στη συγκεκριμένη φωτογράφηση.

H Έλενα Γανδά γεννήθηκε το 1960 στην Θεσσαλονίκη όπου και ζει μέχρι σήμερα. Με τη φωτογραφία ασχολείται πολλά χρόνια ερασιτεχνικά, βιωματικά και μοναχικά. Μόλις την τελευταία διετία αποφάσισε να μοιραστεί την αγάπη της για τη φωτογραφία με άλλους φωτογράφους, να ενημερωθεί, να μελετήσει, να διδαχθεί. Παρακολουθώντας μαθήματα στην Ομάδα Φωτογραφίας Θέρμης με δάσκαλο τον Τάσο Σχίζα, ανοίχθηκαν για εκείνη καινούργιες προοπτικές γύρω από τη φωτογραφία, εμπλούτισε τις φωτογραφικές της εμπειρίες και τελικά επιχείρησε να εκτεθεί και να επικοινωνήσει μέσα από το φωτογραφικό της έργο. Πήρε μέρος στην ομαδική έκθεση Cheap Photo 2009, που διοργάνωσε το Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης τον Δεκέμβρη του 2009, και στην ομαδική έκθεση της Ομάδας Φωτογραφίας του Δήμου Θέρμης με θέμα «Στιγμές και Πρόσωπα» τον Ιούνη του 2010. Από το Μάρτη του 2010 είναι μέλος του Φωτογραφικού Κέντρου Θεσσαλονίκης. Αυτή είναι η πρώτη ατομική της έκθεση.

Εγκαίνια: Πέμπτη 4 Νοεμβρίου στις 21:00
Σε συνεργασία με το Καφέ Πρώτο Πάτωμα