Δρόμοι: Δρόμοι της ζωής – Δρόμοι που φεύγουν

φωτισμένος δρόμος, φωτογραφία τραβηγμένη από αυτοκίνητο
· Εκθέσεις · Θεσσαλονίκη // Δημοσίευση: 04 Φεβ 2010

ομαδική έκθεση φωτογραφίας και λογοτεχνικών κειμένων

Εγκαινιάζεται την Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2010 και ώρα 19:30 στο Παλαιό Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, (Γενί τζαμί), Αρχαιολογικού Μουσείου 30, ομαδική έκθεση φωτογραφίας και λογοτεχνικών κειμένων με τίτλο: «Δρόμοι: Δρόμοι της ζωής –Δρόμοι που φεύγουν»

Η έκθεση,  που είναι μια παραγωγή του Φωτογραφικού Κέντρου Θεσσαλονίκης και γίνεται με την υποστήριξη της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού και Νεολαίας του Δήμου Θεσσαλονίκης, αποτελείται από φωτογραφικές και λογοτεχνικές εργασίες

Στην έκθεση συμμετέχουν:
Άγις Παπαθανασίου, Αθηνά Παπαδάκη, Αργύρης Λιαπόπουλος, Βαγγέλης Αυδίκος, Βασίλης Καρκατσέλης, Γεωργία Κουρκουνάκη, Γιάννης Παπαδόπουλος, Γιάννης Χολογκούνης, Γιώργος Καμπάνης, Γιώργος Α.Παναγιώτου, Δημήτρης Γκιώνης, Δημήτρης Κουματζιάς, Δημήτρης Προκοπίου, Ευθύμης Μουρατίδης, Θανάσης Μπαξόπουλος, Θανάσης Ράπτης, Θανάσης Χειμωνάς, Καίτη Παπαναούμ, Κάρολος Τσίζεκ, Κυριάκος Χαραμπίδης, Κώστας Ακρίβος, Κώστας Λούστας, Κώστας Κωσταβάρας, Κωστής Τζερμιάς, Κώστας Κίτσος, Λάμπρος Φάτσης, Μάγδα Τσιρογιάννη, Μάνος Κοντολέων, Μαρία Λαγδού, Μαρίνα Βαρουτά, Μαρίνη Σκλήρη, Μάριος Εμμανουηλίδης, Μενέλαος Μελετζής, Μίλτος Φραγκόπουλος, Μιχαήλ Μήτρας, Νάκης Σκορδίλης, Νέλλη Ανδρικοπούλου, Νένη Ευθυμιάδη, Νίκη Αναστασέα, Νίκη Καλοπέδη, Νίκος Λεβέντης, Νίκος Χουρδάκης, Νίκος Παιζάνης, Ντίνος Σιώτης, Πάτρα Βασιλείου, Πέτρος Κοτζαμπάσης, Σάκης Σερέφας, Χάρης Πλουμίδης, Χριστινα Παπαφράγκου.

Τη ημέρα των εγκαινίων θα παρουσιαστεί σκηνικό δρώμενο/ φωτοδράμα με τίτλο «...και βάδισε....γιατί η αγάπη δεν έχει ούτε ιδιοκτήτες ούτε αποσκευές» από την ομάδα Ενδοχώρα.
Σκηνοθεσία: Ιωάννα Ευθυμιάδου, Γιώργος Καμπούρης.
Ηθοποιοί: Ιωάννα Ευθυμιάδου, Κωνσταντίνος Καλαμάρας, ‘Όλγα Καλαμάρα, Γιώργος Καμπούρης, Τατιάννα Κωνσταντινίδου, Γιούλη Πανταζοπούλου και Σοφία Σπυρίδου.

Η έκθεση είναι μοναδική στη συγκέντρωση υλικού και για τη συνύπαρξη μεγάλων ονομάτων του χώρου (από όλη την Ελλάδα).
Χρειάστηκε τρία σχεδόν χρόνια για να ολοκληρωθεί η παραγωγή που δεν έχει καμία σχέση με αντίστοιχες γειτνιάσεις (φωτογραφικού και γραπτού λόγου) σε λογοτεχνικά περιοδικά ή τις λογοτεχνικές λεζάντες, που πολλές φορές συνοδεύουν τα φωτογραφικά λευκώματα.

Οι φωτογράφοι και οι λογοτέχνες πρότειναν τα έργα τους για αυτή την ξεχωριστή συνύπαρξη με απόλυτη γνώση της σημασίας του πειράματος. Η συνύπαρξη αυτή στηρίζεται στη συμπληρωματικότητα των αυτόνομων μορφών έκφρασης και την πολλαπλότητα προσέγγισης (από διαφορετική ματιά) του κοινού θέματος. Δεν υπάρχει επικάλυψη θεμάτων. Οι τόσες πολλές και διαφορετικές καλλιτεχνικές γραφές καλύπτουν το εύρος του θέματος και τα υψηλά καλλιτεχνικά standards που έχει το Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης σε όλες του τις παραγωγές.
Η έκθεση (μετά την πρώτη της παρουσίαση στη Θεσσαλονίκη) έχει ζητηθεί να περιοδεύσει σε όλη, σχεδόν, την Ελλάδα.

Θα είναι μία σύνθετη έκθεση / εγκατάσταση που θα διεκδικήσει να βάλει τον θεατή σε ένα περιβάλλον περισυλλογής για την έννοια ΔΡΟΜΟΣ. Ποίηση και δημιουργική καλλιτεχνική φωτογραφία με το διαδραστικό happening (σκηνικό δρώμενο) των εγκαινίων συστρατεύονται στον πλέον κατάλληλο για να φιλοξενήσει μία τέτοια πολύτεχνη και μεγάλη παραγωγή χώρο της Θεσσαλονίκης.

Τα φωτογραφικά έργα θα αναπτυχθούν περιφερειακά και στο κέντρο της αίθουσας, με τη μορφή κρεμασμένης μπουγάδας, θα κρέμονται σαν σεντόνια τα τυπωμένα σε μεγάλες σελίδες ποιήματα / λογοτεχνήματα, με τρόπο τέτοιο, που να μπορούν ανάμεσά τους ελεύθεροι να κυκλοφορούν οι θεατές και να τα διαβάζουν.
Στο πάτωμα οδοσημάνσεις θα προσπαθούν να επιβάλουν μία υποχρεωτική πορεία που πρέπει ο καθένας μας να ακολουθήσει για να φτάσει στην οθόνη του βάθους. Στην αντίθετη κατεύθυνση από τις σημάνσεις, τα έργα τέχνης, σαν άλλες σειρήνες, μας καλούν να χαράξουμε μίαν άλλη, τη δική μας διαδρομή περιπλάνησης, για να τα διαβάσουμε, να στοχαστούμε για τους δικούς μας ΔΡΟΜΟΥΣ, να διαλογιστούμε πάνω στα ερωτήματα που θέτει ο κάθε δημιουργός.


Το ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ιδρύθηκε το 1984 στην Πάνω Πόλη της Θεσσαλονίκης και από τότε συνεχίζει σταθερά υπέρ της δημιουργικής φωτογραφίας. Με σχήμα ευέλικτο αρκετά για να μπορεί να εξελίσσεται, πήρε πολλές μορφές στη μακροχρόνια πορεία του και ίσως γι αυτό κατάφερε να συνεχίζει τη δυναμική του παρέμβαση στα της καλλιτεχνικής φωτογραφίας.

Με στόχο την ταυτόχρονη δημιουργία κοινού και δημιουργών, εργάζεται όλο το χρόνο, παντού όπου χρειαστεί.
Διδάσκοντας τη φωτογραφία σαν τέχνη και μέσον έκφρασης με δεκάδες εκθέσεις, προβολές, ομιλίες, παντός τύπου παρεμβάσεις και φυσικά, προσκλήσεις δημιουργών στη Θεσσαλονίκη (από Ελλάδα και εξωτερικό), φέρνει τη σύγχρονη δημιουργική φωτογραφία στο επίκεντρο του προβληματισμού των φωτογράφων και των κάθε είδους φίλων της φωτογραφίας.

Για τη διεθνή δράση του και για τις ανάγκες προώθησης της ελληνικής φωτογραφίας στο εξωτερικό είναι μέλος στην Ένωση Ευρωπαϊκών (μη κρατικών) Φεστιβάλ Φωτογραφίας και ιδρυτικό μέλος του Παγκόσμιου Δικτύου Φωτογραφικών Κέντρων.

Διάρκεια της έκθεσης μέχρι την Κυριακή 28-2-2010