Cheap-Photo, Φθηνή-Φωτογραφία 2010

αφίσα έκθεσης
· Εκθέσεις · Θεσσαλονίκη // Δημοσίευση: 10 Δεκ 2010

ετήσια έκθεση από το Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης

Εγκαινιάζεται την Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010 στις 8.30 μμ στη Γκαλερί TETTIX (Τσιμισκή και Διαλέττη 3, Τηλ.2 310243304), η ετήσια έκθεση CHEAP-PHOTO, ΦΘΗΝΗ-ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ 2010, σε επιμέλεια του Θανάση Ράπτη.

Συμμετέχουν: Βίκη-Μαρία Ιωάννου, Θάλεια Καραφύλλη, Alek Lindus, Πέτρος Κοτζαμπάσης, Αλέξανδρος Δοβρίδης, Κωνσταντίνος Χατζής, Δημήτρης Ζωγράφος, Βιβή Δασκαλοπούλου, Aντώνης Μπιφέρνος, Γιώργος Ουζούνης, Σάββας Κωνσταντινίδης, Σταυρούλα Ντόκου, Νίκος Στεργίου, Σταύρος Σταματίου, Εβίτα Παρασκευοπούλου, Βασίλης Καρκατσέλης, Γεωργία Γρηγοριάδου, Έλενα Εφέογλου, Κάλλη Μπέλλου, Ανδρέας Κρομμυδάς, Σοφία Ξυγαλά, Χρυσαλία, Γιάννης Τσιρόγλου, Έλενα Γανδά, Πόπη Ευθυμιάδου, Γιάννης Λογιωτατίδης, Κατερίνα Αλεξάνδρου, Δημήτρης Λουζικιώτης, Αρίστη Ζαφειράκογλου, Ανέστης Σαμουρκασίδης, Γιώργος Βορδός, Διονυσία Γκέκα, Πόπη Ευθυμιάδου, Βασίλης Μπακαλούδης, Ηλίας Μάρκου, Φάνης Σάικας, Πέτρος Μουρούζης, Σταύρος Νταγιούκλας, Αντιγόνη Κουράκου, Ευτυχία Πεταλά...
και ο κατάλογος με τα ονόματα συνεχίζει να εμπλουτίζεται ως την τελευταία στιγμή.

Η έκθεση αυτή, εν μέσω διεθνούς και εγχώριας οικονομικής κρίσης, δίνει τη δυνατότητα στους εραστές της καλής φωτογραφίας και τους φίλους του θεσμού αυτού να αγοράσουν για το σπίτι τους σε φτηνές τιμές αληθινά έργα τέχνης.

Συμμετέχουν παλιοί και νέοι φωτογράφοι από όλη την Ελλάδα. Όλα τα έργα έχουν ενιαία τιμή πώλησης τα 50 Ευρώ.

Το Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης εδώ και μια δεκαετία εργάζεται για την προώθηση της διεθνούς ιδέας της Φτηνής Τέχνης, ενώ παράλληλα μετέφρασε, τύπωσε και διέδωσε το μανιφέστο WHY CHEAP ART? (για πρώτη φορά στην Ελλάδα), τονίζοντας ιδιαιτέρως την παραίνεση των δημιουργών του που αναφέρει κατά λέξη:

«...Ιδού λοιπόν. Είστε ελεύθεροι να το αντιγράψετε, να το τυπώσετε, να το βάλετε στην ιστοσελίδα σας και να μοιραστείτε το μήνυμά του με τους άλλους...»

Σε μια εποχή που οι συγκυρίες παγκοσμίως και πολύ περισσότερο βέβαια στη χώρα μας, δείχνουν τα δόντια τους και στην αγορά τέχνης, η φωτογραφία προσπαθεί να διασωθεί, δίνοντας με αξιοπρέπεια και με λάβαρο την αξία της αληθινής τέχνης, το δικό της αγώνα.

Έχει πολύ μεγάλη σημασία να δίνεται στον κόσμο η ευκαιρία να αγοράσει σε φτηνές τιμές την καλή φωτογραφία, που δεν κάνει ωστόσο καμία έκπτωση στην καλλιτεχνική της αξία. Η τέχνη, μ' αυτόν τον τρόπο παύει να αποτελεί προνόμιο μίας κοινωνικής ελίτ και γίνεται προσιτή στο ευρύτερο κοινό.

Γιατί η τέχνη δεν είναι πολυτέλεια αλλά αναγκαιότητα.

« ... Η τέχνη είναι σαν το γλυκό ψωμί. Η τέχνη είναι σαν τα καταπράσινα δένδρα. Δεν ανήκει στις τράπεζες, δεν ανήκει σε επιτήδειους επενδυτές, δε μπορεί να είναι μόνο προνόμιο των μουσείων και των πλουσίων.
Η τέχνη είναι τροφή. Δε μπορείς να τη φας αλλά σε τρέφει ...»

ΠΩΣ ΠΡΟΕΚΥΨΕ Η CHEAP ART;
Το κίνημα Cheap Art ξεκίνησε το 1982 στην Αμερική από το Bread and Puppet Theater, σαν απάντηση στην όλο και μεγαλύτερη εμπορευματοποίηση της τέχνης. Κάτω από αυτές τις συνθήκες η τέχνη (ξανα)αποκτούσε πολιτικό χαρακτήρα ....
Η Cheap Art από τη γέννησή της σαν κίνημα παγκοσμίως, είναι έννοια αντίθετη στην κυριαρχία των νόμων των αποκλειστικών συμβολαίων και των σκληρών νόμων της αγοράς τέχνης, αφού κατά κύριο λόγο βασίζεται στην άμεση σχέση (και χωρίς διαμεσολαβήσεις) του δημιουργού με το κοινό του (Ανοιχτά εργαστήρια του Άμστερνταμ, καταλήψεις του Αμβούργου, καλλιτεχνικό χωριό του Σίδνεϋ, κοινοπραξίες cheap του Σαν Φραντζίσκο κλπ.). Έχει παρακλάδια σε όλες τις χώρες του κόσμου και είναι ένα κίνημα ανοικτό στους πάντες. Το μανιφέστο WHY CHEAP ART? φιγουράρει δημοσιευμένο ανάμεσα στο What our art means των Gilbert and George, στο Fluxus Manifesto, στο Dada Manifesto και όλα τα υπόλοιπα που σημάδεψαν την ιστορία της τέχνης τον περασμένο αιώνα.

Οι δημιουργοί του μανιφέστου Why Cheap Art τονίζουν:

« ... Η Cheap Art ελπίζει να ξαναφέρει στην επιφάνεια την εκτίμηση της καλλιτεχνικής δημιουργίας κάνοντάς την προσιτή σ ένα πλατύτερο κοινό και να εμπνεύσει τον καθένα να ανακαλύψει τη χαρά του να κάνεις τέχνη, χωρίς αυτή να υπόκειται στην ακαδημαϊκή έγκριση ούτε να πρέπει υποχρεωτικά να γίνει αποδεκτή από τους επιμελητές εκθέσεων ......»

Η ανάγκη βέβαια για τέχνη προσιτή στον καθένα υπήρχε σε όλο τον κόσμο πολύ πριν από αυτή τη χρονολογία και υπάρχει φυσικά και στη σημερινή εποχή σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γής..

Στην Ελλάδα η Cheap Art ήρθε (επίσημα τουλάχιστον) το 1995 από την ομώνυμη μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα εταιρία, που φρόντισε να κατοχυρώσει νομικά και το όνομα.

Φυσικά από παλιά είχε καθιερωθεί να γίνονται εκθέσεις με αυτό το σκεπτικό, μεταξύ άλλων από γκαλερί, μουσεία, φιλανθρωπικούς συλλόγους, φοιτητικές ενώσεις και ομάδες καλλιτεχνών.